Приватни градинки

Дискусија во 'Дете' започната од Lady*Bug, 14 јануари 2018.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.444
    Допаѓања:
    138.671
    Гради ката работи и втора смена за родители кои работат сменски или има потреба да им чуваат дете до 22 навечер.

На BeautyGirl29 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Генерално да, бев задоволна од услугата во јасли. Почнав да ја носам од 8 месеци. Кога тргна не знаеше самостојно да седи, но таму научи, потоа кога почна да проодува ја „паткаа“ држејќи ја за раце, јадеше се што беше на мени, ми дозволија да и носам млеко во прав и вода за растворање, па таму и го правеа за пред спиење. Се гушкаше со воспитувачките на врата, не ги пушташе да си одат :) буквално, особено се приврза за една од нив, се разболуваше неколку пати, настинки, носе... како и повеќето деца кои одат во градинка. Се појавија и сипаници во нејзината група, и нè известија за тоа, но ќерка ми не фати. Еднаш се разболе навистина сериозно, завршивме во болница, таман кога требаше да се врати фати корона, се затвори градинката ... и најдов дадилка за да можам да се вратам на работа. Е сега е време пак да оди, но работата веќе не ми е во близина на градинката... па се размислувам за друга градинка

На gladiola37, Ema.Sk и kostovaivana им се допаѓа ова.
  3. Cottontail

Cottontail Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2022
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    7
    Не споменав дека имам желба за дневна екскурзија во градинката, но како родител би сакала да видам во какви услови се занималните, хигиената, општите услови во градинката... Тоа може да се изведе и во часови кога нема деца, а штом пред короната дозволувале значи дека таквата жрлба и бсрање на еден родител е нешто сосема нормално... Единствено разбирливо и прифатливо до некаде е пандемијата која ја наведуваат како причина.

На Meckicja и Mari-Li им се допаѓа ова.
  4. madam puff

madam puff Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2019
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    14
    Има ли приватни градинки во околината на Хотел Русија?

5. Lea.Messi

Lea.Messi Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    2.085
    Има од др страна на булеварот, накај воената академија, црвенкапа е таму

На madam puff му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BeautyGirl29

BeautyGirl29 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2018
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    34
    Postov e od poodamna, no sakam da prasam dali sepak e podobro sporet tebe drzavna? Po muabetov taka svakam? Jas se mislam za privatna ili drzavna i po se izgleda poveke kontorola ima vo drzavnite, za bolni deca i aktivnosti

7. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    19.022
    Контрола и државна во една реченица не одат.
    Ако имаш можносѕ јас не би се мислела.
    Сега точно има приватни што не ги бива и државни што се прекрасни.
    Ама почни од бројот на деца 20 деца 2 3 жени вп приватна се 3-7 деца во јасли.
    Можеш да пробаш секако.
    За болно не гледај секаде ќе е болно

На BeautyGirl29 и Madrugada им се допаѓа ова.
  8. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.329
    Допаѓања:
    89.929
    Во приватна е само маркетингот подобар и удоволување на секакви желби на тие што плаќаат.
    Државна.

На BeautyGirl29, Meckicja и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    19.022
    Како може да си толку сигурна во тоа што го кажуваш само од еден случај, претпоставувам твој изолиран случај.
    Ова на пример што го пиша врска нема со моето искуство.
    Сметам дека на членката треба да и дадеш детали( за да донесе исправна одлука) од точно која приватна градинка си незадоволна и зошто,како и од која државна си задоволна и зошто.
    Генерализирање мислам дека е сувишно,освен ако не си ги поминала сите градинки тогаш ок.

На M.B., BeautyGirl29, Coco31 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.213
    Допаѓања:
    27.754
    Милки, со сета почит зошто те ценам како форумски лик, и твоето лично негативно искуство од државна градинка буквално во секоја тема постојано го потенцираш и ти генерализираш
    Има добри и лоши приватни градинки исто колку што има и државни.
    Ама еве пример, за жал, приватните градинки не се опфатени во програмата на Уницеф за ран детски развој, а
    сите државни градинки се.
    По кои акредитирани програми работат приватните? Сите различно. Сите државни имаат унифицирана програма за работа.

Си има и таму и таму предности и слаби страни.

Последна измена: 1 април 2022
    На azelea, Kom.pot, TeddyGrey и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    19.022
    И во државна и во приватна ќе порасне. По дете ќе видиш дали му чини или не, макар и да не кажува ништо.
    Јас кажав моите примери беа насочени кон весели цветови.
    Но еве можело да се промени, работат во јасли со децата многу слично како во приватните ( цртање, боење, правење колачи, садење цвеќиња) другарка која оди ми праќа слики позитивно изненадена. Може да биде подобро не дека не. Штета моја што тоа не се случи дури одеше син ми кај нив, наместо тоа секој ден тортури ни правеа.
    Важно да се подобрува работата.

Затоа пишав Косми да каже, зошто генералнп никогаш не мислев на сите градинки во МК. Ме интересира зошто мисли дека приватните се маркетиншки трик, а државните се добри. Т.е. во која го носела. Може е баш таа во која го носам јас, па добро е да де знае.

Последна измена: 2 април 2022
    На Meckicja, KuklickaSk и BeautyGirl29 им се допаѓа ова.
  12. BeautyGirl29

Се зачлени на:
    2 февруари 2018
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    34
    Blagodaram!
    Najveke mi bese toa da ne primaat bolni decinja, a pomalku deca se vo grupa. Mada posle 2 god i vo privatni se po 15 vo privatnive so 2 ili 3 ucitelki da. Poveke decinja se vo drzavni. Ama kako sto slusam i citam, mnogu poveke kontroli pravele vo drzavna.

