Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Престанок на доењето - одбивање

Дискусија во 'Бебе' започната од ivanceto1984, 9 декември 2010.

1. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.726
    Допаѓања:
    149.740
    Се надевам, од кога сакам да и скратам ама моли буквално посебно периодот кога ќе се вратам од работа во рок од 1 саат по 3, 4 пати цица. Еве сега сме на одмор и сум нон стоп со неа и врти сучи бара да цица, а нешто се изнервира, налути, заплаче одма бара да цица само тоа ја смирува. Ама полека ќе успееме нема кој не успеал само ќе мора малку поупорна да бидам

2. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Ние и официјално прекинавме со доење.
    16 месеци стаж...на шала на смеа прекинавме. Ноќеска беше страшно, плачеше и се будеше, неможеше да се смири. Вечерва мислам поарно ќе е а несака ништо да пие кога ќе се разбуди.
    Едната града од каде што цицаше повеќе ми е камен...одмолзувам малку али џабе.
    И листови зелка стаив пак ништо.
    Не знам што ќе правам.

3. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Немој да ме сфатиш погешно, ке ти дадам совет. Ти препорачувам одбивање постепено со кратење на подои. Зошто мора во еден ден да се прекине, не ти е зорт. Јас трудна бев па процесот на одбивање ни траеше еден месец. Постепено кратев, кога треба да цица го лажевме, или излегував од дома. Подојот со кој заспиваше навечер последен остана. На тој начин нити детето се трауматизираше, нити јас имав проблем со градите.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. sunshine2015

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Несака да цица веќе.

Мене градите ми се многу тврди. Одмолзувам малку ама џабе.
    Сега ми викаат да сум одмолзела и да сум ставела зелка и да сум се стегнела...има некој искуство?

Последна измена од модератор: 25 август 2017
    На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Arendelle

Arendelle Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    @sunshine2015 можеби каснам со одговорот но ќе мора да се одмолзуваш, градите ти се полни млеко и затоа се тврди. Ако тешко ставај облоги со топла вода па со ладна. Топлото помага да се опуштат каналите а ладното да ја забави лактацијата. Од како ќе се одмолзеш може да ставаш листови зелка и да се стегнеш, така кажуваат. Со првото немав проблем со одбивање, се одвикнеме постепено со намалување подои а со второто не знам.. треба да се одвикнуваме лека полека но тешко ќе биде.
    Како и да е сигурно веќе нешто си пробала, болка не се трпи, па пиши како се справуваш.

6. sunshine2015

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Добра сум сега. Едната града ми се среди а другата од каде што цицаше повеќе уште ми е со млеко. Ставам постојано зелка и се туширам со топла вода и тогаш пдмолзувам по малку. Пробав да се стегнам ама неможам да трпам болка особено бидејќи ми беа полни градите.

На Arendelle му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.084
    Допаѓања:
    134.882
    Оди кај гинекологот да ти даде лекови за намалување на млекото.

Јас разговарав со мојата и ми рече кога ќе ја одбивам малата да одам по лекови иначе ќе ризикувам мастит бидејќи имам многу млеко.

8. Selest

Selest Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    1.449
    Lekovite imaat losi nus pojavi. Jas imav mnogu mleko so prvoto piev caj od zalfija i se vrzuvav so gaza mi sekna za pomalku od nedela.

9. sunshine2015

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Еве сум :D
    Ми се средија градите. Немам повеќе болки ниту пак тврдо како претходно. Млеко има уште кога ќе се стисне ама нормално е тоа, сепак малку време е поминато.
    Да сумирам, мене ми помогнаа облогите од зелка, туширање со топла вода и малку одмолзување.
    Со лесно на сите понатака.

На kelebeim*** и simona_baby им се допаѓа ова.
  10. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    Кај нас одбивањето оди тешко, претешко. Беше со стомачен вирус повеќе од една недела и сега на секои 5 мин бара да цица. Не се откажува никако, пупките веќе ме болат. Кога и да и кажам дека нема млеко одма почнува да плаче. Денес ставив виолетов кармин околу пупките, да и изгледа као грозно и болно цице , но ништо не помага. Пробуваше и така да цица. Не знам веќе што да правам, можеби и треба време.

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.580
    Допаѓања:
    201.797
    Нека се опорави убаво, истоштена е. Кога ќе се врати на старо, пробајте пак.

