Престанок на доењето - одбивање

Дискусија во 'Бебе' започната од ivanceto1984, 9 декември 2010.

1. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    5.508
    Јас си реков и така не спијам, ќе жртвувам уште некоја вечер. Така да мој предлог ти е да не чекаш многу, почни уште од утре вечер.

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Peperutka17

Peperutka17 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2024
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    251
    Da go spodelam moeto iskustvo so odbivanje.2god I Tri meseci ,eve peti den Kako ne cica konecnoooo.Pocnav so muabet deka e golema I deka ciceto e rasipano I mackav senf.Od Kako e rodena noke samo Jas dezuram I sega prvata vecer bese so placenje I niskanje vo race I posle eden saat zaspiva.Vtorata vecer Pak malku placese ama brzo SE smiri.E tretata nok ja prespa cela nok konecnooooo.Jas presreknaa I naspana.Ne ja niskam,pustam muzika I igracki za guskanje do nejze.Me dopir po liceto celo vreme I taka zaspiva.Konecno sum odmorena.Sfativ deka cicanjeto navevcer sepak bilo od navika....poz

3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.296
    Допаѓања:
    6.259
    Јас ноќеска не знам колку пати стана :( ќе и го доближам цицето до уста ќе цицне 30-40декунди инќе се сврти ќе продолжи :?: за една недела 9месеци. Благодарна сум што не нишкам навечер ама свесна сум дека ова е лоша навика и дека ќе си трае … баш како што ја читам @naturally ама мојава па јаде доручек супер. Некогаш се прашувам да не е жедна навечер, има некој што дава водичка од шише наместо цице?

4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.384
    Допаѓања:
    8.461
    Мислам дека и е асоцијација за презаспивање само, не е способна да спои циклуси на спиење, затоа и цицнува малку и заспива. Јас на големото околу година почнав вода да давам, ама не пиеше (иако не презаспиваше само со цицање). Мислам дека не се жедни. Башка на долги стази и да е навикнато на вода навечер е лошо, зошто до година ќе сакаш од пелени да ја одбиеш а ако пие вода цело време тешко. Како растат стануваат способни за да се презаспијат сами. Јас имам тешки неспијачи ама не ми презаспиваат со цицање цело време. Ова малово само да го земам во раце презаспива, така го научив. Јбг, ќе надрасне.

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    5.508
    Навика е верувај, ниту е гладна ниту жедна. Штом си јаде убаво немој да се секираш, мојов по 100грама едвај некогаш јадеше |(. За вечера му давам нешто похранливо што знам дека ќе го изеде, палента+путер+грчки јогурт+малку авокадо за екстра хранливост, а најново откритие ми е: вариш овес додаваш цело јајце или само жолчка додека се вари и после грчки јогурт едно лажиче. Процес е ама ќе се научи без цицање да презаспива, мислев дека нема шанси да успееме пошто мојот не сака ни цуцла ама еве подобар е. Прво ќе пробаш без нишкање да ја презаспиваш, ако ептен плаче ќе занишкаш некогаш.

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    11.888
    Две до три недели од кои 2 најизразено баш кога веќе одеше сама по 2-3 метри. Откако прооде скроз стабилно и престана да лази веќе не се исправаше кога се будеше. Баш ми е мило што лесно иде одбивањето :hug: Ќе прооди ќе помине и шетањето ноќеска.

На naturally и dummy им се допаѓа ова.
  7. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.296
    Допаѓања:
    6.259
    Викаш да почнам со процедурава одвикнување навечер сега додека не почне 7ми скок? Мене ми е жал да не е уште малечка, 9месеци за некој ден. Ако не цица навечер ќе останеме на два три подоја денски само ;(

8. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    1.885
    Еве да се пријавам и јас за промените што пробувам да ги направам со доењево ноќе. Не знам баш на кај терам ама моменталнава цел ми е да ја одвикнам да бара да остане до мене во текот на ноќта. До сега по иницијалното станување ја зимав до мене и така мислам дека ме мириса повеќе и ми се пика да цица од што е блиску до мене. Првиот сон и е солиден сама во креветче, а по будењето прв пат се влошува кога ќе ја земам за цицање. Порано тераше и по 7 саати за првиот сон, но сега и се намали и станува по 4 саати.

3 вечери по ред (денес е третата) ја заспивам со доење ама не скроз, кога ќе видам дека више не цица активно, ја зимам во раце и ја нишкам (дење на дремки ја заспивам само со нишкање) и веќе гледам подобрување во спиењето навечер претходниве 2 ноќи (ќе видиме оваа како ќе е). Стана 3 пати тие 2 ноќи (а стануваше по 4-5) и малце го одложи првото станување ( пред неколку дена и беше околу 23, завчера стана точно на полноќ а вчера 00:15). Слично како Noemi и јас гледам да не и правам нагли промени, односно се уште и давав да цица на станувањата бидејќи мене цел ми е моментално да ја вратам во креветче после станувањата па ќе видиме како ќе тераме. Денеска бидејќи изеде стварно обилна вечера и по саат време се нацица од двете гради ќе се потрудам да не и дадам да цица на првото станување па ќе видиме како ќе тера ноќта. За наредните станување највероватно не би менувала од ноќва, ќе видиме деновиве.

Исто така бев на мисла да ја преместам во детска да спие, се изначитав на редит мислења дека драстично подобро спиеле ноќе и не барале да цицаат кога не ја мирисаат мајката во собата (мене не ми е баш опција јас да се префрлам во друга соба). Уште не сум одлучила дали и оваа промена да ја направам ама ќе видиме, сепак нека стои како опција.

