Престанок на доењето - одбивање

Discussion in 'Бебе' started by ivanceto1984, Dec 9, 2010.

1. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Јас кога ја одвикнував од честите станувања не се будеше, ама се одвикнуваше со мене, и чат пат со мм кога веќе немав живци да ја нишкам за да заспие :D.. Не знам дали тоа и колку прави разлика.

Ако е така ќе го оставиш мажот со неа, ти ќе си купиш нова спална за себе само и готово :rofl:

ЕДИТ : и мојата синоќа од 9 до 6 сабајле... Ретко се дешава обично как 3-4 се буди тој едниот пат. И дадов да цица, ја вратив во креветчез хрчење и двете до 8и45 ]:)

Dodo1 likes this.
  2. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Не е тоа проблем ама он работи ноќна смена и мора некој да е со неа.. ќе морам јас хаха

MariaBouli likes this.
  3. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Ќе ја научите уште мала сама во соба да си спие бе хаха

Се шалам, знам дека тешко би ти било како мајка... А на спална спие со вас или во креветче?

4. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Во креветче залепено до спална

5. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

И мојата е така, немаше пороблем. Да се надеваме дека нема да има и твојата, мислам не би требало зошто се е навика кај нив :)

Dodo1 likes this.
  6. Butterflywomen

Butterflywomen Истакнат член

Жени јас веќе незнам каде да се обратам и што да направам мислам дека ќе полудам.
    Не сакам да го одбијам од доење, сакав да тераме до 24 м, ама ова веќе е излудувачко и веќе и јас немам нерви, а меѓудругото она што ми прави најголем проблем е градинката.
    Незнам ни темава дали е соодветна за мојов проблем...
    Да не должам, тргнавме во градинка од септември на 12 ипол месеци, еве веќе 22 октомври е он не престанува да плаче, а најстрашно е кога му се спие. Едноставно нема шанси да заспие, секако пробаа тетките и легнуваат со него, го гушкаат, и во раце со нишање и на нозе, и на лулка не престанува да плаче. Веќе почнаа да ми посочуваат дека можеби е заради доењето.
    Кај мајка ми или кај свекрва ми заспива без цицање, со мене нема заспано никако одруго освен на цицка. Меѓутоа еве јас кога ќе се појавам било каде да е, он не престанува да плаче додека не му дадам да цица.
    Толку мака ми ствара, стварно не сакам да го одбијам, пробував да му го одвлечам вниманието и бар денските подои да ги тргниме или скратиме ама нема шанси.
    Ве молам Ваши искуства, стварно почнувам да мислам дека не се адаптира заради доењето.

7. Thor

Thor Истакнат член

22 месеци и веќе сакам да ја одбијам, прво еве ги скративме дневните подои и веќе речиси и не ни бара дење да цица, навечер заспива без цицање и без проблем ама ноќе :worried: се буди неколку пати и презаспива единствено со цицање. Пробав со вода, вреска кога нудам а млеко никако не пие од шише, го плука. Освен да ја оставам да спие со татко и не можам да се сетам што друго да пробам... Совет?

8. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Пробај пола вечер со татко и, пробај млеко додај несквик или мед убаво да му дојде благо ама тоа вежбај преку ден повеќе пати и прави му атмпсфера како за спиење, пробај со шшш со тапшање преку ноќ со галење

Thor likes this.
  9. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Ти си знаеш зашто сакаш до 2 години да го доиш, ама мора да му смениш навика за преку ден, никако града не давај за спиење, значи мора да ја смени навиката. Пробај цуцла нешто, мора да смени навика. Додека не ја смени навиката, ќе плаче. Мора да помине плачењето, само така ќе се одвикне.
    Единствено што може да направиш е да спие друг неколку вечери со бебето. Ти во дневна, бебето и тато во спална, колку и да плаче ти не смееш да влезеш, тато ќе мора да најде начин да го презаспие, значи ако влезеш се ќе е залудно. Неколку вечери и веќе нема да се буди навечер.

Thor likes this.
  10. Kjara2025

Kjara2025 Активен член

Мајки поради здравствени проблеми ја одбив малата на 11 месеци. Две-три недели се поминати како нема цицано. Понекогаш тече по малку млеко, ама не ми се полнат веќе градите. Дали сега треба да одам на контрола и каде?

