Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Престанок на доењето - одбивање

Дискусија во 'Бебе' започната од ivanceto1984, 9 декември 2010.

1. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.286

fakticki edno apce dnevno.
    Pola nasabajle pola navecer.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.324
    Предходно ти извршија ли ехо или некаков преглед, или после консултација и разговор ти ги препишаа?

Знам, многу прашања:tmi:, ама лично искуство ми е и те како од корист.
    Фала однапред.

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  3. tincemajmunce

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.286

Немав никаков преглед,апчињава ми ги кажа по тел,бидејќи не можев никако да појдам до кај неа.Сакав без апчиња да поминам ама не биваше мн болки имав,тежина,ми жежеа градите,во левата и грутки ми се направија.После 2 дена од апчињата како нова.Ги пиев отприлика 2 недели и ги прекинав.Имав мн главоболки и намален апетит,знаеше и да ми се повраќа од ништо.Не сум појдена на контрола.Не можам да искомбинирам никако.Јас сум до 3 и нешто сама со малиот,го задспивам и заминувам на раб,а матичната ми работи од 9 до 17.Се надевам ќе ми се најде прилика да појдам а да не треба да го носам малиов со мене.Пиши што си направила,дали си поарна и дали ќе имаш нус-појави од апчињата.

На Kaetana и danichap им се допаѓа ова.
  4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.324
    Три дена по ред пијам по половинче навечер и осеќам некоја нетрпеливост и главоболки.
    Така беше дозата на докторот после консултацијата бидејќи секако доев само од една страна и млекото беше намалено, па демек за старт доволна е.
    Првичната доза кажана од негова страна, 3 дена по пола поминува, а денес недела, утре е тука празник и не можам да се консултирам со друг доктор, па не знам дали да продолжам.
    Сепак детево само се одби, млеко сигурно уште имам и каналите биле полни....
    Не знам што да правам, ако ги прекинам да не е прерано, ако продолжам да не има некоја штета.:(
    Најважно, тапите болки во градите прекинаа после првото апче.

5. tincemajmunce

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.286

Јас ги прекинав после скоро 2 недели употреба.(на своја рака бидејќи ми беше мн мачно )Пред некој ден проверив и имам сеуште млеко во градите.Се надевам само од себе ќе престане немам више ни грутки ни тежини,ни жештини,ништо.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    46.146
    И ние се одбивме :)

Одбивањето траеше околу 2,5 месеца (прилично долго). Ги следев советите од д-р Јулија од Соба за доење и решив малата да ја одбивам според д-рката Јулија најлесниот начин, кратење подој по подој, и не згрешив во никој случај. Морам да кажам дека и малата многу убаво соработуваше во одбивањето во смисла на (не)барање цице кога ќе и скратев подој. Многу се плашев за ноќите како ќе ја презаспијам без цице ама 2-3 вечера кога ќе се разбудеше ја земав кај мене на перница, ќе ја гушнев и така ќе презаспиеше. Јас проблеми со градите скоро и да немав. Од првиод подој кога го скратив почнав да пијам чај од жалфија. 2-3 пати имав благо преполнување на градите ама кога ќе дојдеше време за нареден подој малата ќе цицаше и ми олеснуваше, дури ни листови од зелка не користев. Кога ќе скратев подој чекав да поминат околу две недели да се среди лактацијата па да преминам на кратење нареден подој.

Горда мајка сум што имав можност малата да ја дојам и да ужива во благодетот на мајчиното млеко 23 месеци :inlove: Среќна мајка, уште посреќно дете :l:

На Kaetana, M&M, zuto и 6 други им се допаѓа ова.
  7. LoOnyD

LoOnyD Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    392
    Ме интересира дали има мајка што одбивала кога била бремена. Вчера нагло решив да ја одбијам малата 19м и денеска така некако едвај го протуркавме денот затоа што цел ден сами , башка цицаше кога сака. Само од едната града цицаше турбо,другата само се лажеше и сега само таа што ја цицаше е преполна и болна. Ме интересира како поминавте, дали можеби може да се земе нешто од лекарства во бременост за прекин на млеко? Зборот ми е во краен случај и нормално со консултација на лекар. Ама како искуство ме интересираше.

8. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Јас го одбив син ми на 17 месеци, вев петти месец бремена. Одлучив нагло, затоа што не ми успеваше постепено. Не користев ни лекови ни листови од зелка. Од почетокот се одмолзував сосем малку колку да ми олесни. Кога веќе не ми тежеа толку многу, не ни стискав да проверувам дали имам, оти прочитав дека така стимулирам пак.
    Со градите супер поминав, ама со син ми не. Минеше низ тешка фаза со напади на хистерија неколку дена. Со оглед на тоа колку голем цицач беше, дури кратко траеше. Многу брзо се навикна и заборави.

9. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Nie sme 13 meseci,vo cicanjeto si uzivame i dvete i neznam kako ke se odbivame,mnogu mi e zal.mnogu slabo jade,shishe ne prifaka,i sluzi za igracka,i neznam od kaj da pocnam.da ne trebase da patuvame za mk 1 mesec ,bez dvoumenje bi prodolzila ama vaka neznam tamu kako ke bide so cicanjeto,nonstop ke sme so lugje pa krstenka,vamu tamu,a taa stom i se prispie odma diga bluza sma si se mesti pa neprijatno mi e taka..vo plan sum do avgust da ja odbijam,1mesec mislam ke bide dovolno.kako poveketo i nie zaspivame isklucivo so cice,pa koga se budi navecer ako ne i dadam ne zaspiva,toa i ke e najteskiot del ama mora da se obideme.nemozam da gi razberam tie sto mozat a ne sakaat da dojat.neznaat sto imaat propusteno:l:

10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.469
    Допаѓања:
    34.787
    @joy1 do kade ste na ova pole?
    Nasive i vo uciliste cice ke baraat :D
    E tie dva podoi sto gi imame,nikako ne mozam da gi skratam. Na pladne koga zaspiva i nokje(ako ne cica za zaspivanje,bara ednas vo tekovna nokjta).
    Mleko drugo ne saka da mirisne,srekja voda pie mnooogu.
    Ne se brzam jas,no bar da se naucese da zaspiva so sise :)

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.368
    uste cica :o
    navecer se uspiva sega sama bez cicanje
    ama preku den si bara

На Kaetana, SummerGirl и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  12. Пчела

Пчела Популарен член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.437
    Јас имам слушнато, а и доктор ми има кажано дека не е убаво се престане со доење во лето. Колку е точно не знам, ние уште се доиме има 20 месеци.

13. LoOnyD

LoOnyD Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    392
    Ептен ме боли градата и грутки имам, гледам поретко да се одмолзувам. Зашто кога ќе се одмолзам одма за еден саат ми се враќа истото болно чувство ама и за тоа не сум сигурна колку ми е паметно. Плус детево е многу нервозно , фрла ствари, не ми дава ни да ја љуљам ни да ја галам. Само наеднаш ќе си почне да плаче, ваљда и текнува. Си плачам и јас скришно и така :)

14. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    46.146
    Околу одбивањето во летниот периот, јас ја прашав др. Јулија и она овој одговор ми го даде
    "Toa e ostanato od damnesni vreminja koga kvalitetot na vodata za pienje ne bil na visoko nivo i zabelezale deka letno vreme bebinjata ako se odbijat, dobivaat crevni infekcii i prolivi , poradi prekin na zastitata od majcino mleko.Denes ne ziveeme vo takva opasnost."

На Bozica1980, bella.s и Пчела им се допаѓа ова.
  15. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Jas go odbiv koga imase 11 meseci, vo konsultacija so pedijatarot, zasto dobi prolivce od mlekoto. Jas togas samo sto doznav deka sum bremena. Iskreno sakav da si go dojam dodeka on saka, ama ne bivase. Odbivanjeto bese prelesno. Sin mi odma zaboravi deka cical, ne mu ni tekna na toa. Jas so gradite problem imav samo edna vecer, gi odmolziv ( mlekoto bese kako zeleno) i staviv kromid. Tolku utredenta nemav mleko ic, ali smrdev na kromid, upien bese vo mene :D

На zuto, LoOnyD и joy1 им се допаѓа ова.
  16. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Уживав во доењето и сакав син ми да го дојам долго, арно ама одма останав пак бремена и хормоните си го направија своето. Го доев 9 месеци, односно негде до 6ти месец бременост. Го одбив нагло бидејќи видов дека и млекото се намалува, постојано висеше на цице, ама пак беше гладно, а и градите ме болеа многу. Го префрлив на АД само преку ден, ноќе ништо, супер прифати, а јас со градите никаков проблем, и онака снемував млеко :|

17. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.326
    @Rabbit , не можам да ти пратам порака, па реков ќе ти пишам тука. Одамна имаше пишано дека бебето ти се одбива од цицање на 4 месеци, и само ноќе цица. Јас сум во иста ситуација, дење не сака да цица, само ноќе. Ако се сеќаваш, дали ви беше само период, и како успеавте да го надминете? Многу се плашам да не ми се одбие малата.

18. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    46.146
    Имаше еден период околу 3 месец мислам беше, 2-3 дена не сакаше будна да цица, само кога спиеше цицаше. Меѓутоа тоа е нормален период кој почнува оклу 3 месец бидејќи тогаш на бебето му е се поинтересно само не цицањето. Гледај кога цица да биде потемна просторијата и тивка да нема што да му го одвлече вниманието, мене тоа ми помогна. Период е скоро кај сите бебиња и се тек на време се стабилизира.

На Kaetana и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  19. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.326
    Сум пробала, не бива. Ова ни е втор пат, еден на 3 месеци, па се врати на цицање, па сега на 4 месеци пак. Ептен ми е отежнато оти морам да се молзам на секое.

20. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    46.146
    Никогаш не сум и давала молзено млеко од шише. Страв ми беше дека така уште полошо ќе направам зошто полесно тече од шише и нема пак да сака да цица. Иако не се сите бебиња исти ама повеќето откако ќе пробаат шише потешко се враќаат на града. Не знам што би те советувала освен почесто да ја ставаш на града, а шише помалку да употребуваш.
    Ако има време и @Kaetana може да ти пише некој совет.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.