На Kaetana и makedonkamak им се допаѓа ова.
  12. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Решив викендов да го одбивам синко. Кај мајка ми го оставив, јас сум кај свеки. Во друг град живееме, и дека таму сме сами реков дај викендов кај мајка ми. Навечер често цица, веќе почнав да се нервирам од неспиење. Утре ќе видиме како ќе биде, дај Боже ноќеска убаво да поминат, а јас рано сабајле да одам зелка да купам :)
    Држете ми среќа!
    Инаку сме 1.5год

На LaDyDoLl и LiliBoz им се допаѓа ова.
  13. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Јас наминав на темава за официјално да го означам крајот на мојот доенечки стаж. Дојам речиси 3 и пол години, со мала пауза од 4 месеци измеѓу. Двете деца ги доев по 17 месеци отприлика.

Сега конечно можам да се напијам појако кафе и да не бројам дали денеска сум се напила или не... Конечно ќе можам да земам и некое апче доколку имам потреба и да не трпам болка кога одвај се издржува...

А од друга страна па ми е жал оти како да ни се прекина главната врска. Најголема блискост имавме кога се доевме.

На M&M, tincemajmunce, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  14. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.254
    Допаѓања:
    72.709
    Дај совет на кој начин се одбивте

15. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Ау, не ме прашувај мене за совет. Најдобро е постепено ама мене ни со двете не ми успеа. Секогаш кога ќе намалев некој подој они зголемуваа дупло. Кога го одбив првото бев веќе 5 месеци трудна и не можев да издржам и морав наеднаш. Среќа супер помонав со градите, ни зелка видоа, ни мака, ни ништо. Е со второто исто наеднаш се одбивме, ама Господ го видов. Ме закачи лошиов вирус и реков доста е, не се трпи без лекарства. Кај вирусот па и мастит фатив на едната. Таман едната се среди со апчиња, настапија проблеми со другата. Едно две недели мака мачев со градиве.
    Нека каже некоја друга мајка подобар совет оти јас немам. Децата кај мене и двете имаа хистерични ден-два и после заборавија дека цицале воопшто, како воопшто да не било.

На M&M и TutiFuti им се допаѓа ова.
  16. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Nie ne cicame tocno edna nedela. Bese zavisen mnogu, navecer budenje nasekoe, nautro nervozni deka ne sme spiele nokta i rekov ke go odbijam. Direktno. Bez namaluvanje podoi. Go odnesov kaj majka mi 3 dena, da ne me gleda. Jas vo tie denovi stavav zelka i cesto tusirav za da ne dojde do problem. Koga se vidovme ne pobara odma, tuku vecerta. Mu kazav "kaka". Se otkaza. Nokta spiese so tatko mu i taka 2 3 dena so red, a koga ke me vidi kaka ke rece i tolku. Pozitivno vidov vo toa sto dete pocna da mi gi jade site obroci i da spie normalno. Mama naspana dete naspano. E sega mi fali se okolu doenjeto (miris, pogledi, iskreni nasmevki, guskanje, shtipkanje, kikotenje, stanuvanje gola utroto itn) ama mislam dosta bese. Inaku sme 17mes.

Sovet: mislam nas majkite ni e potesko otkolku niv. Brzo sfakaat i se naviknuvaat. Jas koga imav zavisno dete koe cicase 24/7 otkako e rodeno i se odbi odma, veruvam i vasite taka ke postapat.

So lesno! :*

На Lolipop23, TutiFuti, simonka93 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.254
    Допаѓања:
    72.709
    Мене ми е проблем што немам кај кој да го однесам, а маж ми не е многу трпелив да го думка тие неколку вечери :|
    Затоа барам совет

На sunmoonstars, M&M и TutiFuti им се допаѓа ова.
  18. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    И јас сум сама. Затоа беа хистериите. Те гледа до него, а не добива цице. Мисли дека не го сакаш повеќе, се чувствува отфрлено... Ама кога нема друг начин тоа е. Ако можеш постепено ок. Среќа брзо забораваат.

На sunmoonstars, TutiFuti и simonka93 им се допаѓа ова.
  19. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    1.815
    Мајки од средата прекинавме со доење. Малото е 16 месеци. Со него супер поминав, бидејќи постепено кратев на подои и остана уште за заспивање. Сега заспива со татко му и брзо се навикна. Неколку вечери се будеше ноќе со плачење , ама сега и тоа помина.
    Јас имам проблем со градите. Многу имам млеко. Пијам бромергон, се врзувам, ставам облоги од зелка и ациди борици , но еве веќе поминаа 6 дена, а мене уште градите ми се тврди , со грутки и болни.
    Ве молам некој совет што друго да преземам, ми е страв од мастит бидејќи на почетокот од доењето имав и страшно поминав и сега стравот в коски ми е.

20. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Пиеш ли и хидрохлоротиазид? Јас и тие ги пиев за мокрење се. Инаку јас цели две недели се мачев со грутки. На почеток фатив мастит на едната, па после кога се среди таа почнаа да се прават грутки и на другата, ама не фатив мастит на таа. Важно две недели поминаа додека се средив скроз.