11. Mommy. S

Mommy. S Активен член

Да се пофалам конечно се одбивме. За ова се спремав психички 3месеца.
    Намалив дневни подои скрос, па дневно успивање без цице. И на крај вечерта(најтешкиот дел)
    Стана кај 1 и едвај го презаспијав до 4. Плачевме заедно, ама бев упорна, се напив апче и го успав едвај.
    Прифати да се напие вода од шише.
    Несакав да го оставам со татко или друг зашто сметам дека заедно мораме да го пребродиме тој дел.
    Претешко ми е, ама горда сум што скоро 20месеци поминавме прекрасни момент. Доењето и ќе ми фали и не.
    Тоа е посебна врска, ама тоа е, растат и се осамостојуваат.
    Сега барем ќе можам да пијам апче за главоболка, или чаша алкохол.
    Офф мајки, мислам потешко е за нас, ако го доев до 2г знам дека уште потешко ќе ми беше за одбивање. Сп тешко срце се одлучив после сто пати предомислувања и се гордеам што успеавме.
    Е сега уште се буди. Ме плаши будењето, дали секогаш ќе го думкам или треба денови за да се научи? Се буди 3пати. Во 1, 3ипол и сабајле у 6/7

1209, Kjara2025, Feniksgirl and 2 others like this.
  12. Feniksgirl

Од навика се буди, ќе смени и тоа за брзо. Со лесно мајка.:l:

Mommy. S likes this.
  13. Emberlynn

Emberlynn Активен член

Бебето ми е 6 ипол месеци и поради здравствени причини морам да ја одбијам од цицање. Пробав секако… со различно адаптирано млеко, мешано со мое измолзено млеко. Никако не сака. Мое млеко пие од шише ама ако малце е смешано со адаптирано го осеќа и не го сака. Инаку во кашичките не го осеќа си ги јаде најнормално, голем апетит има. Некоја мајка да не поминала низ истово да ме посоветува како да правам како е најдобро? Што ви успеало на оваа возраст која тактика? :( Знам дека понекогаш и од комфорт цица. Не по моја волја ја одбивам ама морам некако…

14. Feniksgirl

Никако, за некој ден година не прифаќа никаква течност освен моето млеко…

Emberlynn likes this.
  15. Ladyme

Ladyme Популарен член

Јас сакам во соба да ја префрлам.. креветчето што е до мене е до 9 кг, она има 8ипол.А и долга е горе се удира со главчето тесно и е. Сестрами ја префрли на 6 месеци ама лето беше и одлично се навикна. Еве ја си спие сама во соба. Јас се плашам дане се успиеме мн па да не ја слушнеме некогаш.Сестрами на камера ја гледаат.
    Сега е понемирна мојава навечер, со сатов уште се бориме, и менувам дремки од 4 на 3. Па се буди во глупо време де во 5 ипол де во 6. Дека настината плачеше неколку пати навечер се будеше од кашлање. И сега све еве тоа да помине и да пробам да ја префрлам. Да може да се навикне ма кревет на све пред да дојдат заби и чуда. :^)

16. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

На таа возраст ја одбив ќерка ми со тоа што и реков дека се расипало и и ставив сенф. Лижна и се згади и толку... се останато беше неуспешно. Една недела проверуваше дали уште е рсипано ама и помина

Mumoftwo30, Autumn Love and Thor like this.
  17. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Уф, браво за храброста и за тебе и за сестра ти. Мислам дека на 3 години ќе ја префрлам хахаха И вака не спијам, не па да е во друга соба :rofl:

Ladyme likes this.
  18. Thor

Thor Истакнат член

Сенфот го излижа и си продолжи да цица :rofl:
    А да, зборувам дека е какано и слично и не пробува, еве еднаш во текот на денот знае да дојде да побара. Првата ноќ вриштеше 2 пати, синоќа малку прокенка, со Господ напред оваа ноќ се надевам мирно ќе биде

19. Ladyme

Ladyme Популарен член

Мислам затоа што спие навечер и регресијата прва добро ја помина не се будеше па имам некоја сигурност дека ќе спие и таму, од сестрами внукава не стануваше ич навечер, само кога е настината со температура спие со нив. Може и затоа и нејзи и беше лесно да ја префрли. Кога се буди сабајле ги вика мама тата и иде некој ја зема се прпела со нив малку во спална. И требаше време да ја научи сама да заспива.. Сега седи еден на столче до неа и чита приказни и она допива млеко и заспива. Здравје ќе видиме со моево како ќе биде.

Mumoftwo30 and MariaBouli like this.
  20. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Абе и мојата заспива сама да речам, јас само лежам како морж блиску до неа, еве деновиве ја ставам и во креветче директно не на спална, јас лежам на спална, и се врти се врти ќе заспие, и прво станување и е во 6ипол. Ама нема да имам мир, ќе ја мислам цело време. Она тука до мене кога е па ја мислам, уште сум откачена знам да се подразбудам и да ја проверувам дали дише :D

Ladyme likes this.