Здраво на сите дали потребно е вадење на некој документ за обележка дека ја поседуваш шенген виза ИЛИ ознаката дека некоја држава се наоѓа во шенген зоната ни дава дозвола да се патува воопшто без никакви замарања и вадење документи ? (Патувања со македонски пасош се разбира) П.с до сега не сум патувала затоа дрвце сум
Ве молам доколку некој знае ако може да ми одговори. Ги искористив сите денови во шенген зоната и до јануари немам право на повторен влез. Сакам да идам на патување за Турција преку Бугарија.Знам дека и двете не се дел од шенген зоната но Бугарија е во Еу.Дали би ми правеле проблем на граница или сепак е подобро авионски.
Нема да можеш да транзитираш преку Бугарија затоа што Бугарија е дел од ЕУ. Деновите поминати на нивна територија ќе се бројат како да си била во Шенген зоната. Ќе ти забранат влез ако го пречекориш дозволеното време за престој со македонски пасош. Сепак најдобро е да се оди авионски до Турција.
Zdravo na site sakam da ve prasam pred mesec dena bev vo Bugarija 60 dena pa sega sakam da odam za grcija kolku moze da ostanam maksimum posto bugarija ne e vo sengen zona i nekako ne mi e jasno,koj znae so sigurnost mi treba informacija posto mi e hitno malku pozdravvv
Zdravo devojki mi treba mislejne od vas. Pred edna nedela me vratia od granica Ungarija bidejki sum imala povejke od 90 denovi, nikakva kazna ne plativ ni crn pecat ne mi dadoa.Mi rekoa deka mozam da patuvam pak vo April.Jas sum vencana vo Avstrija i soprugot tamu zivee . sega ke go smenuvam pasosot bidejki se vencav so novoto prezimeto od mojot soprug dali bi mozela da pominam bez problem? Nov pasos novo prezime? Pozdrav
Zdravo da prasam sakam nekoj ako znae da mi objasni.Kolku meseci mozes da ostanes vo EU ,pa da se vratis vo Mk pa kolku Tuka treba da ostanes za da mozes Pak da Odis vo EU ....znaci bez EU dokumenti tuku so Mk pasos pozdrav
Ако си без виза можеш да престојуваш 3 месеци, после тоа нема да можеш да влезеш во ЕУ земја наредните 6 месеци.
Zdravo, vo 2019 vo Ungarija mi dadoja kazna od 100€ ama uste ne mi e platena dali ke mi pravat problem na granica vo Germanija ? ili da ja platam sega ?
Здраво на сите, имам едно прашање во врска со темава. Дали некој знае како треба правилно да ги бројам деновите кои сум престојувала во ЕУ. Прочитав дека секогаш кога влегувам во ЕУ морам да бројам 180 дена назад и во тој период да израчунам колку сум престојувала таму. Често патувам оваа година на неколку денови и последен пат на граница ми рекоа дека имам уште 6дена. Јас бев разбрала дека на секои 6 месеци имам нови 180 дена, но најверојатно оваа информација ми е грешка. Затоа се збунив малце а сега треба повторно да одам. Се извинувам на долгиот пост и ви благодарам однапред.
Oва е сеуште така нели, сега ги читам коментарите бидејќи поставив вакво прашање во врска со престојот во еу. Јас кога ке влезам во еу треба да бројам 180дена наназад и да прерачунам уште колку дена ми останале.
Дали сеуште важи тоа броење на денови од ден на влез па да бројам 180дена наназад или има некои нови работи. Сакам да одам за нова година а веќе околу 70-80 дена ми се седени во Германија во текот на цела година.
E kako da ne .... 3 meseca tamu 3 meseca ovde .... Pa posle možeš kade sakas da ideš vo bilo koja zemja.... Jas bez viza imam 6 meseci ostanato vo Polska....
Не давајте вакви совети ако не сте сигурни, некој (како мене) можете гадно да заебете. Мелекче убаво објаснила, истото ми го објаснија и мене на аеродромот во Базел. Така ако сметате нема утка
Zdravo bi sakala da ve prasham dokolku nekoj e zapoznaen dokolku se raboti vo hrvatska ( so rabotna viza) 7 meseci so mk pasos. Dali bi mozelo vo Januari da se zamine vo germanija so rabotna viza? Dali bi pretstavuvalo problem? Ili dokolku nekoj e upaten kade bi mi dale odgovor na ova prashanje Pozdrav
Ве молам за помош. Ништо не ми е јасно во врска со броењето на денови во шенген зона. Сите кажуваат различно. Едни велат деновите се бројат од денот на влез па наназад, други велат се бројат од денот на влез па тогаш ти почнува 6 месечен период. Е сега ако се рачунаат како вториот пример дали може да седам и по истекот на тие 6 месеци и само да продолжи да се брои во други 6 месеци или треба на денот на истекот на тие 6 месеци да направам излез и влез во шенген зона.
Се брои од денот на (планиран) влез па наназад. Ако планираш да одиш на 1ви декември 2023 повторно во Шенген зона, ќе броиш колку дена имаш седено од 4ти јуни 2023 (пошто 180 дена не се паѓа округло на 1ви јуни) до 1ви декември 2023. Ако се помалку од 90 дена, можеш да влезеш на 1ви декември.