1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Приватни градинки

Дискусија во 'Дете' започната од Lady*Bug, 14 јануари 2018.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.343
    Допаѓања:
    137.470
    Кажете ми, гледам децава одат со воз до велес, у музеи, у зоолошката, се тоа се наплаќа плус, и колку често е, еднаш неделно?

Летово секој сончев ден се бањаат у базентче? Што се се наплаќа екстра ? Имаат англиски, дефектолози, педијатри со кои соработуваат. Да не треба да ги платиме екстра

Едит; имало адреса нова, стариот не е избришан, А јас кога ја запишав мојата таква беше ситуацијата сега се сменила

На Masnickaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    Lady*Bug ги посети ли градинките? За која се одлучивте. Ме интересира да споделиш ако не е проблем

3. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    5.008
    Не, уште не сум била во ниедна, од причина што најверојатно ми излезе друг вид на помош околу малиот, така да можно е уште 4-5 месеци дома да биде, а за после ќе видиме. Ќе те прашувам после тебе :)

4. Polina1

Polina1 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2013
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    4
    Јас моето дете морав на 8 месеци да го оставам во градинка..претходно поминав поголем дел од нив меѓу кои Веселата дружина, ИПС, британската и Грин Хаус..Од сите најголем впечаток ми остави Грин Хаус и не погрешив..адаптација 2 недели и веќе после 2 недели остануваше по цел ден..услуга прекрасна, убаво мени и најбитно ми беше што се блиску до парк и имаат огромна тревна површина и секој ден се надвор..е сега вируси и такви работи се нормални за првите 2-3 месеци па макар и со едно дете да го измешате али после тоа веќе беше ок..сега е 2 години уште си оди таму и е пресреќна па здравје од на зима и второто дете ќе го запишам..во принцип гледајте да има каде да ви го извадат детето за прошетка и на воздух (пр ќе ка земам таа кул кидс кај шампионче која има дворче во склоп на зградата и децата се секој ден во дворот-да не речам на улица?!)
    За цена и жена да земиш испод 13000-14000 не ти се нафаќаат повеќе а как е храна секој ден за дете за неа, пелени, струја дома и затупено дете шо се вика оти жената никогаш нема да го анимира до степен како градинката..

На Sarka10 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.244
    Допаѓања:
    226.514
    Добро зошто мора да вреѓате за да се истакнете себеси и вашите одлуки? Затупено дете? Сериозно ова?

На victoria, M&M, Ruzica00 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.204
    Eve jas ne planiram moeto da go pustam na gradinka svekrvata ke go cuva I zatupeno li ke bide

7. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.125
    Допаѓања:
    40.336
    А зошто така планираш?

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.204
    Taka mi odgovara

9. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.125
    Допаѓања:
    40.336
    Bravo (highfive)

На Petra777 и NarCis@ им се допаѓа ова.
  10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.244
    Допаѓања:
    226.514
    Јас сум чувана до 5 год дома. Имам завршено факс и работам. Дали и јас сум затупена?

На anggell, M&M, Dust и 4 други им се допаѓа ова.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.505
    Допаѓања:
    76.723
    Еве искуство лично од мене, баба и дедо ме имаат чувано. Кога почнав прво одделение не бев доволно социјализирана и опуштена, ќутлива и се тоа се одразуваше на мене. Не знаев да се прилагодам, многу тешко ми одеше... и кога знаев нешто да одговорам на час, ќутев дека се срамев да зборувам. Многу неубав спомен имам од цело основно образование, тоа мислам најнеубавиот период од мојот живот беше. А сите што беа слично такви како мене, беа деца што не оделе во градинка, иста беше и сестра ми како мене (и она не одеше во градинка)... така да многу значи градинката според мене. Таму не само што ти ги чуваат децата, децата многу учат таму и после понатака полесно се адаптираат во се. Да знаеш првите 5 год се најбитни на свет :) Јас имам едно големо ЗА за градинка.

@LiliBoz може и зависи и кој и како те чувал... Сега сум нормална фала богу, ама до 2ра год средно бев повлечена и едвај се опуштив.

