Извини не сум те прочитала погоре дека не заспива со цицање. Тогаш секако не мораш да нудиш вода, мислев вода како замена за цицка за да не виси цело време.
Не мора мајка вода да даваш штом не бара цице за заспивање полесно ќе биде за одбивање. Период е, ќе пимине.Големата така ја заспивав во раце се додека еден ден сама не ми скокна од рацете и не си легна на креветот некој си 15-16месеци беше. Малата никогаш не сакаше во раце само во количка и после сама си легнуваше во кревет и заспиваше . Две деца ептен различни.
Мајки ве молам за совет, како да постапам. 10 месеци е ќерка ми, цицањето го обожава дури звуци испушта и стенка додека цица Оброци јаде супер по 200, 220 грама. Ужинки нема, цица меѓу оброци. Значи имаме 4 подои, сабајле, после доручек, после ручек, и пред вечерно успивање. Не заспива со цицање, туку со нишкање. Е сега навечер станува премногу, значи на саат време. Некогаш и давам да цица, некогаш не. Некогаш се смирува со нишкање и презаспива, ама знае за 10 минути пак да стане и тогаш пак о давам да цица. На работа ќе почнувам за помалку од месец.. Искрено сакам да ја дојам уште, не сум спремна некако психички многу тешко ми паѓа, сакав барем до година. Вака се осеќам себично а едвај функционирам преку ден заради нејзиното станување навечер. Сакам да ве прашам дали е можно да ја одвикнам само од ноќните подои, а преку ден да цица? Или нема да ми е успешно така? Ужинки не и давам уште зашто не јаде павлака, јогурт, грчки, кисело млеко ништо од ова не и се свиѓа. Треба само на овошје да е, и тпа едно исто вртам се во круг зашто тарана не сака, не сака палента, значи само овошје и јаде и за доручек и за вечера. Совет, што да правам? Ако ептен не бива па и скроз да ја одбијам ќе се решам,не знам што да кажам.. Сакам да пробам да спие со маж ми две ноќи, ќе реши ли тоа нешто?
На иста мака. Кај мене детето ми е 19месеци. Сакам да го одбијам бидејќи ќе се селиме, ќе морам да работам и јас за 2 месеца. Ама одбивањето ми е толку неуспешно. Буквално кога ќе дојде време за спиење јас немам сила, освен да дадам да цицне. Едва, ама едвај ги скратив детските подои(што е полесно, него да кратиш ноќни, подобро скрос да го одбиеш во тој случај) И тоа денскиве ги скратив кога времето беше убаво и детето почна повеќе да јаде. Но јас неможам да го заспијам детето без да цицне, енергичен е цел ден. Сега па со 3те, 3недели се мачи за една 3ка која лонечно испадна. Реално да не беше цицањето јас нз како ќе го заспијав кога ќе станеше вечерта. Плус се разболува. А не чекаат уште 3 тројки и 4 четворки. Значи ќе има уште многу непроспиени ноќи. Џабе ќе биде одбивањето зашто станува секој саат ипол кога го мачат заби, а вака само 3пати. Да пиеше формула, сокче, било пто во шишенце да ајде ќе пробам ама вака.. И си решив нека му испаднат сите заби па дури потоа одбивање навечер. Еве нека каже некоја мајка што мисли. Незнам повеќе. Несакам да те премислам. Секое дете е различно сепак. Ама мене ми е страв да сум ненаспана да работам и да нз како да го презаспијам.
Знам дека одамна не ти спие како што треба и може нема врска, ама дали мислиш дека може да е од јадењето? Затоа што нели викаат дека детето треба да има доволен внес на калории низ денот за да може мирно да спие. Оброците што викаш дека ги јаде, што има во нив содржајно што ја држи освен овојше и зеленчук? Можеби треба да пробаш да внесеш и ужинки, па нека е само овошје и плус цицање пак ќе е повеќе храна. Или да се охрабриш да и даваш цврста храна, палачинки, мафини, и сл. да видиш тие дали ќе ги прифати за да јаде повеќе А тоа за спиење со татковци жени викаат дека им вродило со плод, така што ако он се нафаќа пробајте, ништо не губите. Ама не знам дали 2 вечери би биле доволни за да има резултати... Ама сепак пробајте како би било
Незнам дали е поврзано ама од кога почнав да и давам ориз со првата кашичка ( претходно само овошје) првата дремка и е 1.5ч, претходно 25-30 мин. А уште сме во скок не дека поминал. Претходно после овошјето за 25 мин ми бараше млеко, сега сат ипол два поминуваат до млекото после кашата.
Ама овошје не е оброк, поврзано е. Мора да имаш нешто како житарка или скроб, за да ја држи. Затоа и ти барала одма да јаде за брзо.
Јаде житарици со овошје, за ручек различен зеленчук со ориз, месо.. она не спие од кога имаше 3 месеци така да не е до храната. Имам пробано и со адаптирано, исто е се. Останува уште тоа со маж ми да го пробам па ќе видам
Поврзано е да, им треба нешто што ќе ги држи сити подолго од овојше и зеленчук, затоа и ја прашувам и Додо иако знам дека кај нив случајов со неспиење е уште пред храна. Знам, знам дека одамна не спие затоа и реков може не е до тоа ама е исто нешто што може да се проба, зошто мојава еве на 8 месеци, исто јаде супер оброци, не сум и вовела ужинка ама некогаш ако имала пократка дремка и има уште многу време до оброкот знам да и дадам шмукалче, смоки, мафин, палачинка и плус пак цица така што и да е само овојше, или и да е истото јадење што е од оброкот, пак е плус внес на калории