Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Престој во Шенген зоната

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од pretty7, 25 март 2018.

1. tea1221

tea1221 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2020
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    30
    Здраво на сите дали потребно е вадење на некој документ за обележка дека ја поседуваш шенген виза ИЛИ ознаката дека некоја држава се наоѓа во шенген зоната ни дава дозвола да се патува воопшто без никакви замарања и вадење документи ? (Патувања со македонски пасош се разбира):D:D
    П.с до сега не сум патувала затоа дрвце сум

Последна измена: 14 февруари 2022
  2. Ivan4e04

Ivan4e04 Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    8.000
    Ве молам доколку некој знае ако може да ми одговори.
    Ги искористив сите денови во шенген зоната и до јануари немам право на повторен влез.
    Сакам да идам на патување за Турција преку Бугарија.Знам дека и двете не се дел од шенген зоната но Бугарија е во Еу.Дали би ми правеле проблем на граница :?: или сепак е подобро авионски.

На RockinIt му/ѝ се допаѓа ова.
  3. RockinIt

RockinIt Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2022
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    130
    Нема да можеш да транзитираш преку Бугарија затоа што Бугарија е дел од ЕУ.
    Деновите поминати на нивна територија ќе се бројат како да си била во Шенген зоната. Ќе ти забранат влез ако го пречекориш дозволеното време за престој со македонски пасош.
    Сепак најдобро е да се оди авионски до Турција.

На Ivan4e04 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. spacemonkey

spacemonkey Активен член

Се зачлени на:
    26 декември 2020
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    9
    Бугарија не е дел од Шенген и дозволено и е да транзитира иако ги има искористено деновите.

На Ivan4e04 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    26.275
    Нема да ти прават проблем преку Бугарија

На Ivan4e04 и t.a.m. им се допаѓа ова.
  6. Ivan4e04

Ivan4e04 Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    8.000
    Да напоменам само ми имаат останато 3 дена за во шенген.Дали ќе можам и преку грција да идам?

7. Gordan007

Gordan007 Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2023
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo na site sakam da ve prasam pred mesec dena bev vo Bugarija 60 dena pa sega sakam da odam za grcija kolku moze da ostanam maksimum posto bugarija ne e vo sengen zona i nekako ne mi e jasno,koj znae so sigurnost mi treba informacija posto mi e hitno malku pozdravvv

8. Angelina.

Angelina. Нов член

Се зачлени на:
    31 јануари 2023
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Zdravo devojki mi treba mislejne od vas. Pred edna nedela me vratia od granica Ungarija bidejki sum imala povejke od 90 denovi, nikakva kazna ne plativ ni crn pecat ne mi dadoa.Mi rekoa deka mozam da patuvam pak vo April.Jas sum vencana vo Avstrija i soprugot tamu zivee . sega ke go smenuvam pasosot bidejki se vencav so novoto prezimeto od mojot soprug dali bi mozela da pominam bez problem? Nov pasos novo prezime? Pozdrav

9. Sinooka-1989

Sinooka-1989 Активен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    88
    Zdravo da prasam sakam nekoj ako znae da mi objasni.Kolku meseci mozes da ostanes vo EU ,pa da se vratis vo Mk pa kolku Tuka treba da ostanes za da mozes Pak da Odis vo EU ....znaci bez EU dokumenti tuku so Mk pasos pozdrav

10. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Ако си без виза можеш да престојуваш 3 месеци, после тоа нема да можеш да влезеш во ЕУ земја наредните 6 месеци.

На QuickBro му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Pregmam

Pregmam Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    56
    Zdravo, vo 2019 vo Ungarija mi dadoja kazna od 100€ ama uste ne mi e platena dali ke mi pravat problem na granica vo Germanija ? ili da ja platam sega ?

12. Positive.

Positive. Нов член

Се зачлени на:
    11 јули 2023
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите, имам едно прашање во врска со темава. Дали некој знае како треба правилно да ги бројам деновите кои сум престојувала во ЕУ. Прочитав дека секогаш кога влегувам во ЕУ морам да бројам 180 дена назад и во тој период да израчунам колку сум престојувала таму. Често патувам оваа година на неколку денови и последен пат на граница ми рекоа дека имам уште 6дена. Јас бев разбрала дека на секои 6 месеци имам нови 180 дена, но најверојатно оваа информација ми е грешка. Затоа се збунив малце а сега треба повторно да одам. Се извинувам на долгиот пост и ви благодарам однапред.

13. Positive.

Positive. Нов член

Се зачлени на:
    11 јули 2023
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0

Oва е сеуште така нели, сега ги читам коментарите бидејќи поставив вакво прашање во врска со престојот во еу. Јас кога ке влезам во еу треба да бројам 180дена наназад и да прерачунам уште колку дена ми останале.

14. Sopotchanka

Sopotchanka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2020
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    7
    Дали сеуште важи тоа броење на денови од ден на влез па да бројам 180дена наназад или има некои нови работи. Сакам да одам за нова година а веќе околу 70-80 дена ми се седени во Германија во текот на цела година.

15. QuickBro

QuickBro Активен член

Се зачлени на:
    26 септември 2022
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    27
    E kako da ne .... 3 meseca tamu 3 meseca ovde .... Pa posle možeš kade sakas da ideš vo bilo koja zemja.... Jas bez viza imam 6 meseci ostanato vo Polska....

16. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.943
    Допаѓања:
    6.179
    Не давајте вакви совети ако не сте сигурни, некој (како мене) можете гадно да заебете.

Мелекче убаво објаснила, истото ми го објаснија и мене на аеродромот во Базел. Така ако сметате нема утка

На QuickBro му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Глупости се ова што пишуваш. Без виза не е можно да останеш повеќе од 3 месеци.

18. Zigosana

Zigosana Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2022
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    6
    Zdravo bi sakala da ve prasham dokolku nekoj e zapoznaen dokolku se raboti vo hrvatska ( so rabotna viza) 7 meseci so mk pasos. Dali bi mozelo vo Januari da se zamine vo germanija so rabotna viza? Dali bi pretstavuvalo problem? Ili dokolku nekoj e upaten kade bi mi dale odgovor na ova prashanje
    Pozdrav

19. Sopotchanka

Sopotchanka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2020
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    7
    Ве молам за помош. Ништо не ми е јасно во врска со броењето на денови во шенген зона. Сите кажуваат различно. Едни велат деновите се бројат од денот на влез па наназад, други велат се бројат од денот на влез па тогаш ти почнува 6 месечен период. Е сега ако се рачунаат како вториот пример дали може да седам и по истекот на тие 6 месеци и само да продолжи да се брои во други 6 месеци или треба на денот на истекот на тие 6 месеци да направам излез и влез во шенген зона. :worried::worried::worried::^)

20. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.488
    Се брои од денот на (планиран) влез па наназад. Ако планираш да одиш на 1ви декември 2023 повторно во Шенген зона, ќе броиш колку дена имаш седено од 4ти јуни 2023 (пошто 180 дена не се паѓа округло на 1ви јуни) до 1ви декември 2023. Ако се помалку од 90 дена, можеш да влезеш на 1ви декември.

На Sopotchanka му/ѝ се допаѓа ова.