Последна измена: 27 јули 2018
    На M&M, Rabbit и forumce им се допаѓа ова.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.263
    Допаѓања:
    89.487
    Nemora da znaci, mnogu zavisi i od temperamentot na deteto , ima deca sto od bebinja se po gradinki ,i pak ne se socijalizirani, samozataen tip i toa e. Mojata pogolema kerka odese od mnogu mala vo gradinka, no e pointroverten tip i denes ne se socijalizira i vklopuva lesno,vtorata poveke ne odese od kolku sto odese, pa se socijalizira bez problem,so sekogo.

На Mari-Li, An-na, Meckicja и 2 други им се допаѓа ова.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.505
    Допаѓања:
    76.723
    Син ми не оди (одеше еден период, ама се вкупно дали месец бил во градинка и тоа без спиење до 12), има 3год. Го дружиме ние со дечиња, супер е со деца со кои се знае ептен, ама во паркови, на родендени, во поголема група на деца се губи и не им се ни доближува. На родендени сам си игра, сите кога ке седнат на маса за торта, или некоја активност, не седнува, не игра.. се срами. И мислам да оди во градинка дека ова колку толку ке се смени... И што и да му затреба, ке дојде и мене ми кажува, ако некој нешто му земе ке се натажи и ке се откаже, па ке дојде на мене да ми каже, додека на пријателкиве децата што се во градинка се многу снаодливи, опуштени. Незнам ете мислам сега така, но ке видиме понатака, се надевам од Септ ке оди во градинка, па дали нешто ке се смени ке видиме..

14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.244
    Допаѓања:
    226.514
    Никој нема право да рече децата што ги чува дома жена или мајките си ги чуваат се затуцани.

На M&M, WildMk, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.505
    Допаѓања:
    76.723
    Да тоа во право сте. Затуцана не сум била, фала богу нормално дете, само повлечено.. :) Со мои другарчиња на улица си бев супер, само во школо ми беше проблем, па и дека таму секакви ги има.. од ептен мирни и повелечени, до ептен збеснати, а затуцани зборов не чини... Какви и да сме биле, какви и да се нашите дечиња, затуцани сигурно нема никогаш да бидат, незнам ни што подразбира членката под затуцани.. да објасни...

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.246
    Допаѓања:
    181.765
    Децата ќе бидат слика на родителите, не на жените кои ги чуваат и воспитувачките во градинка.

На victoria, cresa-jagoda, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.505
    Допаѓања:
    76.723
    Според мене па и не е баш така.. се си има свое влијание, добро или лошо. Јас воопшто не сум слика на моите родители, напротив сум обратно скроз од нив...

На M&M и Kitten им се допаѓа ова.
  18. Neodlucna

Neodlucna Популарен член

Се зачлени на:
    30 септември 2010
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    1.053
    Јас и моето дете имаме искуство и со приватна (2 години) и со државна градинка (9 месеци).
    Почна од 3 години во државната. Односот кон мене и него од страна на учителката беше дно. Мене ме викаше мајка што не работи со своето дете дома а него го викаше мал лошко и деликвент. Пристапот непедагошки, значи пред него ко куди ли го куди: не е добар, се тепа, не знае да црта, не работи, бега од училница итн а он слуша и плаче. Mнг пати се јавија да ни кажат "нека не доаѓа имаме вируси, сипаници и ни еднаш во 9 месеци не остана на спиење бидејќи ми викаа не е спремен плаче итн. просто не им се работеше според мене. Ни еднаш не ги извадија надвор а градинката има прекрасен двор под сенка. Детето дома се враќаше бесно, со револт во себе, јадеше ко волк.
    Во приватната веднаш почна да спие, јаде, црта, престана тепање со деца и слични проблеми. Тоа јас го приметив надвор со децата во маало. На детето веројатно му требало трошка повеќе внимание од улителката. Ги вадат надвор на снег, дожд, сонце, соодветно облечени. Ги шетаат зоолошка, до веро, тикенс, ги учат општа култура, садат во дворот, прават ајвар и зимница што после стварно ја јадат. Чуваат милениче. Како мала фамилија се. Храната е нормална, ништо спектакуларно но ја јаде што ми е битно.

На Ingvild, Leo_29, mariz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Воопшто нема да оди во градинка?
    Ако неможе да го чува свекрвата?

20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.244
    Допаѓања:
    226.514
    во која градинка го носиш и каде се наоѓа?