Приватни градинки

Дискусија во 'Дете' започната од Lady*Bug, 14 јануари 2018.

1. BeautyGirl29

BeautyGirl29 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2018
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    34
    Sepak e drzavna i ja kontroliraat spored mene, sepak so decinja rabotat mora da ima kontoroli. A za svesta na roditelot taka e se zavisi od toa dali pustaat i primaat bolni decinja. A programata vo drzavnite e dobra spored mene.

2. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    Извини не го разбирам ова со контролава. На што мислиш? Вработени, храна... ? Инспекции или раководители?
    Сите се под МТСП они, и исти контроли имаат. А ако решиле да пунат буџет баш ќе ги контролираат приватните и да ги казнат нели. Државниве што? И така немаат денар скршен, молат родители за донации за се.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BeautyGirl29

Се зачлени на:
    2 февруари 2018
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    34
    Imaat kontroli na se sto pisa. Jas kako sto mi kazuvale sto odat po drzavni sepak drzavna gradinka e so deca rabotat, nemoze taka bez nikakva kontola da rabotat. Zboruvam za iskustvo od luge sto kazuvale. Jas nemam seuste :)

4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Еве од мое искуство.
    Во државна сега кај што оди, едно сабајле пред да влеземе кивна и му потече носето скроз малку проѕирно (здрав беше). Сестрата на прием ме испраша и ми рече потврда од лекар да однесам. Си реков ептен ажурни браво, а на видеа ги слушам другите деца кашлаат. Значи пропусти има ама родителите си носат потврди и децата си одат во градинка.
    Од друга страна, во приватната ги примаа без проблем, потврда никогаш немав однесено, нит ме прашале од што бил болен, бактерии ништо.
    Исто е секаде, важно е ние родителите да сме совесни и да не ги носиме кога се болни и заразни.
    Немам јас проблем со дете кое кашла, сега сфатив дека може да кашла и цел месец после разболување. Ме нервираат оние што ги носат со сирупи во градинка.
    Инаку, моето искуство е далеку подобро во државна отколку во приватна ама пак не можам да кажам дека сите државни се добри или сите приватни лоши.

На azelea, CareTee, Chrysanthemum и 4 други им се допаѓа ова.
  5. BeautyGirl29

Се зачлени на:
    2 февруари 2018
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    34
    Vo koja go nosevte? Privatna koja i drzavna?

6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Во Колорес прво, сега во Срничка.

На BeautyGirl29 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    @BeautyGirl29 Немој да се плашиш од разболување, мора да го помине тоа. Немој да мислиш дека ќе најдеш градинка во која ќе биде заштитено. Гледај да ти биде блиску да не трчаш во гужви, по дождови, снегови или лето на 40 да трчаш да го носиш детето, гледај да ти е практично. Приватна или државна одлучи си зависно џебот, бактериите и вирусите ќе ги помине секако каде и да оди. Ниедна контрола не може да го сопре тоа.
    Мене искрено ни програмата не ме заинтересирала толку, важно ми е само да е среќен, да се дружи, да научи да дели, да ги сака другарчињата. Има време, цел живот ќе учи.

На S.J.Parker, marta993, Mikha4 и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    19.022
    Таа на шампионче. Исто после разбрав од други лоши искуства. А и со свои очи видов колку лошо понашање имаат.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    19.022
    @BeautyGirl29 мој совет ти е да пробаш, ако веќе имаш можносѕ да го пратиш во државна прати го. Пробај неколку месеци, ако не ти се свиѓа ако гледаш дека не е добро, приватната не ти бега штом ги имаш финансиите.

И убаво јана ти пиша, гледај прво да ти е практично и блиску дали до работата и до живеењето. Гледај до колку работат и дали стигнуваш да го земеш од градинка. Сепак 5 години ќе оди таму.

На BeautyGirl29, KuklickaSk и Jana06 им се допаѓа ова.
  10. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    Па тие од приватна, не се деца??? Ок ок, се откажувам:) Имам филинг дека тука си да се разубедиш сама себе дека приватна е полошо од државна. Ама нели, секој со свое искуство. Тоа што е ок за тебе за мене не е и обрано.

На Madrugada и BeautyGirl29 им се допаѓа ова.
  11. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.126
    Допаѓања:
    40.344
    Не збори генерално, кај нас никогаш за ништо не биле барани пари освен за материјали за работа и сликање

На M.B., BeautyGirl29, Mikha4 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    Океј да, поентата беше околу контроли и плаќање казни. Инаку верувам секоја градинка е своја приказна, поготово што се финансирани од општините. Па ваљда и ради тоа разни приказни кај сите има.

На BeautyGirl29 и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Кај нас конечно општината си ги презема трошоците околу хигиенски средства, па веќе и тоа не плаќаме.

На azelea, Mucika, BeautyGirl29 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.126
    Допаѓања:
    40.344
    И од септември ни за материјали за работа нема да треба

На azelea, Jana06 и Mari-Li им се допаѓа ова.
  15. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Кај општината е само јасли, позади тинекс е од 3 години.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Na mene sega mi rekoa oti ke treba potvrda od dr oti deteto e zdravo I vakcinalen karton I oti ne vazelo veke ova oti mora I dvajcata roditeli da se vraboteni za deteto da go zapisat vo drzavna gradinka I plan mi e vo maj mesec da ja zapisam kerkickata na gradinka za da pocne da ode od septemvri na gradinka a privatna I jas sakav prvo vo privatna gradinka da ja zapisam vo mojot grad ama koga mi rekoa oti deca od 2 I 5 god se zaedno ne se podeleni vo grupi e toa ne mi se dopadna toa mi e od rekla kazla ama bese presudno da se odlucam za drzavna gradinka

17. BeautyGirl29

Се зачлени на:
    2 февруари 2018
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    34
    Ti Blagodaram :) go delime istoto mislenje :)

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BeautyGirl29

Се зачлени на:
    2 февруари 2018
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    34
    Ne rekov deka ne se deca :) pred da pocnam da razmisluvam za gradinka drzavna gradinka ne mi bese ni na kraj pamet! Od iskustva i ova sto citam nekako se premisliv. A privatna ne ni bega :) i ne rekov deka se losi privatnite gradinki, pogresno si me svatila :) ne se site privatni sjajni a ne se ni site drzavni sjajni isto toa e fakt, sega koj kako mu odgovara! :)

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.957
    Допаѓања:
    4.771
    Не читав многу наназад, ама да прашам што е разликата меѓу приватна и државна? Исто се разболувале, контрола повеќе во државните имало, ваму барале потврди за здраво дете, ваму не, тогаш која е поентата да се плаќа поголема сума, а да не добиеш подобри услови, или испаѓа ако нема место и врски за во државна дека немаш многу избор.
    И кој од приватните има јасли и какво искуство имате, од која возраст ги пуштивте? @Milkiway пиша дека од 4 месеци сте биле во јасли или 4 месеци вкупно, нешто не разбрав изгледа.:D
    Може за во јасли темата е прашањево ама почнав од овде.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  20. BeautyGirl29

Се зачлени на:
    2 февруари 2018
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    34
    Blagodaram Jana vo pravo si zdravje Boze od Maj pocnuvame i so Gospod napred! ❤️

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.