Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Престанок на доењето - одбивање

Дискусија во 'Бебе' започната од ivanceto1984, 9 декември 2010.

1. Mucenceto

Mucenceto Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2019
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    13
    Хахахахах... Ние 2 пати стануваме сепак ќе пробам да знам .. во секој случај ти благодарам ме утеши

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    И јас сакам моето бебе да знае дека кога ми се пие кафе во кафич треба да е мирно. И дека ако одам до вц не треба да вришти ко да е сирак, ќе се вратам. Да не ми се качува на глава со дерење кога му го спремам јадењето, да има трпение дека за 3 минути ќе јаде. Да не се дере кога му менувам пелена ко да го колам.

Ама ете. Бебе е. Кога ќе размислам подобро, па и не е негово да знае што е како е. Мое е да знам.
    Да знам дека е мало и не може да ги знае сите работи што сакам да ги знае и што мислам (или други мислат) дека треба да ги знае. Мое е да го знам тоа, и да сфатам дека тоа функционира во моментов само на потреба. Потреба од блискост, потреба од внимание, јадење, топлина.

И тие притисоци што си ги наметнуваме оти некој рекол што бебето треба да знае мене лично ич не ми прават ќеф.
    Заспивање со цицка во уста и презаспивање во ноќта со цицка во уста се ситуации кои не се нови туку отсекогаш постоеле. Бебињата се створени така, да се смируваат со цицање (цицка, или новата замена за цицка - цуцла). Така и се справувале мајките порано со бебињата, далеку пред да има sleep training и слични модерни професии.

Нема ништо лошо во доење за заспивање, ниту во смирување на бебето или презаспивање навечер со доење. Па макар така ви кажале педијатри со дипломи.

На candy.cane, Sofi.ja, mal.ecka и 11 други им се допаѓа ова.
  3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Моето бебе има 9 месеци и не цица ноќе од 6 месеци, па пак се буди некогаш наврчер. Во 8 месец се будеше посебно често, вади заби и е во регресија плус.

На Mucenceto му/ѝ се допаѓа ова.
  4. day.dreamer

day.dreamer Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    900
    Мајки, втор ден без ноќно цицање и синко сабајле се буди гладен. Плаче се додека не му дадам јадење. Проблемот е што се будиме заедно и ми треба време додека да спремам доручек. Некој во слична ситуација да има да ми даде совет?

5. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Јас му давам АД кога ќе стане, па после спремам доручек.
    Ако ти прифаќа АД, пробај вака.
    И ние скоро сме без ноќни подои, и само вака успеавме сабајле.

На day.dreamer му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Веќе 5+ месеци не цица и таква е.
    Млеко не пие ама и кога пиеше не давав сабајле затоа што после појадокот не го јадеше.
    Станува и одма оди во кујна и амм. И ми се закачува за едната нога додека готвам :D

7. day.dreamer

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    900
    АД пробав на Хумана, Хип и Бејбилав за над година не ги прифати. Во вторник сме на преглед кај педијатар па ќе прашам за кравјо дали да воведам. Барем 50мл да испие за да може да го спремам доручекот на раат или пак да пробам да станам порано.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mucenceto

Mucenceto Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2019
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    13
    ,Ти благодарам на мислењето.

9. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    12.915
    Ќе се вмешам во разговорот.
    Си имам педијатар во пензија на кого најмногу и верувам. Стара госпоѓа која прати СЗО и посетува сеуште семинари.
    Често се слушаме на тел и ја прашав што да правам зс млеко. АД воопшто не сака, во каши и подметнувам.
    Ми рече слободно да дадам кравјо, барем во каши. Ако може да се снајдам со домашно.
    Иако препорачувале АД и после 12 месеци дури и до 36, таа вели дека тоа е поддржување на фармацевтскиот бизнис. Ова човештво опстанало со млеко од многу помала воздраст, па сега се тера некоја мода.
    Ова погоре е цитирање на докторката, само го пренесувам. Не сакам да бидам погрешно сфатена. Во ова лудо време од јас се мислам дали да дадам кравјо или да терам со АД во кашите.
    Нека цица дури сака и така сум дома.
    Баш ќе кажеш што ти рече педијатарот.

На day.dreamer и babydust им се допаѓа ова.
  10. day.dreamer

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    900
    После колку време се средуваат градите? Од понеделник нема цицано, а уште ми се тврди, денеска дури и од едната ми потече млеко. Цел ден сум со тесен градник, ладни облоги и 4ти ден како пијам Бромегрон по шема.

11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Одмолзувај по малце ако се тврди. Треба време, зависи и од колку подои сте прекратиле на ич.
    Јас од два подои само пред заспивање, кога прекинавме, за две недели ми се средија, веќе не се полнеа да се стврднуваат.

Во врска со гладта, и јас ќе ти предложев да пробаш кравјо, ако е над годинка. Моите исто се доени и никогаш не прифатија адаптирано, но со кравјо немавме проблем.

12. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Одмолзи и стегни ги со завој дебел, не пии течности.

13. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Дечки,
    10 месеци како не дојам веќе, денес болка имам во едната града, таа што ја цицаше повеќе, стиснав зашто така ме асоцираше болката, потече капка.
    Во меѓувреме сум немала млеко, освен првиот месец- два од коа се одби.

Хормонски ќе да е?
    Сте имале ваков случај?
    Смешно е можда што ќе прашам ама може ли да е знак за бременост?(не ми се смејте)

14. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    9.231
    Повеќе ми оди да е знак за покачен пролактин, одколку бременост. Испитај хормони и едно ехо не е на одмет. Не треба да е ништо страшно, што и да е се решава.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  15. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.104
    Допаѓања:
    10.415
    Уште мачиш мака за наутро? Мојата несака млеко, па одвечер и киснам во тегла овесни на Hipp, стојат во фрижидер и сабајле само и ставам некое овошје. Пробај така

16. MACKICA1902

MACKICA1902 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    350
    А зошто воопшто би и дала ад или кравјо кога веке цица?керка ми цицаше се одби на 14 месеци и си продолжи со кисело млеко и јогурт..исто и син ми ..цица и си јаде кисело млеко и јогурт..не давам ниту ад ниту кравјо ниту пак ке давам..

На Kaetana и Presrekna им се допаѓа ова.
  17. day.dreamer

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    900
    Не, почна кравјо да пие пред спиење и сабајле имам време да спремам доручек. Ептен некогаш ако спиел добро вечерта, може да станам порано да спремам, ама ретки се тие денови. Какви се тие овесни на Хип?

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  18. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.104
    Допаѓања:
    10.415
    Овие две. Повеке ми ја сака со слива таа што е. Со ладна вода ги правам и оставам во фрижидер. За наутро супер ми се.
    Како го навикна на млеко?

Прикачени фајлови:

19. day.dreamer

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    900
    Таа со слива ја имам ама ја правам со АД, да го искористам што го имав купено. Постепено сам се навикна, на почеток по 30-40мл сега знае и до 150 да испие. Кога станува навечер гледам да не му нудам освен кога ептен плаче и не се смирува. Веќе месец дена не цица ама навечер уште станува по 2-3 пати, а некогаш и пауза од 1 час прави, па дури после заспива.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    12.915
    Не нем потреба од кравјо или АД така да дадам мојата цица ко луда, всушност живее од цицка, други ништо не јаде.
    Заради кашите беше дилемата. Со какво млеко да давам и плус и кажав на членка која повеќе не дои.

На MACKICA1902 му/ѝ се допаѓа ова.