Пробав Спиди, имам траума од тој ден. Зајде од плачење, почна да ја куби мајка ми со цела сила, да ја мава затоа што проба да ја смири, липаше цел саат. Значи она е страшна за гледање во моментот кога не добива цицка. Ништо не успева.
Јас немам искуство со тешко одбивање од доење, ама поминав низ ова со ноќните подои. Станувала сред ноќ и плаче, јас не и давам да цица. Едноставно нема цице и тоа е. Се што сакаш друго може, цице нема и крај. Ќе се исплаче и ќе заспие. Јас ова не го правев заради одбивање туку заради спиењето ноќе. Ама јас сум инат. Сфаќам дека е тешко за гледање, ама ако алтернативата сакам да ја избегнам и не можам да најдам друг начин, ќе издржам. Сигурно си читала страници уназад, колку мајки се треселе како ќе ги одбијат децата, па на крај се се решава за 3 дена и детето повеќе не побарало да цица. Ако мајка ти може да ја причува, прати ја два дена. 48 саата ич да не ти е во близина. Ама и бабата треба да има нерви да се носи со плачките. Ти кажав, цуцла да сакало, што ќе правеше? Ја тргаш цуцлата. Значи или самата да не даваш да цица, или тргни се да не те гледа. Децата се толку лесно адаптабилни, само ние возрасните многу тешко го доживуваме истото. Само ние не плачеме на глас кога не е по наше
Имаш пробано со сенф? Ова е само предлог, така имам слушнато, немам пробано и не знам дали воопшто смее дете на таа возраст сенф да јаде.
Еве синоќа дадов се од себе. Будна од 1-3.30. Плачеше, дадов да цица и заспа до сабајле. Завчера воопшто не се ни разбуди. Кома од 21-7 сабајле. Се чудев. Заби искачаат, време топло, дете склет фаќа. Преку ден давам три пати. Мака ми е што моево само палента и кисело млеко јаде. И микс овошје, ама не се посебно.
Од оваа гледна точка, од ко помина цел тој процес, доење, одбивање, мислам дека најлесно се одбиваат до годината или еве јас на 14 месеци го одбив, лесно беше за него, не бараше многу, цицач беше голем, ама последниот месец цицаше само пред заспивање и ноќе, дење не му давав, а му текнуваше чат пат ама ќе го заиграв и ќе забораваше, сега е 17 месеци да требаше сега да го одбивам мислам дека ќе беше потешко оти веќе се знаат, се разбираат, па и се лути, се нервира Ама пак секое дете е различно. Здравје и друго да имам најмногу до годината би го доела доволно е според мене за моите деца, ова првово беше малку повеќе од година дека зима не фати, а и јас немомев да се решам, па испадна здравствен проблем и морав да прекинам. Но секоја мајка си знае најдобро за своето дете.
Потполно се согласувам со @lackygirl , сметам декам психички најлесно за детето е да се одбие околу годинката. Нормално дека не оспорувам за добрината на доењето до 2 години како што се препорачува, но детето станува свесно и потешко е да се одвикне кога е поголемо. Сите сме се плашеле како ќе оде тој процес на одбивање и сме мислеле дека никогаш нема да успееме, може да се навратите на темата и ќе не прочитате сите како се жалиме. Тој процес на доење ќе трае додека двете страни се задоволни и го посакуваат. Секој си знае за себе кога треба да престане. Тие што мислете дека детето никогаш нема да престане да цица, не сте уште спремни на тој чекор да се одбиете. Го поминав истото, една недела порано од замисленото ми менуваше психички мене да бидам неспремна. @Chanell* читајќи те добивам впечаток дека ти уште не си решена и спремна. Ако стоиш цврсто на твојот став, и не попушташ ќе успееш. Ако не си спремна, почекај додека не стигне тој момент.
Јас искрено не бев спремна ама решив да не мислам на тој процес и завршивме брзо за бебе што беше на 15мин на цицка. Ама Мене ми е криво што ја одбив А ми беше измачување последниот месец ама ете ги памтам само убавите моменти Инаку се сложувам со тоа дека после 13,14м почнуваат се да разбираат и е потешко да се одбие.
