Смееш, од медицинска гледна точка нема никаков проблем да продолжиш да доиш ^^членката сака да каже дека не го доела 5дена, го одбивала или не битно, ама сега пак сака да го дои бебето. Така нели
Znaci stom prasuvame sakame da i odgovorime na clenkata, podobro li ke bese da ja izignorirame? Mene ete ne mi bese jasno sto prasuva i sakav da mi objasni za da i odgovoram soodvetno. No ako taa ne saka da si gubi od vremeto objasnuvajki za nejzin problem sto mozeme poveke nie da napravime.
Прашај постара личност сите изрично ќе ти кажат НЕ од причина што млекото не е добро т.е како што ми рекоа- ,, отстоено " во градата повеќе време. Кога го одбиваш, тоа и да биде, назад нема. Да се одмолзуваш и да го пие или фрла евентуално тогаш Да, процесот не е прекинат. Вака, Не. Сепак не ќе играш, дои- недои- дои.
Затоа не се прашуваат и слушаат постари луѓе, зашто може и да ти речат слабо ти е млекото и секакви други глупости, како и ова отстоено млеко, туку се слушаат стручни лица. Процесот на повторно доење се вика релактација. Прочитај повеќе на линкот, др. Џек Њуман е врвен канадски специјалист за поддршка на доењето, помага и на мајки кои посвоиле да си ги дојат бебињата, одличен е. https://ibconline.ca/relactation/
Постара личност ќе каже не бидејќи останало некоја бабина даветина дека детето ќе има урокливи очи ако го повратиш пак на града Во право си не е убаво ,,да си играш,, доиш или престануваш и точка! Но членката не напомена зошто 5дена престанала и да не се заборава дека се работи за 4м бебче, па која и да била причината добро е што одлучила поторно да дои, бидејќи бебе е многу мало
Кога престануваш да доиш нели се стврднуваат градите, отекуваат, мастит и слично и сега ти после 5 дена рачунај какво млеко му даваш да цица. Може биле неинформирани и слично, но не биле без памет толку да не знаат што кажуваат. Секој со искуството свое. @emkaemka Тоа не знаев хахах за уроците. Не знам, но ете јас не би вратила дете ако веќе еднаш сум престанала. Пишав и погоре, ако членката се одмолзувала во тој период од 5 дена, Да, нека продолжи. Поинаку, не, а и таа не даде објаснување што и како. @Kaetana Може мислење?
@makedonkamak јас по совет на педијатар не доев неколку дена па си продолживме ко ништо да не било уште многууу време од тогаш. Врска нема тоа што кажуваат постарите.
@makedonkamak пробав само првиот ден по малку, јас и општо воопшто не можев млеко да извадам со измолзување, а имав многу, и последниот ден имав и треска и тврди гради. Ама штом почнавме со доење пак се ослободи притисокот и немав никаков проблем ни јас, ни малиот, баш напротив по 1500 ставаше тие месеци само на доење.
Специјалист за доење вели дека и по месец(и) може да се продолжи со доење, ама ќе ги слушаме постарите ние да не се расипало внатре млекото. Се надевам членката ќе успее да продолжи со доењето, мало е бебето, која и да е причината за престанокот од некој ден ти посакувам успех.
Apsolutno e bezbedno da si prodolzis so doenje i po nekolku dena pauza. Ima majki koi i po cel mesec pauza prodolzile da dojat i si go povratile mlekoto.
Јас кога престанав , некаде после неколку дена со температура бев, притисок, пецкање и слично. Тоа не било случајно така. Јас лично не би вратила дете после 5 дена или повеќе. Општо... Секој со своја одлука , сепак. Ако мислите дека е ок, двајте да цицаат и после година пауза, дека е здраво, де. Таман детето се одвикне и заборави, оп нов шок.
Се надевам членката ќе ги послуша специјалистите, а не бабините деветини и ќе успее да го врати на града. Толку мало бебе и тоа како уште му е потребно, а пет дена не се ништо.