Искуство со префрлање на детенце од една градинка во друга? Како сте поминале, дали повторно адаптацијата е тешка како првото тргнување во градинка и колку тоа влијаело врз детето негативно или позитивно? Се работи за дете кое редовно посетува градинка веќе година дена и нема проблем за одење во градинка, но сме крајно разочарани од градинката во секој поглед. Во потрага сме по нова градинка (добредојдена е и препорака), но не плаши моментот на тоа како синко ќе прифати промена
Како ги бранеше државните градинки Срничка поготово, во темата за јасли, кога ја искритикував храната, ме направи партал дома да сум си го чувала детето, секаде била иста храната и во приватните, а сега гледам бараш информации за Литл ми. Таму храната како што можеш да видиш не е иста со државните мениа ама океј. Што и фали на Срничка сега? Патем во државна во јасли не се по 30 деца.
Кај мали во јасли 32 на список. Летово во најжешкото и по 22-23 беа присутни. Кај големиот кога беше јасли 40 деца беа на список.
На список е едно во градинка е друго. За која градинка е муабетов? Не праиме муабет за поголемите групи. Јасли нема по 30 деца. Мајка ми работеш во државна, не смее ни законски јасли толку деца да се.
Јас од приватна во државна го префрлив на 3г . Се зависи од учителките искрено. Овде се сите супер. Адаптација траеше 2 недели. Мислам дека полесно одеше дека е поголем па многу зборење објаснување од типот зошто мора да оди, дека мора да работиме итн...и некако прифати.
Грин хаус ,Амичи, Монтесори центар. Колорес од приватните има најмногу промена на кадар. Јас од тоа пто имам видено по сите приватни градинки и државни, не би менувала државна за приватна. Во државните ако е воспитувач е воспитувач, ако е негувател е негувател. Во приватните поголем дел немаат лиценци и се несоодветни. Проф. по македонски, одд. Настава,социјална работа и останати општествени факултети. Во државни не се прима таков кадар.
Во државните ги примаат и работеле, не работеле остануваат до пензија. Како во сите државни институции. Во приватните кадарот се менува и кога ќе изреагираат родители и кога несовесно си ја вршат работата. И во приватните градинки ситуацијата не е идеална, но најчесто кадарот се менува заради овие причини.
Иста е храната. Дури и подобра е во Срничка од некои приватни градинки. Тоа што го гледаш на хартија во приватни градинкин е само на хартија, голем дел немаат ни кујни. Разликата и дилемата беше само за бројот на деца. Ради х причини по 30 деца се сега во јасли. Читај поназад, ми одеше големото дете во јасли во Колорес и го отпишав , продолжи во срничка, за која и јас и др мајки имаме кажано дека 10х подобра од колорес. Во ковид време 12 деца беа во јасли. И да, малото ќе почне во септември во Срничка. Како за сите, така и за него. А за таа зборам зошто со таа само имам искуство.
Кадарот се менува затоа што не се задоволни вработените од условите во кои работат. А не зошто некој изреагирал. Секоја година имаат нови конкурси и кадар. Работно време треба да е 6 часа со деца, сите приватни работат 8. Во државана е соодветен кадар во приватна не е. Прашајте со какво образование се воспитувачите и дали се со лиценца.
Овде се работи за приватна градинка и ствара голем револт што кријат од родителите дека учителките си заминале… на боледување се, користат годишен одмор и уште еден куп лаги.
Може законски не смее (или не смеело), јас ти кажувам каква е реалноста. Ова за во Аеродром зборувам. Во недостаток на градинки и простор очигледно се прават отстапки. Еве баш сега пребројав 34 сме во групата од градонка без учителки. Значи 34 запишани деца. Во Јули во најжешкото по 25 беа присутни.
Напротив многу бевме задоволни од учителката и ние и детето… нешто друго е во прашање градинка со такво реноме да не може да задржи учителки повеќе од 5/6 месеци.
Во лето има и по 40 одат заради споени групи. Кај големиот се споени 3 групи во една од јуни до септември. Видете ја Miles of Smiles. Нова е, ама убава е и знам дека и сопственичката и учителките се максимално посветени на децата
Не знам која е градинката ама очигледно во сите приватни е истото. И точно дека учителките си одат бидејќи се незадоволни
Да искрено и ние сме сега во приватна и тоа е најголемиот проблем, промена на кадар (со тоа што сетоа тоа се случува со криење дека е сменет персоналот под изговот на одмор се или боледување) и исто така хигиената, ужас, барем по алиштенцата со кои си доаѓа малово дома, чорпчиња црни катран, бела гатдероба ако облечам на него исто поцрнета и на 2 пати пајажина низ алиштенцата... А моменталниот сосема нов кадар се сомневам и дека има соодветно образование, немаме ни инфо дали имаат воспитувач или не мисалм само негувателки се... имаме право да побараме информација за образованието на воспитувачите? Затоа и се двоумиме за префрлањево дали да е повторно некоја приватна или да е државна градинка
За среќа јасли не се споени, ама пак се многу деца се, а моментално само едната од нивните негувателки. Нема ни доволно креветчиња за сите. Е сега не знам дали сите остануваат сите со спиење, ама има само 17 креветчиња
Да секако. Имате право да барате информација за образованието. Дали е воспитувач , негувател или стручен соработник. Не може негувател да држи активност. Ако не е педагог или проф.по предичилишно образование не може да работи како воспитувач бидејки не ни имаат лиценци ниту можат да се лиценцираат , но работат во приватните градинки.
А што ти е тебе гајле генерално за учителките, ако во твојата група има две учителки и тоа е тоа. Свашта
Како да не ми е гајле на кого го оставам детето во доверба на чување? во големата група нема ниедна учителка моментално а не па две..