Приватна градинка во Кисела вода освен кул кидс има? Како одат уписите, кога треба да се запише бебе за да најде место? Која е цената? Дали може да се носи по неколку часа? По колку бебиња се во група? Шо би било? Мислам, не дај Боже воопшто да се заразат со корона, ниедно бебе/дете, ама ме интересира што би било ако се вакцинира дете асимптоматски заразено со корона? И зошто истото не важи за бебиња кои истовремено примаат пет/шествалентни вакцини, плус превенар плус против рота?
Важи мајка, секое дете кое се вакцинира треба да биде совршено здраво, не за џабе правиме крвни слики пред вакцина. Мислам дека Батерфлај спомна особено за ммр затоа што го содржи вирусот жив.
И бсж содржи жив вирус. Ако не сум грешка и ротата. Како било, ако е асимптоматски, освен со тест, може ни во крвната слика да нема варијации. Членката потенцираше ммр, затоа изреагирав. Како и да е, мое мислење е дека небитно дали градинките се државни/приватни, децата треба да се вакцинирани. Освен нели ако не смеат да се вакцинираат.
Мене три докторки ми кажаа дека рсстечено носе не е ништо за вакцина. Јас црп и брисеви проверувам, нема шанси така да носам дете на вакцина. Една и одложив затоа што му беше слаба крвта. За една вакцина не ми ни бараа крвна слика, се гледало дека е здраво бебето.
Во црниче - Бушава азбука. Блиску е А за место зависи од градинката, некои стално имаат место, некои скоро никогаш
Како е за уписи? Во тек на цела година може да се запишуваат? Знаете која е цената? По колку бебиња се во група и дали може да се носат само по неколку часа?
Апсолутно. Знам дека многу доктори така од око прегледуваат, од мое искуство малиот имаше бактерија во нос (за која сеуште не знаевме) и растечено носе, црп во тој момент нормално. Кратко после тоа качи висока температура. Затоа јас лично не го носам на вакцина додека не е скроз здрав.
И јас не носам. Ама некои мајки слушаат доктори до последен збор и вакцинираат. Можеби навистина само растечено носе не е ништо, ама нека фала.
Мајки, ве молам за ваши искуства со приватните градинки, во смисла добри воспитувачки, активности, храна, време поминато надвор, чистота, дали внимаваат здрави/болни деца и сл. Локациски не ми е многу важно, повеќе другиве работи. Ви благодарам однапред за секој помош.
Не сум го носела детето во државна градинка за да направам споредба, но го носев два месеци во приватна и не сум баш задоволна. Ок беше, првиот пат супер помина адаптацијата, после секое враќање назад (по секоја пауза од разболување) беше се потешко. Ситуацијата со корона ја искористија многу добро да избегнуваат секакви прашања, брзо го зимаа сабајле, брзо го враќаа попладне, гужви пред врата, немаш време ништо да прашаш или да кажеш. Болни деца примаа, никогаш не ми побараа потврда од лекар или негативни брисеви (освен на почетокот една потврда од лекар), секогаш кога една воспитувачка ми го враќаше алиштата му мирисаа на каки, за спиење не ги пресоблекуваа препотен седеше во истите алишта, а климата на најјако.... Храната им беше ептен бебешка иако им кажав дека може секаква храна да му даваат, на крај се оправија малку ама го отпишав зашто цело време болен беше. Плаќав 15000ден плус пелени, а за таа услуга би платила максимум 100евра. Сега чекам одговор од државна градинка и искрено не би го носела пак во приватна освен ако не ме разочараат и овие.
Фала на одговорот, Јана. Скроз те разбирам. Моето оди во приватна, меѓутоа воопшто не сум задоволна, и како што велиш ни 100евра не би дала… зарем е можно ниту една да не е како што треба?
Не е препорачано да се одложуваат вакцини заради короната, колку што знам. Има некое официјално известување, како што викате за МРП? @Butterfly11 И може неповрзано со темава, но колку да не се грижите, короната е најмал проблем при тргањето во градинка, има милион други вируси и бактерии што прават поголеми проблеми. Децата и бебињата обично лесно ја поминуваат короната. А во приватните градинки им нудат вода и млеко на бебињата, или само ако е ставено во ранче? Мислам дали би му понудиле плус од шишето што е ставено во ранче? Посебно ме интересира за Колорес ако знаете.
Дали уште се дискутира за ммр и градинка? Зошто прашувате дали ќе ги примат без вакцина? За ако го примат да не им ја ставите? Демек ќе го заебете системот? Убила ме туџа срамота
Јас секој ден му праќав полно шишенце вода. Некогаш до пола беше испиено, некогаш воопшто не беше чепнато, изреагирав дека не пие вода и од тогаш почнаа празно да ми го враќаат Уште една работа што ме вадеше од такт и заборавив погоре да ја спомнам ете ме потсети.