Престанок на доењето - одбивање

Дискусија во 'Бебе' започната од ivanceto1984, 9 декември 2010.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.296
    Допаѓања:
    6.259
    Мојата цица сабајле кога ќе стане и еднаш низ ден ама млекото само природно си се регулираше. Зошто се измолзуваш колку повеќе вадиш толку повеќе се ствара бидејќи е на процес на побарувачка, мене ниеднаш не ми станале преполни досега баш природно како организмот да знае дека моето бебе има 3 убави оброци и не треба веќе мн млеко

На Cherry333 и nice-girl им се допаѓа ова.
  2. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    1.885
    Исто и кај мене немам мака со преполнување, сега цица само сабајле и навечер (плус преку ноќ 2 пати) ама ние сме намалувале постепено подои, @nice-girl вели бебето се одбило скроз не цица одеднаш, тогаш мора постепено да одмолзува по малце ако и се преполнат градите и и натежнат. Има и апчиња знам за прекин на млеко ама тоа во аптека или со доктор да видиш.

На nice-girl и MariaBouli им се допаѓа ова.
  3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.514
    Допаѓања:
    18.860
    Непишано правило,но поврзано е со неколку нешта, на пример детето ако заспива со доење го бара истото нешто што му помогнало да заспие. Во текот на ноќта детето бара близина и смирување, а доењето му го обезбедува тоа чувство.
    Од искуство со моето дете заспиваше со приказна при одвикнување,но потоа од навика се будеше во 2-3 ноќе,полурасонет и нервозен,па извесен период цицаше само ноќе,додека не дојде моментот да прекинеме со се и да ја преспива ноќта.(Зборувам за дете од 20 месеци)

4. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    2.957
    Да, ама ако го зборуваме ова еве тогаш ќе кажат повеќе експерти во областа дека доењето не треба да биде начин за заспивање, и дека детето треба да се одвикне од ноќни доења што порано за да сврзува цврст сон преку цела вечер. Но, искуството покажува дека не секоја мајка успева да го постигне тоа.

Ете, моето искуство е дека јас ги послушав експертите и на 6 месеци ја одвикнав и од заспивање со доење и од ноќно доење, така што тие работи кај нас не се поврзани никако со доење, уште помалку со - здравје - одбивање од доење.

Така да непишани правила сите можеме да си измислуваме врз основа на нашето искуство, ама едно е да пренесеме искуство за тоа што и како ние сме правеле, а друго е нашето искуство да го поставуваме како правило :)

5. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.296
    Допаѓања:
    6.259
    Се сложувам, мојата заспиваше со доење само првите 20тина дена … никогаш после тоа а се буди навечер :) еве ја 9месеци

На Marijanche33 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    1.885
    Еве ме да се пожалам колку тешко се тргаат ноќниве подои ;( Трет ден како пробувам првиот околу полноќ да и го тргнам. Вчера и завчера едвај успеав да ја презаспијам нишкајќи и ми стана пак по 15 минути и пак едвај ја презаспав нишкајќи не знам како успеав. Денес уште потешко, 50 минути окапав абер нема. И вода и дадов џабе не ја фаќа сон. Моментално ја предадов на мм да проба ама ја слушам дури и му урла него, кај мене бар само ќенкаше…

7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.514
    Допаѓања:
    18.860
    Jaс ништо не измислувам,пребарај по темава ќе видиш дека тоа е искуство на голем дел мајки.
    Навечер најмногу се лачи млеко,не знам колку е паметна одлуката за отфрлање на ноќни подои на неколку месечно бебе.
    А има и ситуации кај што детето се буди ноќе а не цица,така да не го гледам доењето ноќе како пречка. Особено не кај мали бебиња.

