Значи додека не тргне во градинка би било речиси невозможно. За одбивање во лето ми спомна поради опасност од инфекции, стомачни вируси и проблеми со исхрана ако има некој искуство за одбивање во лето да сподели мислење јас искрено не гледам некоја логична причина али може па има нешто.
Па ти кажал педијатарот зошто не се одбива во лето. Не ти менува ништо дали ќе биде јули или септември, исто ќе биде, почекај до есен.
12 дена како не дојам. Градите пред некој ден чувствував како да ме подзаболувааат, ги пипкам нон стоп ама не гледам дека имам грутки. 1 дневно само се одмолзувам и тоа малку само, за да не ми се створи повеќе млеко. Имам млеко уште, кога стискам си тече си прска од сите страни. Апчиња не сакам да пијам. Не сум се стегала не ни знам како, а читав многу случаеви како ги стегаат градите за да сопре млекото. Не знам како е тоа со стегање.... Ништо не правам. Денес си направив чај од жалфија, читав од него се намалува млекото. Планирам секој ден да пијам по една шолја или две ако треба, страв ми е и мене за мастит и грутки ама немам јас толку многу млеко да би фатила мастит, што знам. Е сега прашањето ми е, до кога се така да се стискам по малку? Кога ќе видам дека веќе нема ништо? А дали и скрос ќе престане млекото па којзнае...... Ако не се стискам 2-3 дена да не ми се направат грутки? Не знам што да правам.... Секој совет е добредојден...
................. Пиј чај од жалфија, и пробај да не се проверуваш дали има. Секое проверување претставува стимулација. Проверувај само дали има грутки. Ептен ако ти е нелагодно одмолзи малку. Инаку не проверувај. Ставај листови од зелка - и тие помагаат при нелагодност. Стегањето обично е со носење на потесен градник.. ама и не мора... .........
Ние сме годинка,детето уште ми цица преку ноќ и дење само кога е со мене,со други не.Почнува да ми е проблем зашто ме влече кај стигне бара,ако не му дадам одма се бунтува,и грев ми е и пак му давам.Многу ослабев,цицањето уште повеќе ме исцрпува.Плус дека цица цела ноќ сабајле воопшто не доручкува. Како најлесно да го одбијам? Има ли некоја мајка искуство да подели?
Majki edno prasanje. Se iznaslusav razni muabeti koga ne se odbivalo dete od doenje. Nekoi kazuvaat na leto ne se odbivalo, nekoi na prolet i esen. Vase mislenje za ova i iskustvo? Sakam da go dijam sinko sto e mozno poveke ama od zdravstveni.pricini izgleda ke moram naskoro, ke cekam da napolni edna godina barem.
Зaрaди здрaвствени причини мoрaв дa гo прекинaм млекoтo..пo препoрaкa oд гиникoлoгoт пиев брoмергaн двa пaти пo пoлa aпче 10 денa и се стегaв..нo гледaм сеуште имaм млекo немoжaм сo aпчињaвa мнг лoшo ги пoднесoв кaжете некoј прирoден нaчин кaкo дa гo прекинaм млекoвo
Замени ги апчињата со достинекс И не ја стискај градата за да проверуваш пошто така стимулираш да се создава ново млеко.
Викате ќе помогне да почнам да пијам достинекс кога ќе решам да ја одбијам. Се спремам психички, за 2м прави 2г па здравје од септември негде морам веќе да ја одбијам доста и е. Жал ми е ама голема е сакав до 2 да ја дојам ама ако терам она колку сака во школо ќе тргне . Сериозно мн му ја мислам како ќе поминам ептен сака да цица најголемо уживање и е. Кога и зборам дека ќе нема цице кога ќе има 2г се мршти уште сега.
Со денови се наканувам да пишам... малку ми е жал што стигнав да пишам во оваа тема, но од оној тип на жал како на пример "жал ми е што толку брзо расте и времето ми лета". После 29 месеци мачорка многу успешно престана да цица. Беа моите дојдени, и почна навечер да заспива со приказни со баба и. Тоа не и смени многу, затоа што само што заминаа, уште првата вечер побара да цица. Периодот мене ми помогна да видам дека немам проблеми со градите. Првата вечер кога побара да цица, пробав да и објаснам дека нема млеко веќе и дека може да заспива со приказни ако сака. Малку се побуни ама не нешто многу. Почна да ми вика "само уште еднаш... само малце".. ми падна многу жал.. ама додека се двоумев дали да и дадам пак или не, си побара среќна приказна и толку. Следниот ден само спомна, но не побара. Тука дојде мојата криза. Додека прв пат заспиваше без да побара да цица, јас лежев до неа и се дупнав од плачење. Прв пат некако се почувствував дека нешто што си го имавме само јас и таа, заспивањето заедно... е сега толку генеричко и достапно. Знаев дека тие чувства се моментални и дека е нормално и јас да тагувам.. она што ме нервираше е што не знаев кој ни е последниот пат. После неколку дена нешто се вознемири, побара пак. Решив да и дадам. Ама и реков - еве ти давам за да видиш дека нема веќе мама. Дека не е дека јас не сакам да ти дадам, туку нема веќе. Цицаше од двете гради, се гушкавме, се смешкавме, и двете си знаевме дека е последно. И самата ми рече "мама, нема веќе млеко. Сега ова е за бебето... а и ова другото е за бебето". Следните денови ми покажуваше на градите и повторуваше дека биле за бебето. Многу лесно помина процесот. Премногу. Мислам дека мене ми беше потешко отколку неа. Но сакам да Ве охрабрам дека долгото доење не претставува патолошко врзување. И мојата ќерка знаеше на 2 и кусур да е нон стоп на гради. Но, секојдневните активности, шетање, дружење, си го прават своето. Интересот се губи постепено. А ноќниот подој после лесно може да прекине. Ниту апчиња, ниту плачења. Деца се. Преку ноќ се менуваат. А уште побрзо растат.
