Не секаде. И сега во време на пандемија и државните не треба да бараат мрп. Покажете малце заби, од министерство им е кажано да не бараат.
Како бе порано на никој не му текна да ги направи вакцините по избор? Сериозно, кој сака да се заштити нека се заштити, останатите можат ризични само за себе да се, не за останатите
Ниедна вакцина не е 100 % ефикасна. Ниедна. Плус има деца што не смеат да се вакцинираат. Покриени сме да речеме 95%. Ама ако шоља гуглачките не ги вакцинираат децата, тогаш ќе биде 50%. Шансите за епидемија се огромни тогаш. Тогаш ќе се заболат и оние кај кои вакцината не е ефикасна и они кои не смеат да примат. Затоа се ризик. Кај нас неписмени мајки си ги прават со сила болни децата за да не се вакцинираат. Затоа и имавме епидемија пред две години. Ако разберам дека у градинката кај што оди моето дете почнале да примаат невакцинирани, без потврда од имунологија, ја опишувам одма. Оти таквата градинка може слободна да остави и короносано дете таму. Значи не им е гајле ни за закон, ни за здравје, ни за препораки. Никој не плаќа 250евра за детето да му е во опасност од Гугл докторки. Плус јас плаќав четири месеци без да оди мојата додека не ја вакцинирам, оти не дозволуваа.
Moeto ako odi na 9mes mmr nema da ima.primeno zatoa treba ostanatite da ja imaat. I sekako e daleku podobro da se site vakcinirani kako sto treba
За корона или ммр зборуваме. да се најдеш во муабет или имаш да кажеш како вакцинираните се загрозени од невакцинираните. Во екот на епидемијата, јас не доставив потврда. Ниту некој инсистираше да дадам. Беше вакцинирано моето, ама не дадов потврда. По некоја аналогија, веројатно има невакцинирани. Тоа е само неколку месеци. И ако после пак не се вакцинирани х деца, како твоето е во ризик ако силно веруваш во ефикасноста на вакцината?
Не си луда детето да ти фати морбили и да го однесеш невакцинирано, затвор се оди за тоа. До толку свест сите имаат.
Kolektivno dobro e da se site sto moze vakcinirani i nejasno mi e zosto da e toa izbor na nestrucni lica....nejse si ima tema za ova, jas sakam da znam deka gradinkata sto bi ja platila prima samo vakcinirani deca
Не, а и никогаш не би можела да го знаеш точниот одговор. Сега скоро прочитав искуство од членка каде нејзини внуци одат во градинка невакцинирани. Не се 14-15 месеци, па да се толерирани туку околу 4 години. Да беа сите вакцинирани немаше епидемија да има. Ако ви текнува пред години имаше епидемија на заушки.
Gledam jas ke kombinirame odmori boleduvanja i sl so babite dur ne ispoprimi sto treba beba...posle taa mmr sledno sto se prima i koga?
Мислам дека петтовалентна ревакцина на 18месеци и после тек во прво одд ревакцина ммр. Ако тргне во градинка секако рачунај боледувања или одмори зашто скоро сите деца фаќаат по некој вирус или бактерија.
Не се разбравме изгледа, не сум антиваксер. 100% сум за вакцина и моето дете ќе ја прими МРП како што ги прими сите други. Моето дете до сега имаше 0 контакт со други деца, значи Нула. До него се имаат доближено само најблиските и тоа сите вакцинирани. Денес тргна во градинка и очекувам дека ќе фати нешто. Ама ако фати Ковид и плус му шибнам МРП, кој може да ми каже што ќе се деси? Никој.... Така што за сега ќе почекаме со МРП, всушност и тоа е и кажано од министерство, поради короната мрп може да не се прими. Децата се асимптоматски- најчесто и не дај Боже во исто време корона и МРП....