8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.514
    Допаѓања:
    18.860
    Дали го пие бебето млекото?
    Ако не го пие ,ќе одмолзеш малку колку да ти олесни,потоа одиш под топол туш и правиш масажи со кружни движења да ги разбиеш грутките.
    Може да ти помогне и зелка, ставаш во фрижидер(замрзнувач) неколку листа да омекнат и потоа ги обложуваш дојките.
    Треба да намалиш и со течности.
    Но се од ова е под услов ако не ти е потребно млекото

9. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    2.957
    Ама Бејби има 9 месечно бебе, не неколку месечно :) Знам, затоа што читам што пишуваат членки :)

А после 6 месеци се препорачува да се отфрли ноќното цицање за подобар сон, затоа што немаат потреба од млеко навечер тогаш :)

10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.514
    Допаѓања:
    18.860
    И на 3 месеци се препорачува да ја преспива ноќта,но кое дете не се буди на 3 месеци?

11. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.831
    Допаѓања:
    5.137
    19 месеци се заспивавме со цицање, нишање во раце и одење по соба :sweat: несмеев да седнам на кревет одма плачеше..
    Од како наполни годинка почнаа да ислегуваат забите,ноќе многу се будеше за цицање, ај период беше се мачевме ама му стана навика, до 19ипол месеци ноќе се будеше и по 7 пати за цицање :doh: јас жива не наспана и нервозна..
    Една вечер лежевме на кревет цицаше и заспа, теравме така две недели ама со ноќното ништо не се смени а преку ден 4-5 оброци имаше.
    Преку глава ми дојде и умор и се реков морам нешто да сменам првата вечер од 9 до 1 саат ноќта цицаше 4 пати следно будење во 3 пак бара, му понудив вода вришти, го легнав до мене му пеев, го гушкав плачеше може 10тина минути и заспа, следните будења исто терав.
    Утре дента пред денска дремка му дадов да цица во дневна, после си отидовме во спална да спие, протестираше може 5 мин но пак си заспа без цицање. Вечерта исто, за ноќно будење пак само вода нудев, пак си се будеше често ама не плачеше многу и брзо презаспиваше, па не попуштив. И веќе од 4тата вечер беше само со едно будење во 4 саат сабајле, ќе се напие вода и си продолжува до кај 7. Одма после будење му давам да цица.

Јас се чудев како ли ќе заспие без цицање, неможев да го слушам да плачи а да не му дадам, не го оставив да плачи сам, со гушкањето за заспивање си ја има близината и утехата шо ја добиваше со цицањето, па фала му на господ лесно поминавме(fingers)
    Кога ќе мислам дека е доста и денското цицање ќе го преќинеме, секако тој не бара, јас го нудам :)

Споделувам може ќе и се најде на некоја мајка нашиот начин на полесно одбивање на ноќното цицање :)

На mariz, Liza38, MariaBouli и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.214
    Допаѓања:
    78.410
    Јас не успеав да ја одбијам од ноќно доење. Си бараше и крај. Само скроз одбивање требаше. Ама кај мене ситуацијата беше таква, зошто само прва смена на работа. Сабајле немаше време да цица, а немаше баш и преку ден. Како дојдев од раб, терав по активности возење деца насекаде... и секако и доаѓаше само ноќе да цица. Бебе кое не фаќа цуцла, нема никаков друг начин на заспивање.. тешко да прифати да не цица навечер, а да добива цице сабајлечки или пред спиење само...рееетко која мајка успеала во ова:D

Инаку од најголем неспијач, како се одби скроз од доење.. стана најголем спијач. Сабајле јас станувам со аларм во 6:20, таа кома. Тропаме, зборуваме сите 4ца (јас маж и двете поголеми деца), таа спие. Доаѓа свекрвата горе, наместо да ја симнеме неа дека тера до 8ипол 9 :D Спие без будење 10-12ч. Ама да ме вратиш сега назад, пак ќе си терам исто.. издржавме, еве спиеме сега:rofl:

На merriel0, flower55555 и dummy им се допаѓа ова.
  13. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.831
    Допаѓања:
    5.137
    Цуцла не прифати никогаш, млеко од шише нудев и тоа тешко одеше па еве уште пие вода од шише со цевка. Незнам и мене ми изгледаше не возможно ама добро се навикна. Лежиме заедно гушнати го тапкам по газе и си заспива.
    За денско цицање го нудам дека уште сум дома, наредна недела почнувам па и тоа ќе го заборави :|

А за спиење уште лесно спие, јас несмеам да тропнам:D