Јас знам дека 6те месеци се бројат по месеци,а деновите за престој во денови Пр. точно 90 дена а не 3 месеци. Може дека не ми требало до толку да рачунам кнап, секогаш сум оставала простор.
Но дали кога ке се вратам во мк морам да седам 90 дена или можам да се вратам пак во словенија зошто ми течат новите 6 месеци
Здраво, Сакам да прашам дали се бројат 90 дена во Шенген зона доколку сум била со работна дозвола на тоа место? Пример Германија. Јас сметам дека се бројат но слушав различни муабети па сакав да прашам.
Доколку имаш работна виза, смееш да престојуваш додека е рокот на визата. Кога ќе истечи тогаш почнуваат 90 дена повторно да важат. барем јас така мислам.
Се бројат, за сезонски визи да. Бар другарка беше Германија на 3 месеци сезонска виза и на 89 ден се врати Мк и тоа и опоменаа на аеродеом
Не знам кај да го поставам прашањево. Проблем е во деновите за шенген престој. Јас прв пат отидов во ЕУ средина на јули (16/17.07). Досега ама на партии имам потрошено 30дена. И ми остануваат уште 60дена. Последно бев пред две недели до 15.10. Веќе не планирам да одам никаде но прашањето ми е, после тоа, од февруари натака дали се ресетира броењето? Или се брои од февруари наназад колку сум била во ЕУ (и би ми го броеле и октомври)??
Zdravo na site Bev na patuvanje od 20.04.2024 do 29.04.2024 (10 dena) Potoa od 05.06.2024 do 21.06.2024 (16 dena) Na 27.09.2024 dojdov vo Holandija i si odqm na 06.12.2024 (sum sedela 71 den) Prviot vlez e 20 april, i tie 6 meseci se smetaat do 20 oktomvri ili???? Znaci do 20 oktomvri jas imam iskoristeno 50 dena. No na 20 oktomvri ne si dojdov doma. Sega od 21 oktomvri pa navaka denovite mi se prefrluvaat vo slednite 6 meseci ili?? Ke imam li nekoj problem...? Od 20.04 do 20.10 imam iskoristeno 50 dena, toa se prvite 6 meseci Od 21.10 ako pocnuvaat slednite 6 meseci imam iskoristeno 47 dena
Здраво, нова сум на форумот ви посакувам среќни празници на сите. Јас во јануари бев една недела Германија, потоа планирам на 8 Март да одам на прошетка со нашите агенции надвор од нашата држава, Италија или Чешка не сум сигурна, знам дека повеќето држави се во Шенген зоната.. Е сега ме интересира, дали ќе можам да работам 5-6 месеци во Хрватска со Виза- летото? Читав неколку пати овде во форумот дека требало 3 месеци дома 3 месеци странство, но март(планирам да прошетам 5 дена), април мај ќе сум дома.. И тоа е причината што јас многу размислувам и не знам како да постапам.