Е богами ти жено здраво си загазила. Планирај си уште 2-3 години цицка парти Јас со првото дека прелесно поминав,се залетав и сега но ќе оди малку потешко очигледно. Првото го одбив буквално наеднаш.Но,прво пробав неколку вида на АД млеко,никое не го прифати,освен кравјо млеко за варење.Од прва си испи детето цело шише,дури не ми се веруваше.Тоа беше негде 9-ти месец.После тоа заминав на пат неколку дена,и толку беше.Се одмолзував по малце,и градите брзо се средија без проблем.Немав потреба од никакви апчиња.А се си мислам дека тогаш имав и повеќе млеко од сега.Така да тоа околу градите мислам дека ќе ми биде најмал проблем во процесот на одбивање.Да напоменам дека си фаќаше шише без проблем-чајче, вода итн.Цуцла не фати. Ова сега фаќа и шише,и цуцла но некако позависна е од мене,засега,што е и нормално со оглед на тоа дека сме сами по цел ден,а со првото бевме во заедница,па беше навикната и со други луѓе.Треба во секој случај трпение,но и решителност.Може звучи сурово,но некогаш подобро да поплаче дур се навикне на цуцла,шише,друго млеко-било што, отколку после да не можеш да мрднеш.Посебно кога си ограничен со време,рокови,работа и сл. Ќе пробаш со сите можни начини,мора нешто да успее. Мојава на пр.пие по малку вода само додека јаде,инаку така нема шанси,иако сум првично за вода,а против сокови и чаеви-преферирам да јаде свежо овошје.Но,решив да се учи да пие и сокче кога сме обично надвор некаде,а ја фати криза..па од сите најмногу го прифати морков со јаболко.Знае и по цело шишенце да си испие,па и да задреме со него.Бистрите сокови ги нејќе баш. Денес бевме неколку саати излезени,претходно цицна малку,после во парк мм остана со неа јас влегов до еден бутик,тој ја заспал во количка со сокче.Еве сега заспа со цицање.Се буди околу 05:00 сабајле пак ќе цицне,и потоа околу 8-9.После тоа во текот на денот гледам само еднаш да и дадам да цица за да поспие барем саат.Е потоа обично си бара уште 2-3 пати цицка за да дремка на мене по 15-20 мин.Е тоа гледам да го средам,но мислам кога ќе тргнам на раб.ќе се одвикне лека полека.Кога фаќаат шише подруго е. Ти со твојата си богами загазена штом ништо уште нејќе.Ама ќе пробуваш,има време,ќе има нервози,плачки,ама со тек на време ќе се навикне.Гуд лак
Не си единствена да знаеш. И моево еве скоро 11 месеци е и од цицка не се трга уште. Планирав околу 12-13 месеци да го одбијам ама ништо изгледа. Не успеваме да намалиме подои, на цицка заспива, шише не сака ни да види, од цуцла лажливка се одби абе ќе си пукнам од мака. Го оставив дома а со мм излеговме, се вративме покасно од планирано а тој не можел да издржи веќе му се спиело и плачејќи заспал (значи без цицка). Потоа цела ноќ стануваше плачеше се трескаше од креветот и плус таа ноќ мислам 20 пати цицаше, абе ужас. Не знам што ќе се прави.
И што правиме вака? Може некоја што веќе поминала низ нашево да ни каже совет за наеднаш одбивање од спиење на цицка.
