Приватни градинки

Дискусија во 'Дете' започната од Lady*Bug, 14 јануари 2018.

1. Pupi44

Pupi44 Активен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2023
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Здраво. Искуство од Изворче Монтесори ? На кој начин комуницираат со родителите дали имаат групи ? Дали се секогаш достапни ? Дали даваат доволно информации ? Се што може да ми кажете ќе ве замолам кажете ми детално. За дете од година и 10 месеци се работи. Благодарам многу

2. Pupi44

Pupi44 Активен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2023
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Здраво. Искуство од Изворче Монтесори ? На кој начин комуницираат со родителите дали имаат Viber групи ? Дали се секогаш достапни ? Дали даваат доволно информации ? Се што може да ми кажете ќе ве замолам кажете ми детално. За дете од година и 10 месеци се работи. Благодарам многу

3. Sparky.99

Sparky.99 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2020
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    172
    Moze li da spodelite za Montessori I colores dali gi iznesuvaat sekoj den decinjata nadvor?

4. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    811
    @LadyR како си задоволна од Пиколини?
    Дали има некој искуство со Green House да сподели?

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.711
    Допаѓања:
    2.748
    Pikolini predobri.
    Vredi sekoj denar

На marrisa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.759
    Допаѓања:
    9.924
    Во глобала сум задоволна. Ама немам да споредам со друга. Среќно ми е бебето кога ја носам и кога ја зимам, слики што ми праќаат е секогаш насмеана. На два-три пати се има случено да и е црвенко газето, изгледа и немаат на време сменето пелена. И секогаш кога си доаѓа јаде многу дома, дури и да ми кажат дека јадела 10 минути пред да ја земам. Ама во глобала бебево мое си јаде, да не ја урочам. :D Можеби се порциите помали таму, не знам.
    Мене за во јаслите единствено што не ми се допаѓа е што спијат еднаш, во 12 ч. Мојата од 7 сабајле станата до 12 брз да спие и е премногу, кога е дома максимум 3 часа издржува будна. И и доаѓа малку сон, кога ја зимаме е изморена и и се спие. Ама претпоставувам како ќе расте, ќе издржува повеќе. А сите спијат во 12, нема како да биде различно за нејзе само.

На Mihaela123456 и marrisa им се допаѓа ова.
  7. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    811
    Ви благодарам. Го отпишавме ние од Амичи во петокот и ми треба итно друга градинка. Ако знаете некоја друга во близина на Влае да молам да споделите.
    Инаку и мојов беше нонстоп гладен и жеден после градинка. Мислам дека е истото во секоја. Истиот проблем и со спиењето, со тоа што моево станува накај 5:30... 6

За Амичи не сакам да коментирам, ама крајно сум разочарана ...

Последна измена: 11 октомври 2025
  8. LadyD

LadyD Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    326
    Може ли да споделиш што ве разочара во Амичи? Мојата оди таму веќе пола година и вака општо сме задоволни, но не сум сигурна дали се искрени со нас во поглед на јадење, спиење, учествување во активности итн.

9. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.759
    Допаѓања:
    9.924
    Тие две се, и на Јахја Кемал. Искрено, мене во Јахја Кемал најмногу ме бендиса градинката, и дека средно учев таму, знам дека таму е прекрасно сѐ. Ама до 17 ч е, и не ми одговара, барем до 17:30 да беше, некогаш стварно не можеме да стасаме пред 17:15.

На marrisa му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.711
    Допаѓања:
    2.748
    znachi odat vo ista grupa so moeto.
    Se nema deseno crveno gaze iskreno, spienje ok mu e, godina i pol e vekje. Vo odnos na jadenjeto isto, jade mn doma. No on i onaka si jade mnogu taka shto nemozam da procenam.

11. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.759
    Допаѓања:
    9.924
    Мојава е 10 месеци, тој распоред за спиење не и одговара дека првиот прозорец на будност и е секогаш најкраток. И ептен многу и доаѓа прва дремка од 12.
    А за газето не знам што да кажам, ама 3-4 пати има дојдено со црвено газе. Така се погодило можеби, до сега дома не е имала ниту еднаш.

Иста група се ваљда, знам дека отвараа и втора јасли. Ама мојата е во првичната група. Тичр Марија и е љубовче. :inlove:

12. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.711
    Допаѓања:
    2.748
    ne ja otvorija grupata
    Nemase dovolno deca
    Bar toa mi e posledno info od sep

13. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.759
    Допаѓања:
    9.924
    Не знам стварно. Нашава во август почна, и тогаш кажаа дека ќе отвараат нова група. Инаку полна си е примарната група, баш пред некој ден прашував колку дечиња се бидејќи за месец време роденден е на ќерка ми, и ми рекоа дека се 15. :)

14. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.711
    Допаѓања:
    2.748
    znachi total se 15.

На LadyR му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Macmac89

Macmac89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2013
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    164
    Majki, ve molam iskustvo so privatnata gradinka IPS vo karpos.
    Malata planirame vo skolo da ja zapiseme vo IPS, pa bi sakala da ja prefrlime vo gradinkata ama ako ima nekoj iskustvo da kaze kako e? Kolku decinja se vo grupa, hranata dali e ok, dali ste zadovolni od vospituvackite ?

