Не најдов ваква тема па затоа отворив нова... имам прашање во врска со тоа колку е дозволено престој во шенген зоната? дали 90 дена се брои од последниот пат кога си влегол или од првиот пат.. пример имам влезено на 10 јануари 2018 па се имам вратено во македонија на 11 фебруари па пак имам отидено 22 февруари и сега до кога смеам да седам таму? и дали доколку сега април околу 20 пример излезам имам право повторно да се вратам таму после 2 3 недели престој во мк или треба да чекам 3 месеци? се надевам дека има некој запознаен со ова да ми одговори хитно ми треба... фала однапред...поздрав
Со македонски пасош (како и пасошите на САД, Канада, Австралија, Нов Зеланд...) без виза (туризам, посета на роднини, деловни состаноци и сл...) во период од 6 месеци имате право на престој најмногу 90 дена. На пр. грубо кажано ако седите јануари, февруари, март, повторно без виза ќе можете да влезете од јули. Доколку имате валидна виза за престој од подолг период со право на повеќекратен влез, на пр. година дена (поради студии на пр.) тогаш правилото не важи, туку важи периодот наведен во самата виза. Има тнр. шенген калкулатор со кој може да се пресмета попрецизно колку имате искористено од престојот: https://ec.europa.eu/assets/home/visa-calculator/calculator.htm?lang=en
180 дена се брои од денот кога имаш влезено прв пат т.е од 10.01. Ако имаш седено првиот пат до 11.02 значи имаш искористено 33 дена. Доколку непрекинато си во ЕУ од 22.02, имаш право на безвизен престој максимум до 19.04. После тоа мораш да чекаш да помине периодот од 180 дена и имаш право на влез и престој од нови 90 дена после 04.06.
Здраво! Би сакала да прашам престојот во Шенген зоната.Дали важноста е 90 денови важи за само за една година? Како оди таа процедура? Читав на интернет, ама искрено не успеав да сфатам. Итно некој ако знае, ако може да ме информира. Инаку во текот на оваа година имам престојувано од 28.03.2018 до 05.04.2018 Унгарија, 18.05.2018-25.05.2018 Ерменија, 25.06.2018-06.07.2018 Холандија, 08.07.2018-29.08.2018 Франција и сега од 30.08.2018 сум во Германија. До кога може да бидам овде? Ве молам за одговор. Поздрав!
Значи вака, имаш право на 90 дена престој со 30 дена пауза. На секои 90 дена што си во ЕУ мораш да седиш 30 дена во МК.
Како можете да давате вакви лажни информации, прво информирајте се подобро па помогнете, не одмагајте, срамота! @Aljosa5 сега да ти ги пресметам деновите ке ти пишам
Во 6 месеци можеш да седеш во ЕУ најмногу 90 дена, а тоа не значи дека мораш 3 месеци да седиш во МК, поради вакви како тебе си платив 500 евра казна Ќе пробам да објаснам што значи тоа. Пример ако заминуваш во ЕУ на 03.08.2018 броеш назад 6 месеци од таа дата (на заминување и на враќање сметаш оти не е иста бројката на денови), тоа е 03.03.2018 и тогаш од датата кога ти почнуват 6те месеци (во случајот март) до датата на заминување во странство (во случајот август) ги сметаш деновите што си бил во ЕУ и Шенгеј зоната и пример ако се 70 дена можеш да седеш уште 20 дена. Малку е комплицирано ама пробав убаво да објаснам, од напатија ова, информацијата ми е од аеродромот во Швајцарија и благодарение на ова сметање живеев 2 години на релација Македонија-Швајцарија
Не кажав дека треба 3 месеци да седиш во МК. Јас и се извинувам на членката ако сум и дала погрешна информација, но, тоа е тоа што јас го знам. Се обидувам да го разберам твоето објаснување... ова ти значи дека на секои 6 месеци имаш право од 90 дена престој? Дали тоа значи дека за период од јан-јуни јас можам април мај и јуни постојано да бидам во ЕУ, а после тоа што? Од јули се ресетира периодот или како?
Да во 6 месеци 90 дена, ама не сметаш прво едни шест па после други шест туку од датата на заминување или враќање сметаш 6 месеци назад, значи секогаш кога минуваш граница или аеродром пресметуваш од таа дата. Еве пример ќе пробам да објаснам со мојата ситуација што добив казна. Прв пат заминав во швајцарија јули и сметав 6 месеци до јануари потоа од јануари уште 6 до јуни. И јуни добив казна зашто не сум ги пресметала деновите од деќември, а броејќи назад до деќември доага 6тиот месец. Значи целата поента на сметање е во датите кога влегуваш и излегуваш од ЕУ. Во твојата ситуација би требало да можеш во октомври пак да влезеш на месец дена ама убаво пресметај со денови зашто со месеците 30-31 ден може да дојде до проблем
zdravo... Znaci of 180 dena period 90 dena treba da si vo drzavata I 90 dena mozes nadvor. Prasanje mi e dali mozam da si GI rasporedam tie 90 koi sto Moram da sedamvo mk?
Да можеш да ги делиш јас седев пример 15 дена во странство па 10 мк па 20 странство итн. Ама ако така правиш не можеш сите 90 да ги седеш странство а помалце во Мк.
OK, ama problemot e shto mene mi vikaat deka od momentot na napustanje na drzavata posle sedenje 90 dena vo nea, ne smeam posle 90 dena celi voopsto da vlezam. A jas si GI imav rasporedeno denovite sedev dva meseci vo germanija pa dva meseci vo mk. Pa potoa povtorno eden mesec vo germanija pa eden mesec vo mk. Taka napraviv tocno 90 dena vo mk, no mi pravat problem mi velat moralo 90 dena odednas nadvor, nemoze so rasporeduvanje...
Не е точно тоа еве јас ти тврдам дека си ги делев никогаш во тие 2 години не сум ги седела цели 90 ни во швајцарија ни во македонија. Можеш слободно да ми ги пишеш точните дати во порака јас ќе ти пресметам
Prv vlez vo drzavata mi bese na 07.02 do 08.04 potoa sleden vlez na 19.06 do 17.07 . So moe smetanje jas povtorno dojdov na 08.08 t.e. zavcera I tuka ispadna zbrkata. The molam presmetaj I kazi mi za sigurno.
Во сите земји членки во Шенген зона важат истите правила. Во твојов случај важно е да го запазиш правилото во 6месеци ретроспективно да имаш 90дена во таква земја некоја независно дали Германија или Швајцарија и не не мора во низа. Максимумот е само 90дена во 6месеци дали наеднаш или парчено на делови нема врска.
No, pasanjeto mi e dali Moram 90 dena vo celost da GI sedam vo makedonija. Za vo stranstvo znam deka mozam da GI raspredelam, no dali vo mk denovite moze da mi bidat rasporedeni ili Mora odednas?to a me mi e jasno.