Дали некоја е пила Бромергон за да и сопре млекото...почна многу да ми се врти од нив па ме интересира дали и на некоја и било вака?
bromergonot даваат мн лоши нуспојови.Гадење,повракање,болки во главата побарај замена достинекс на пример
Мало прслуче носи и ако имаш болки листови зелка ставај и топла вода ставај. Има и идни влошки од нив носи цело време да не ти се растекува. Јас имав многу млеко неможев рацете да ги кренам од болка,кога ќе се разбудев целата улепена бев од што си течеше само. Треба време и ќе сопре мене скоро 2 месеци ме држеше.
И јас мислам имав вртоглавица, главоболка а и некое гушење. Среќа пиев само некој ден по пола апче па не видов голема мака.
Malata ima 1g i 10m pred tri dena si go povredi muceto i cela gorna rilka i bese otecena . Vo momentot koga se povredi i dadov cice da ja smiram ama se trgna i rece "mama bolit cuce" . Eve tri dena pomin otokot i spadna ama samo ke me vidi i vika "boli cice ne ne" . Tri noki se macam so uspivanje do 3 satot nemozam da ja zapijm ,neznam kako, oti samo jas mozev navecer da ja zapijm so cicanje. Sedi duri ne papsa i edvaj so prikaski vrace so nisanje so peenje. Place se nervira ko ke e fatat epten krizi za spienej i sama si veli samo "ne cuce bolit" i ne ni posegnuva da bara. Ama mene maka mi e bre mnogu eve sega se ubiv od placenej od ko e zaspav. Mi falit onaj pogled dodeka cica, ko ke mi natekne deka taa faza pominala i deka ne se vraka si pukam vo dusava... zatoa uzivajte dodeka doite ne se zalete ke si vidite posle kako ke vi bide na dusickata. Dve godini mi bese kako privezok zakacena na cice sega mi fali mnogu...
@ladymici со помин да е на малата еден месец се разлика со моето, и баш најмногу за заспивањето се плашам за одбивање. Пред некој ден бевме на свадба, и иако обично заспива во 9 часот, сега ме чекаше до полноќ да се вратам. Никако не им дозволил на бабите да го заспијат. Олеснителна околност е кај вас што самата се одби, можам да замислам како ти е тебе.
Макечката ќе прави 2г за некој ден. Уште цица и планирам кај и да е да ја одбијам. Сериозно не знам како да го изведам ова, не можам да ви опишам колку многу сака да цица и колку ужива во тоа. Збори како навиена и само си бара, дај ми мама малку цице молам . Кога ќе и кажам аман мама сега цицаше ми вика само уше едно и готово . Искрено и јас уживам, кога ќе и го видам задоволното фацуле се топам. Ама мора да се одвикне, ќе ја оставам уште бар 1 месец да не и дојде одеднаш со градинка ама после мора. Дајте совет како полесно да го пребродиме и двете ова. Јас и зборувам целло време дека е голема веќе ама како да не и се слуша. Заспивањето ќе биде посебен проблем ама тоа после ќе го мислам. Еве ја пак се закачи
За тој месец, кратк и подои. Нека останат само тие за заспивање, ем неа нема да и биде толку трауматично, ем за тебе ќе биде полесно, да се намали количината на млеко постепено, да немаш потреба дополнително да се труеш со таблети. Ако и понатаму инсистира, залажувај ја, дај и нешто друго да грицне, кажи и нешто што би ја заинтересирало, однеси ја негде, само да одвлечеш внимание. И верувај, нема да трае долго тоа, неколку денови. Потоа пробај да го укинеш тој подој за кој мислиш дека е најбезболен пред спиење дење/ноќе. Иако малку неверојатно, ние го укинавме прво ноќниот, со тоа што читавме приказни, раскажувавме, заспивавме во дневна, на страната од тато... ама пак ќе речам, лесно. За дневниот подој, времето кога беше планирано за спиење, ние неколку дена го користевме надвор или по гости, па се случуваше да заспие во кола или на гости. Кога по неколку дена, си легнавме дома, посака да цица, му кажав дека цицето веќе е болно, он може само да го гали и ништо повеќе. Веднаш сакаше да види , јас ставив црвен кармин и од тогаш не му ни текна да побара. Но, од тој ден до денес, он кажува дека е голем батко и дека цицето е за мали деца, кога и он бил мал цицал и му било многу убаво <3 Се надевам дека и вашиот доенечки стаж вака убаво и лесно ќе заврши.