Абе јасно ми е тоа сум кажала ама они викаат тоа е мајка адаптација е месец дена сте требале да планирате одмор да земете. Викам која фирма одмор ќе ти даде месец дена. И креваат раменици. Ако се карам што фајде. Во таа градинка следниве 5г ќе одат намерно ќе го остаат да засипне да испозајде и ќе ми се јават мрсулав е земи го или гризе или било што ќе измислат. Ниту си да се караш ниту си да не се караш ...не сум паметна веќе
Да и јас тоа велам. Неможе да е до децата и баш тие од приватна да се погодат лесни за адаптација, а тие од државна да бидат плачливи. Секаде има такви и такви. Ама пристапот изгледа не е ист. Овде не ни велат земи го него ќе ве побараме кога ако има проблем. И никогаш не ме побарале. Јас си го зимам оти неможам да дочекам да видам што како е
Сакам да ве прашам, вас мајките кои ги носите дечињата во приватна градинка, дали ви се случило да само еднаш променат пелена и го вратат со зацрвенето газе? Сум слушнала за државна да, но приватна?!
Kolores Никогаш немало црвено газе. Ти го даваат само што преоблечено за да можеш да шеташ. Имаат и нивни пелени некогаш ако ги потрошат твоите ставаат од нив.
И синко е во Колорес, за пелените немам замерка, му ги менуваат често. Зацрвенето газе се дешава децата да добијат и кога ние ги чуваме...
И јас чекам да ја вакцинирам мрп ама цело време ми е настината или болна од градинка, не можам ред да фатам.... а и кога ќе ја прими ќе треба барем 7 дена дома да седи нели
Зашто да седи дома 7 па дури и 14 дена после вакцина? Мене при вакцинирање не ми кажаа ништо такво. И не гледам потреба. Еве кај моето немаше буквално никаква реакција. Зашто да седи 14 дена. Па дури и да има реакција тоа е ден два. При вакцинирање мене ми рекоа да очекувам реакции (блага темп) околу 5-7ми ден. Па можеш ако сакаш да го боцнеш пример понеделник, за да те фати викенд да бидете дома коа е можно да јави реакција ако сакаш да следиш, да си до него. Лично твоја желба. А ако алудирате на паднат имунитет, хм. Ни 7 ни 14 дена не ви вршат работа. Ниту пак без вакцина ќе бидат топ со имунитетот во градинка Јас го вакцинирав и после една недела почна градинка. Чисто случајно така се погоди коа имавме закажан термин за вакцина и кога беше запишан и тргнуваше градинка
И мојот не е вакциниран сеуште, има 16 месеци. Ама како тргна во градинка секоја недела е болен. За ммр планирам барем 10дена пред фа ја прими да виде дома за да знам дека е здрав и после тоа барем уште две недели дома. Инаку имам пеијателка што воопшто не се замарала и си го пратила веднаш во градинка следниот ден. Детето е ок ама мене би ми било шубе така, шо знам...
За ммр секој три дена носев здраво дете до матичен, додека не потврдија дека 100% е здрава, оти нешто крчело на гради. А според мене океј беше. Два месеци до на заради епидемијата, после уште три недели по вакцина заради паднат имунитет.
Здраво Бидејќи сум нова на оваа тема ме интересира совет, искуство и препорака за градинка која има групи јасли, конкретно мене ми треба за бебе од 8 месеци. Фала