Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Престанок на доењето - одбивање

Дискусија во 'Бебе' започната од ivanceto1984, 9 декември 2010.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Ако ги имаш тие чувства не знам оти се измачуваш. Ако и се воведени и млечните продукти слободно тргни се од процесот. Од 9ти месец и самото млеко не е неопходно за развој на бебето (кога имаш три оброци со месо и млечни продукти) односно може и ич млеко да не пие ако не сака.

Проблемот е што тебе чинот не ти се допаѓа и толку затворен муабет. Ако ги читаш другите ќе се чувствуваш полошо како јас со бременоста. Сите уживаа и галеа мешковци јас плачев од што органски не ја поднесував состојбата на бременост. Исто се прашував себе си зарем до толку сум бесчувствителна и дрн дрн прашања читајќи ги другите. До ден денес кога ќе прочитам “ми фали стомачето” добивам чувство на згрозување. Тоа не ме прави лоша мајка или дека не си го сакам детето туку едноставно не се пронајдов воопшто во таа улога. Исто како ти овде.

Затоа драга моја ослободи се од обврската да доиш. Мислите нема да те напуштат, а бебето те сака таква позитива каква што си. Чим шест месеци цицала супер е и тоа. Малата ќе си напредува и без доење.

Ајде пак пиши како ќе поминеш. Со три оброка воведени и јас ќе ја затворам кафаната иако чувството на доење изненадувачки за мене ме радува, ме топи.

На Nalla, gjoker4e, happygirl и 6 други им се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.822
    Допаѓања:
    23.621
    И јас почнувам да размислувам на темава, многу сакам да го дојам, ужива и бебево ама многу е тежок, стварно не се држи веќе, а и ноќните подои ме изнемоштуваат, незнам како ќе се решам некако многу ми е жал, ама од септември почнувам и на работа и ќе видам како ќе биди ако станува пак по цели ноќи ќе мора да се одбија.

На happygirl, hello-kitty.90 и FreeMind им се допаѓа ова.
  3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Ноќните подои се неиздржливи на долги стази во нашиот случај. Тоа и не е ноќен подој тоа е спиење на цицка.

На happygirl, hello-kitty.90, Watermelon96 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.479
    Допаѓања:
    13.554
    Само тоа чекам, да пројаде убаво. Минатата недела почнав со воведување млечно, и и давам 3 пати на ден, ама јаде 100-120 грама, не се баш цели оброци. Уште августов да помине и ке почнам да заменувам со АД. На работа сум дури од ноември, не верувам дека ќе дочекам до тогаш. Фала на зборовите во секој случај. Не сум тип што многу се замара луѓе што ќе речат, ама ме јадеше работава дека не уживам во делот од имање бебе за кое најмногу се спомнува како уживанција. Особено што имам млеко, па баш "од кејф" треба да престанам да дојам.

На happygirl, hello-kitty.90 и FreeMind им се допаѓа ова.
  5. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Чисто како инфо - млекото е примарен оброк кај бебињата до 12 месеци а не до три воведени оброци.
    Нема врска дали бебето е на доење или на АД, дури и да се престане со доење пред 12 месеци, до 12 месеци препорачливо е АД да се дава.

На Milaаа991, happygirl, Lolipop23 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Педијатрите во Германија велат вака:
    050F2FAC-AFB9-4E81-B118-64FE255BA882.jpeg

Млекото од воведување на оброците не е неопходно за раст и развој на бебето. Иако се препорачува да се дои додека се сака, со воведувањето на цврста храна примарната функција млекото ја губи на почетокот на десетиот месец ако воведувањето оди како што треба.

Ова е прирачник кој го добиваш кај педијатар со раѓање на бебето и чии препораки треба да ги следиш:

75429BA2-86F5-40BD-8F27-765E3739D524.jpeg

На happygirl и BabyT* им се допаѓа ова.
  7. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Повели што вика СЗО:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding

Breast-milk is also an important source of energy and nutrients in children aged 6–23 months. It can provide half or more of a child’s energy needs between the ages of 6 and 12 months, and one third of energy needs between 12 and 24 months. Breast-milk is also a critical source of energy and nutrients during illness, and reduces mortality among children who are malnourished.