На Noemi, naturally и MariaBouli им се допаѓа ова.
  9. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    1.885
    кај нас после 7ми бајаги се влоши спиењето ако ти менува нешто во одлуката... односно одкога почна да седнува сама и да се исправа се влоши

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    1.870
    Ве читам ама некако мислам дека неуспешно ќе пројдеме ние ако го одбијам ноќе.
    Мојот ако не добие цице не кенка, туку се корни цел, се мава, турка, се бори со мене отпор дава чиниш во ринг е, не знам онаа сила од кај му доаѓа.
    Опција да го земам во раце и да го нишкам простум ама така уште полошо можам да направам и на секое будење да бара во раце да го нишам, уште то фали на цело неспиење.

Таман се подобривме со спиење настинавме, па се будеше од тоа, па сега се учи да седи сам, да се врти, и еве ти јово наново пак на секој два часа навечер, а дури да фати длабок сон пет пати ќе побара цицка.

11. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    1.885
    Исто правеше и мојава и дење и ноќе, буквално ме штипеше и гребеше и тепашеако не и дадам да цица, вриштеше на цел глас. Ама сепак јас се заинаетив и преќинав да и давам дење за успивање неколку дена и се одвикна веќе 2 месеци тераме без. за ноќе еве уште се канам да сменам и потешко оди и јас потешко се канам да сменам

На Katence123 и naturally им се допаѓа ова.
  12. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    5.508
    И јас како тебе мал е и еве стигнавме годинка, тој по сто пати преку ден уште сто пати навечер цицаше |(. Требаше да сум поупорна и уште на 6 месеци да скратам ноќно. Пробај де, ако не оди ќе пробаш за некое време пак.

@dummy Ако има втора дремка сеуште го заспивам со доење, за колку време се навикна да не те тегне? Првата го заспивам во количка веќе 10тина дена, дома со нишкање сеуште не сум пробала :(.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  13. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    1.885
    Па прилично брзо се навикна за дремките, можда 10тина дена ме тегнеше така сега знае само да ќенка ама брзо се смирува. Неколку дена нудев чај или вода за втора дремка дека и мене на таа потешко ми заспиваше. После па дојде 7ми скок и таман се навикна да заспива дремките без цицање, се будеше по пола саат и бараше за презаспивање ама после скокот се среди и тоа.

На Baby warrior и naturally им се допаѓа ова.
  14. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.296
    Допаѓања:
    6.259
    Ме фаќа страв кога ве читам за 7ми скок (facepalm) а претажна ми е темата за престанок на доење затоа и станувам по 100пати ноќе за да и удоволам и да се осеќа сигурно. Кога ќе ме гушне за цице со тие рачињата и како слатко цица прежал ми е да не и дадам ;( ама како ќе почне да спие подобро ако не со прекинување навечер. Мн ми е тешка темава :?: пошто во глава ми е да дојам до 15месеци што би дошло септември… вероватно летово ќе пробувам ова… освен ако 7ми скок не излезе се од контрола (facepalm) и некоја ноќ решам сама со себе дека морам да пресечам 100станувања за beauty sleep :makeup:

На Kitanova77 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    11.888
    @dummy Ние сме на кослипинг додека не ја префрлам на голем кревет во детска, не цица, спие цела ноќ со евентуално едно будење да се гушне, така да не значи дека мора да се тргне за да преспива. На редит остај ги американките од 6 месеца ги оставаат во друга соба и си тераат cry it out не оти не им се будат децата. Различни култури сме.

На naturally и dummy им се допаѓа ова.
  16. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    1.885
    Е да различни култури сме и верувам повеќето си ги оставаат да плачат ама сепак за мојава гледам дека стварно кога ќе ме осети се буди. Еве ноќеска само што дојдов да си легнам во 10 ипол она во 10 и 40 стана со плачки од што ме осети. А спие со музика со шум значи не знам што сетило има да ме осеќа, колената кога ќе ми крцкаат дур одам осеќа… и ако заспијам и захрчам исто верувам осеќа

На IronMom и Noemi им се допаѓа ова.
  17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.514
    Допаѓања:
    18.860
    Последен подој што се одвикнува е ноќниот подој :)
    Така да,ако си решена за одбивање прво денските ги кратиш

18. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.296
    Допаѓања:
    6.259
    Не ја одбивам јас, 9месеци е мојата него ноќниве подои се од навика по 100пати па си прајме муабет за техники тоа да го потсредам колку може

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    2.957
    Иако муабетот на Бејби не е за ова, ама еве мене ме интересира да прашам - од каде вакво правило? Еве ние сме на два подои, немам намера засега да и кратам, ама верувам дека здравје вечерниот полесно ќе и го скратам од тој наутро затоа што навечер некогаш и сама одбива ако е убаво јадена низ денот, а сабајле си сака да се расони.

Не гледам зашто треба да има правила кој подој се крател прв, втор, трет, како и за се, се следи бебето :)

На naturally, Baby warrior, dummy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. nice-girl

nice-girl Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    1.072
    мајки совет за полесно намалување на млеко ?, малата уште малку 8 месеци воопшто не цица сама прво одби денски подои па ноќно но се измолзувам редовно прво на 3ч, па 4ч,. сега стасав до 7-8ч приметувам дека се намалува млекото по измолзување ако не се измолзам градите ми стануваат тврди камен , ме болат па завршувам со антибиотик да не закачам мастит.