@paleska3 Не знам колку уште поспремна треба да бидам. Нема како не пробав, едноставно неќе. Доживеав да ми се губи од плачење и да се треска од земја буквално.. не знам за вас, али мене не ми е океј таква глетка за моето дете. Преголем стрес и е тоа. Пре би рекла она не е спремна. Треба јас неа да ја почекам, а не она мене за да се решам. Јас сум решена, само што она не прифаќа.
И јас не сум спремна сеуште ,незнам,не сум ни помислила да го одбијам 13 ипол месеци е,а не беше бебе цицач воопшто,едноставно јас имав поголема желба да дојам отколку тој да цица. До 3 месеци се измолзував со пумпа,не сакаше никако да фати,среќа посетував лактациски советник и ми помогна многу па полека преминавме на доење. Секој скок беше проследен со одбивање да цица кога е буден, го доев само во плиток сон и навечер.Плачев кога одбираше цуцла место цице. Цицаше само во тишина,се друго беше поинтересно од цицање, но сепак си напредуваше одлично. Може звучам смешно но јас сега сум пресреќна кога заспива со цице и кога сега знае и сам бара ,али пак е скромен не цица повеќе од 3 пати. Сега и двајцата уживаме.....се додека не почне да каса
Во тој случај само со зборување и многу зборување. Голема е твојата веќе, разбира, само не сака да се откаже од омилената работа. Не очекувај дека ќе стане некој ден и ќе биде спремна сама, мораш да и зборуваш. Знам дека ти е пробано се, тебе ти треба и огромна поддршка од другите. И тие нека зборуваат, нека ја занимаваат. Навистина се надевам дека ќе успееш во скоро време
Ако ми веруваш, секој ден исто и зборам и јас а и тие околу мене. Нив секако не ги рецка нешто многу, ама за оваа тема и мене не сака да ме послуша. Секој ден повторувам дека е големо дете и дека доста е цицање, дека цицо ќе го чуваме за бебето, пошо деновиве бара бебе да сме и купеле. Почна да одвраќа “неќе бебе, сака цицо”, и кога ќе и речам голема мома си веќе вика “неее *** е бебеее, сака цицааа.” Ко за инает.
Потпишувам. Замисли сега да ја доев Не само што ќе ме касаше туку и ќе ме тепаше со сета сила. Доење до година дена е идеално. Оние кои сакаат можат и до три години тоа по желба иде. Кај Шанел е помината линијата и има да дои додека сака малата. Малата ќе и каже дота. Да би имала второ јас би идела до макс шест месеци доење, а навечер само ад. Тоа би било моето идеално решение, бидејќи мене ми беше измачување доењето последните месеци. Со крвави гради од касање доев...
Majki sto stavate na gradite koga gi odbivate od doenje? Znam za zelka, borova voda? Dali gi stegate ili ne? I za kolku vreme vi pominaa bolkite? Mene mi e 5 den i uzasno me boli ednata grada, stavam zelka i molzam malku ama pak ne pominuva? Neznam dali da zvonam kaj ginekologot da mi dade apcinja?
Чим те боли требало досега да се јавиш. Со одмолзување правиш уште поголем проблем. Ако кренеш температура иди веднаш на итна.
Зелката влече млеко и ги полни градите и се става кога почнуваш со доење, а не кога прекинуваш. Измолзи се до крај, стегни ги градите и веќе не ги чепкај. Прашај гинеколог дали има потреба од Бромергон, јас пиев.
@Annath , @Kaetana и остали иам прашање , јас веќе две години не а доам малата ( доев 9месеци) и сношти ми прокапе една капка од градата , и пред месец исто се случи од истата града .. Лесно поминав тогаш сама се одби и апчиња пиев немав пр .. Ама зошто сега ова се случува ме буне ,па и паника ме фати да не има пр нешто знам дека е можно после одбивање да се случе ама тој период , а зар и сега е можно после 2години
колку една капка буквално така мала флека на маицата имав и синоќа и пред месец , нормал си бев ни стиснав ништо , а тоа како се проверуваше , на циклус ли беше или можам и сега , ја секако сеа треба да добиам за некоа ден и сакав да испитам хормони на 2ден , кои хормони се испитуват тогаш ?