Sakavme vo Koco Racin vo Kapistec. Dali imate mozebi iskustvo od tamu nekoe da spodelite?

Pa jas mnogu istrazuvav iskreno i mnogu vikaat isto deka drzavnite ima poveke kontroli, samo sto se poveke decinja vo grupa. Dali imas iskustvo so Koco Racin vo Kapistec novata?

Последна измена од модератор: 2 април 2022
    На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    19.022
    .лично син ми откога е во приватна се нема разболено. Од јануари почна дп сега.
    Во државна одеше од 4мес беше нон стоп болен.
    НО, да не испадне ги кудам државните.
    Другарка го носи во приватна нон стоп е болно детето и нок стоп на антиб, а се 3 деца во јасли. До детето е.
    Син ми дали стекна имунитет не знам искрено до што е.
    Во државна 3мес никој не ми побара ни потврда од доктор за здраво дете, ниту во приватнава.
    За вакцини ми бараа на упис, после тоа за ммр не ми побараа.
    Какви контроли имаат не знам, но верувам дека приватните повеќе се на пик од контроли и инспекции. Бар така мислам. Државно е државно...

14. BeautyGirl29

Се зачлени на:
    2 февруари 2018
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    34
    Da sigurno ima imunitet vekje izgradeno. :) a vo koja drzavna odevte, i kolku vreme?

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    19.022
    Во весели цветови кисела вода 4месеци скоро.
    Знам само дека сега е доста подобрено, бар со родителите со кои останав во контакт ми се фалат дека почнале да работат повеќе со децата

16. BeautyGirl29

Се зачлени на:
    2 февруари 2018
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    34
    Barem podobrile... Steta ti imas loso iskustvo, i so pravo si kazuvas. A vo koja privatna odite sega? :)

17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.213
    Допаѓања:
    27.754
    Ова е најдобра градинка во Скопје со 2 раце потпишувам.

@Milkiway во таа кај општината одеше или позади Тинекс? Јас одев во Весели Цветови и на пола другарки сега децата им одат. За оваа позади Тинекс исто само лошо слушам.

На Milkiway и BeautyGirl29 им се допаѓа ова.
  18. Dee*Tee

Dee*Tee Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2020
    Пораки:
    529
    Допаѓања:
    774
    @BeautyGirl29 баш приметив дека често ги поставуваш прашањата за дали има болни дечиња во градинките, а и видов сега на фб во некоја група една мајка истово прашање за секоја градинка го поставила и морав да пишам. Не постои идеална градинка од каде дете не се разболело. Сакам да кажам, верувај дека ни една мајка што го пушта детето во градинка не сака да и се врати болно. Но, факт е дека во голем број случаи првите месеци додека оди чести ќе бидат настинките. Моето почна да оди во јасли, во приватна градинка, па можам да ти кажам дека од цел месец дена на почеток, ако ги споиш деновите дали 10тина одеше се на се. Не значи дека во приватна имаат стаклено ѕвоно за секое дете посебно или обратно: дека им е гајле, па штом плаќаш носи дете какво и да е. Едноставно дали ќе се разболи зависи од многу фактори. Прво во групата може да има детенце што од дома има веќе стекнат имунитет пример постаро братче/сестриче. Тоа исто дете со настинката што кај твоето ќе помине драматично со температури, течење нос, кашлици... кај него на нозе ќе помине со 2 пати кивање и течење нос. Такви деца сегде одат, во сите градинки, пошто затнат и растечен нос не е болест. И оно практично ќе ти биде преносител, како што и твоето ќе биде еден ден. А деца се, не можеш да ги одвоиш да не си пренесат нешто. Друго, за периодов конкретно зборам, овие температурни промени ко во моментов им се супер на вирусите за да опстојат, да е премногу ладно или премногу топло ќе ги нема. На крај краева самиот имун систем „зрее“, се развива на таков начин, со запознавање на надворешната средина и контакт со причинителите на разболувањата. До одприлика 5 годишна возраст скоро сите деца се падни-стани кога ќе дојде период на настинки, а помалите секако е нормално да имаат послаб имунитет. Што и да даваш како превенција ќе се разболува. Ако веќе планираш да оди во градинка, некои состојби се неизбежни. Најдобронамерно ти кажувам и со коментаров ништо лошо не мислам, туку само да ти посочам дека колку побрзо се помириш толку подобро е за тебе. Иста бев (и сѐ уште сум на моменти) ама полека полека си „легнувам на брашното“ :)

На Oneo, KuklickaSk, Milkiway и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    каква контрола, кој контролира таму? Програмата од државните е иста од пред 100 години, од наше време. Внук ми истите песнички ги учи ко јас што сум ги учела. Ваљда и таму треба да се пратат промени, што приватните го прават.
    Често разболување фазата мора да се пројде. Повеќе зависи мислам од совеста на родителите, отколку од самата градинка. Е сега нормално и хигиена и сл.

20. BeautyGirl29

Се зачлени на:
    2 февруари 2018
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    34
    Ti Blagodaram na odgovorot :) taka e se soglasuvam, jas sakav privatna so taa cel da ne primaat bolni decnja zosto taka samo prenesuvaat nastinki. Ama kako sto gledam segde e taka.