16. Ednadevojka1

Ednadevojka1 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3

Може ли да споделите ваше искуство со оваа градинка ве молам, или може да ми пишете во порака.. ја имав во предвид за моето дете и барав на нет искуство од родители па би сакала и вашето да го слушнам.. бидејќи не е секогаш реална сликата на социјални мрежи..

Последна измена: 15 октомври 2025
  17. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.711
    Допаѓања:
    2.748

Majka privatna gradinka
    Iskren sovet
    Samo pikolini
    Predobra veruvaj
    Deca non stop se vadat nadvor bez razlika na vreme
    Shto spored mene e super za imunitet

На Ednadevojka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    811
    Установа која не знае за дијалог и разговор со родител. Јавив сомнеж дека прво ме лажат, второ моето 15 месечно бебе не е соодветно третирано после една серија на фотографии каде што беше видно вознемирен. Откако и пишав на директорката на вибер бидејќи негователката ми рече дека моето бебе требало да се научи да седи како сите други бебиња (во количка беше ставен и се тегнеше, плачеше превозмемирено), моето бебе беше истиот ден избркано од градинката дека работеле на принцип доверба. Ужас од жена која без грам срам не посака да не повика и разговара со нас туку ми пререкува за алергијата на моето бебе како некоја плус грижа за него. Да биде уште потрагично ме блокирала на social media што кажува многу за нејзиното ниво на професионалност.

Да, имав многу сомнежи кои не можев да ги докажам. Ние како родителни сме крајно вознемирени од тоа што нашето бебе остана без градинка и сега треба да минуваме низ нов процес. Мое големо НЕ за оваа градинка.
    Бебе да биде избркано од градинка или како што би рекла таа сака навистина да ја прекине соработката, нема да ви се случи во ниедна државна установа.

Лажат јавно, на пример промовираат нешто со инфлуенсерките што не постои. На пример информација преку нотификација во апликација што точно детето јадело дента за оброк го нема во апликацијата. И не, не ми е битно дали ќе е feature во иднина дека родител се навлекува на реклама која не е вистинита во моментот.

На Mihaela123456 и WhiteCat33 им се допаѓа ова.
  19. ISATPD

ISATPD Нов член

Се зачлени на:
    Понеделник
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Јас потполно не се согласувам со ова.
    Моето лично искуство со градинката е многу позитивно. Веќе повеќе од година дена моето дете посетува оваа установа и сме презадоволни – и од грижата на воспитувачките, и од односот на директорката. Секогаш кога сме имале прашање или некое побарување, веднаш сме добиле одговор и поддршка. Особено можам да ја пофалам директорката и нејзиниот однос, се што сме побарале сме добиле. Нема да најдете градинка што толку се трудат за активности, и сега дури го реновираа дворот (иако е мал) е сосема доволен за децата и често се надвор. Учителките во јасли се прекрасни и не верувам дека оставаат дете да плаче.

Разбирам дека не секој родител има исто искуство и не секое дете се прилагодува лесно, но тоа не значи дека градинкатане ја врши својата работа како што треба. Сум слушнала и јас различни односи на родители додека чекаме пред врата да ги земеме децата, но мора да бидеме реални – ако очекуваме третман како "во стаклено ѕвоно", тоа тешко дека ќе го најдеме било каде. Мора да бидеме реални дека навистина е тешко да се работи со некој родители.

На сликата што ја зборувате, јасно се гледа дека детето седи во количка и изгледа поспано со прстот во уста, не е вознемирено ниту плаче.

Се согласувам дека треба да се внимава на јавното објавување на деца и содржини од градинка – особено од инфлуенсери, што делува доста нападно.

Разбирам дека има повеќе нови деца од оваа година, но исто така забележувам дека се зголемува и бројот на воспитувачки – сега се четворица во јасли.

20. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    811
    Го направи профилов за да ми кажуваш дека моето дете било со прстот во уста? Како воопшто знаеш за која слика станува збор ако не си ти од Амичи? Јас имам повеќе слики каде што се гледа дека плаче и не беше негирано. Кога ВЕ прашав зошто ако е толку вознемирен и плаче, зошто не е спуштен на под, ми рековте требало да се научи да седи како другите бебиња.
    Моето бебе претходно одеше на невролог и физиотерапевт и беше стрикто кажано дека го запишувам во приватна дека треба да е на под цело време.
    Бебето ми прооде фала му на господ и нема последици и нема што 15 месечно бебе да се учи да седи.

Жалбата беше за односот и одговорот на моето прашање кое беше прифатливо ако одеше во државна градинка, а не зошто моето бебе плачело.

Не се бламирајте вака јавно да ве читаат други луѓе. Многу е очигледно која си.
    Ако беше родител навистина ќе имаше грам емптија за мало бебе кое одлучија да го избркаат без да не викнат на разговор таму. Членкиве на форумов се доволно паметни да проценат за среќа.

Имам уште многу да пишувам на темава, ама јас си го споделив своето искуство. Да ме викнеше на разговор и да имавме дискусија немаше да сме тука.

На BellaBibi, Cherry79, Madi и 2 други им се допаѓа ова.