Complementary feeding
    Around the age of 6 months, an infant’s need for energy and nutrients starts to exceed what is provided by breast milk, and complementary foods are necessary to meet those needs. An infant of this age is also developmentally ready for other foods. If complementary foods are not introduced around the age of 6 months, or if they are given inappropriately, an infant’s growth may falter. Guiding principles for appropriate complementary feeding are:

• continue frequent, on-demand breastfeeding until 2 years of age or beyond;

А еве и што вика УНИЦЕФ:

https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/feeding-your-baby-6-12-months

Screenshot_20190814-231134_Opera~01.jpg

За педијатрите тука јасно ми е, како што ми е и за некои педијатри во мк. Поминав со ќерката низ хаос пред 4.5 години, па морав сама да се "едуцирам" на темава. Среќа тука има и други опции како што е на пример La Leche Liga која секогаш безрезервно помага на мајките.. така да.. тоа е тоа.

Баш имаше и статии по весници дека процентот на доени деца е драстично намален во последните години во Германија. Само да не ја полнам темава со офф топици...

Благодарение на моето прво искуство, не ми ни требаат памфлети за тоа како да воведам цврста храна..

На TutiFuti, sofi2107, happygirl и 5 други им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Јас сзо исто го разбирам како германциве што викаат или грешам?:)
    Уницеф овде како ресурс не би ги земала.
    Потполно исто зборат. Дека не е неопходно после 10от месец односно препорачано е да се дои додека сака ( може, пие, стави било кој збор). Сзо ги има истите граници обезбедува пола од енергијата, а потоа третина после 12 месеци. Значи пак е истиот заклучок дека не е неопходно.

Впрочем немам видено отстапувања на германците од препораките на сзо во овие шест месеци. Освен во делот каде германците пепорачуваат доење на бебе и до 7 месеци. Па потоа исхрана, но ова се нови истражувања и препораки.

За придобивките од млекото сите знаеме факт непобиен. Не влегов во таа насока само сакав ова да го дообјаснам за некои кои сакаат да прекинат со доење порано, а можеби се плашат.

Исто и за твоето искуство и педијатрите во Германија не би дискутирала. Знаеш за мене најдоброто досега е ова здравство, за тебе не имаме разговарано. Мене ова ми е прирачник за прво бебе десет пати ја прочитав. И ми треба.

Последна измена: 15 август 2019
    На happygirl, mal.ecka и Spidy им се допаѓа ова.
  9. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    После 6 месеци викаш "пола од енергијата", и истовремено велиш "не е неопходно". Не е неопходно значи дека се може и без нештото.
    Ова мене ми е нелогично.

Нешто што е карактеризирано како пола па постепено третина до 12 месеци за мене не значи "неопходно".
    Тоа ми е муабетот.

Не може мајка на 6 или 7 месеци да престане да дои без да му најде замена за млекото на бебето, јер како што викаш "пола од енергија".

Некои што сакаат да прекинат и на 3 месеци ја имаат мојата поддршка, да не се разбереме погрешно, но да знаат дека до година (а и повеќе) ќе треба да обезбедат АД.

Еден млечен оброк (што обично се воведува околу 10 месец на бебето) не заменува "continued frequent on-demand breastfeeding".

И во ситуацијава не го мешам германското здравство и не сум воопшто пристрасна, тука и македонското комплетно има потфрлено. Моето искуство е во Македонија со ќерката.
    Тука како што реков дури е подобро од аспект што имаш многу повеќе места каде што можеш да се обратиш за информации, помош и поддршка.

На sofi2107, happygirl, Lolipop23 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    ^Јас од прв момент зборам и пишувам од 10ти месец:) Германците велат од 10ти не е неопходен значи ќе се развива и без млеко каде сзо се поклопува со третина енергија.
    Млечен оброк е од 8ми месец овде. На 10 е фингер фуд и два меѓу оброци.
    Едит: ако го одбие порано се разбира мора ад да внесе. Мислам дека тоа се подразбира.