мојава 22 месеци активно цицаше и заспиваше на цицка Она поима нема шо е лулање,нишкање,заспивање у раце .Јас ја одбив преку ноќ.Она у една соба заспиваше со татко и јас у друга .Ова за навечер.Се будеше првите вечери со плачење ама и давав цуцла или вода.Бунтуваше ама се смири за кратко кога виде дека неможе да е по нејзино.За преку ден полесно беше.Занимации наогавме и престана да бара.Кај мене веќе здравстевно се појавиа мн проблеми и морав одма да прекинам.Имав проб со рамото и коленото,рскавицата ми се ронеше и имав јаки болки.Ортопедот рече одма да прекинам со доење.Плус анемична плус бремена останав измеѓу И мм рече доста беше Ако си решила да одбиваш мораш упорна да бидеш и на јак став.Ке плаче ке се нервира некој ден и ке се навикне дека веќе нема
@FreeMind Мајка, абе нашиве моми ко од иста ***** да излегле Цицачи,пијавици! Јас не смеам да помислам на одбивање, едино не цица кога влагам во тоалет по нужда. Пред работа цица,после работа цица, у сред играње ако ме види по маица и пола цицки надвор, фрла се пред неа и “мамаааааа титееее” и се мести одма! Заспивање со нишкање ни во сон, мора да е на цицка и ако у сред ноќ се подразбуди успева да презаспива само и само ако и дадам да цица, ама така ко цуцла си ја држи во уста. Колку да не можам да заспијам. До прво одделение и мене ми изглеа ќе се доиме. Или до полуматура.. нема за малце да се праиме ^Аха и да додадам. Во кола возење и седење мирна само ако цица.Во седиште исто само ако сум испреклештена целата и свртена накај неа за да може госпожата да си ужива со цицка во уста. Се се врти околу цицка. Какво одбивање бре..
Мајки само едно да знаете...Колку и да мислите дека на детето му е тешко да се одбие,на крајот ќе сфатите дека на мајката и е потешко.Децата полесно се адаптираат од возрасните.За 3 дена ќе заборави дека цицало 2 години(колку и да невозможно ви звучи ова).А вие колку сега и да се жалите дека сте ненаспани првите денови од одвикнувањето емотивно ќе паднете.И на крај кога се ќе помине ќе се чудите како тоа дете што било толку зависно од града не се ни замара ни потресува со цицање.Ма дури ќе ви изгледа како да заборавило дека некогаш воопшто цицало.
Јок. @Chanell* истото го правам во кола. Се кревам цела скроз да дојдам до седиштето оти е пискот. А ти многу добро знаеш како се тоа изгледа и колку ме собира и колку можам да издржам во таа позиција Ако продолжам со цицко заспивање ќе паднам психички. Ова нема да можам уште долго да го правам така да Декември идам на или џа или бу. Нема трето.
И јас решив преку ноќ... Заспиваше само и само со цицка. Знаеше да стане, не секоја ноќ, ама накај 3ч.да се раскенка (од ова највеќе се плашев) и ја презаспивав со цицање. Едноставно Понеделникот решив дека е денот, сосем случајно. Еве 4 ноќи сама заспива, еднаш се раскенка во 4 вчера, ја занишкав, се доспа до 7 сабајле. Пред една недела бев очајна. Мислев никогаш нема да успеам.
I mene sama mi se odbi Edna nedela samo navecer cicanje i vo petokot ja stavam vo polozba za cicanje place nejke se zaniskavme zaspa vecerta ic ne pobara taka i vcera vecer taka da veke ne cicame. Jas imam mnogu mleko se istiskav i vrzav. Sto mozam prirodno da se napijam... Inaku sme 14 ipol meseci. I da vi kazam stom dete e srekno nema potreba od cicanje I ne mu e trauma jas sum presrekna
Не знам природно што би можело, можда чај од нане. Инаку иста возраст се нашите и мојава без никаква траума пројде. Цела недела успешно ја поминавме. Ја рачунам одбиена веќе. Мене ми се стврднаа градите вториот - третиот ден, не се одмолзував, спласнаа еве сами. Кога ќе се стиснам искача капка сеуште, кога треба тоа да го снема?
vnimavaj da ne ti se napravat grutki pomalku osmolzuvaj da ne pravis stimulacija, jas so prvoto super pominav ama postepeno go odbivav, so kuklata besehe nenadejno neocekuvano, a samo nedela predhodni bevme bolni i 24/7 na cice. ama karakter zenska pa sama si odluci taka a jas imam mleko. Poleka poleka se nadevam ke se sredi. Sto se odnesuva do tecenjeto na mleko kapka nekoja ke tece i ponataka dokolku ja pritisnes mene mi se slucialiot imase 3-4 godini letoto na toplo na odmor da pritisnam i kapne. Posle toa otidov na pregled na gradite Kade doktorot mi objasni deka hormonite mi se jaki i ili vo plodno denovi ili pred dobivanje moze da se sluci od toplo da pri stiskanjenkapne kapka. Veke kanalite se otvoreno. Taka da gledaj da nemas grutki da iscezne mleko I ne se sekiraj