Последна измена: 15 август 2019
  11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Кај мене се случи нешто што ни сама неможам да го објаснам...
    Точно на 14 месеци малата падна, ја расцепи долната усна и завршивме на шиење, плус имаше расклатено забче (горна единица) со хеморагија над него. Ни забранија доење и било какви цуцли, требало недела до две да се зацврсти забчето. Јас си помислив "супер, таман да ја одбијам, и така веќе смачено ми е станувањето ноќе".
    Поминав без проблеми со градите, само три дена измолзував со пумпа кога ќе се преполнеа и тоа беше тоа. Но ептен ми беше жал зашто одбивањето мораше да се случи толку принудно, незнаете колку ми падна тешко!

Еве точно 15 дена како поминаа од настанот, но детето тотално се смени, кенка во сон по цела ноќ, кога ќе почне да плаче ја презаспиваме, па мене ми се чини со саати! Има денови и ноќи кога не сака воопшто да оди кај татко ѝ туку ме бара само мене. Се претворив во зомби, повеќе од тоа што бев!
    Денеска додека ја туширав ме виде гола и почна да кенка и да пробува да цица, за подоцна кога ѝ се приспа решив да ѝ дадам. Знам дека голема е веројатноста млекото да се врати. Од маж ми не наидов на поддршка, тој смета дека "доволно ѝ е". Незнам дали грешам но изминативе денови чувствував како на детево да му ја ускратив најголемата утеха :(

На TutiFuti, gjoker4e, emkaemka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.399
    Допаѓања:
    126.738
    Ако дете не цица 24ч.се смета за одбиено,и не смее веќе да се врати.
    Така ми кажа патронажната.Поискусните нека дадат мислење.

13. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    @FreeMind и од 10 месец е неосновано да кажеш "не е неопходно". Особено ако си се придржувал кон препораки на СЗО и бебето било ексклузивно доено до 6 месец. Знаеш ли кој пресврт би бил тој за еден толку мал метаболизам??
    Зборувам драстичен пример каде во само 2 месеци бебе би стигнало да има 3 количински солидни оброци и две ужинки со цел да не внесува веќе млеко... знаеш колку намирници треба наеднаш да бидат воведени?
    Што правиме со бебиња кои не се однесуваат "по книгата од педијатарот" и не прифаќаат лесно немлечна исхрана?
    Јас немам чуено бебе да не добива млеко (било какво, па дури и кравјо) до минимум 12 месеци, ако не и повеќе. Ама ај. Теоретски не оспорувам дека бебето ќе преживее. Но не верувам дека има некои посебни придобивки од сето тоа.
    Тука би завршила со дискусија која е малку повеќе офф Топик, а секој има право да си го најде начинот на родителствување со кој се чувствува комотно, нормално, сѐ додека бебето не е оштетено од истиот.

@Kitten мој совет е - прави така како што мислиш. Не се води по она дека ако еднаш си "престанала" со доење "лошо" е да се враќаш назад. Ако ти е доста, не се обвинувај и престани. Но ако не ти е пријатна ситуацијата слободно продолжи со доење. Најдобро ти си знаеш како се чувствуваш. Без разлика што вели околината. Ќе објасниш на маж ти како се чувствуваш ако не ти е сѐ едно.
    И знаеш дека не е само количина на млеко во прашање во ситуацијата...

На forumce, emkaemka, Lolipop23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Поздрав за патронажната и да ја прашаш што прават мајките кои не дај боже отишле на службен пат и не се виделе со бебето па и два дена? Што прават мајките што заради Х причини не смееле да дадат на бебето да цица 24 часа - пример кои земале некои лекарства и сл.. зошто не би цицало бебето. Млекото да не се "расипало" во градите од стоење подолго од 24 часа.. кајмак да не фатило?

Сори, значи не е ништо према тебе наменето ова мрчакање, туку ете, по милионити пат ми се потврдува неинформираноста на нашиот стручен персонал кој треба да е авторитетен кај новите мајки.. а не да сме оставени да истражуваме и да се едуцираме самите во најтешките моменти.

И хормони ми вријат во моментов па може и така "побурно" си реагирам. Ама стварно од советите што ни ги сервираат кожа ми се ежи.

На vogue.and.vogue, sofi2107, gjoker4e и 8 други им се допаѓа ова.
  15. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.346
    Јас само ќе пишам дека знам низ што поминав за да ја дојам Антонија и тоа поради мои здравствени причини. Првите 10 дена цицаше, 20 дена беше на АД. Во животов најубав момент освен од тој кога ја родив беше кога после 20 дена со шише ја фати градата и почна да цица :sun::sun:
    Но исто така разбирам дека има мајки кои немаат доволно млеко, има мајки кои мора да се вратат на работа, има мајки кои цела бременост не спиеле, па и до 6месеци на бебето едвај врзувале по саат два да поспијат а утредента цела куќа била на нив па дури и физичка работа(по ниви и слично), за нив да, поубаво е да ги одбијат барем после 6 месеци од една причина која мене докторот ми ја повторува на секое гледање: среќна и здрава мама има среќно и здраво дете.

На Bupalu, happygirl, thinkerbell и 4 други им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Знаеме дека се хормоните, јас барем лично експлицитно го докажав тоа пред пораѓање низ темиве :)
    Не те замеруваме можеш слободно да се испукаш. Јас лично со бремена сфатив дека нема ни да се објаснувам ниту да се карам во животот. Имам голема почит кон состојбата.

Само сакав да напоменам дека не е неосновано бидејќи јас не го дадов заклучокот туку само го споделив од педијатарски совети во Германија и Сзо потврдува. Значи чим они потврдуваат нема што да се сомневам дали ќе преживее или ќе биде добро.

Разликата е што тргаш од македонскиот начин на воведување исхрана. Овде до 10ти месец очекуваат бебето да јаде со тебе на маса. Од 12 само со лажица, чаша и вилушка. Не е ист пристапот. Затоа те буни ова со млекото.

За сите останати бебиња што се ова не го вовеле не важи откажувањето на млеко. Само школски примери на бебиња.

На gjoker4e и Spidy им се допаѓа ова.
  17. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.399
    Допаѓања:
    126.738
    Јас се научив од форумов:D
    Од доење,грчеви,скокови,исхрана...собирам податоци и отпосле реагирам.
    Да не беше форумов ќе дадев ад во 3 месец за време на најголемиот скок,така бев советувана.
    Небитно,само споделив што ме советувале,затоа и напоменав,поискусните нека дадат мислење а ти си една од нив.
    Поздрав:hug:

На Girl-Rabbit, Kaetana и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  18. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Китен ако сметаш дека е подобро да се вратите на доење тогаш давај му на детето да цица. Само да не биде за краток период, пример после 1-2 месеци пак да решиш да ја одбиеш, многу стресно ќе и дојде. Ако ја вратиш на доење нека биде барем уште пола година, а за млекото мислам дека ќе ти се врати.
    Јас да сум во твоја ситуација би ја вратила без размислување, мала е уште има фора да поужива уште малку во доењето.

На Girl-Rabbit, gjoker4e, Bozica1980 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Како дојде до ова не знам... ама кажувајте помош да издржам на работа до 5.

Не сме во процес на одбивање..
    Т.е. намалив одамна подои, цица само навечер и насабајле.
    Ама дали сум ја утнала еднава града подолго време не сум ја дала... Денес е преполна.
    Сум немала до сеа ваква мака. Година дена се доиме.
    Ме боли, ќе ми пукне и многу тешко иде на стискање едвај капе, додека другава шприца.

Осеќам дека веќе ме омалаксува.
    Се стискам, се масирам, скоро ич не олеснува.
    Ми е страв дека до 5 ќе качам температура, ако веќе и не качувам.

20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Одмолзувај! Само тоа е спас. Знам дека е незгодно бидејќи си на работно место, пробај со дланките (незнам друг начин кога си ограничен) загреј ја дојката пет минути да попуштат каналите, и молзи малку по малку, ритмично за да почне повеќе да искача. Ако имаш и утре температура обавезно јави се кај гинекологот да ти препише еден антибиотик.

Јас се зезнав третиот ден откако тргнав на работа, демек немам гајле, само 5 саати ме нема дома, ама завршив со мастит.

@Lolipop23 ако се вратиме на доење следно одбивање ќе биде кога сама ќе реши дека ѝ е доволно, или пак постепено. Ова нагло пресекување беше, плус стрес од шиењето во болница (го правеле со локална анестезија каде четворица ја држеле, нас не ни дозволија да влеземе во сала), цела недела липаше во сон, верувам од траума, и згора на тоа не смееше да добие утеха од цице :(

На gjoker4e, Bozica1980, Kaetana и 3 други им се допаѓа ова.