Приватни градинки

Дискусија во 'Дете' започната од Lady*Bug, 14 јануари 2018.

1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.437
    Допаѓања:
    19.308
    Еден месец можда ќе истуркаш повеќе тешко, ги пријавуваат онлајн децата не памтам како беше. И јас така направив од приватната ми реагираа државната да го отпише за да може да го пријават онлајн.

2. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    413
    Наутро ги пријавуваат во министерство за труд и социјала, градинките се под тоа министерство. Ова нас ни беше кажано во државна градинка, неверојатно колку малку или воопшто информации (не) ви даваат во приватните. Јас имам пристап до мени за храна, во колку часот се сите активности, на врата извештај за однесувањето и повремено и фотографии.

3. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    872
    Допаѓања:
    1.760
    Здраво мајки.
    Планирав да ја запишам бебка во приватна градинка, но сега на мисла ми дојде и опција за жена која би ја чувала дома. Верувам дека повеќето од вас сте размислувале на оваа тема, па ве молам за мислење/став што е попаметно? Како да најдам нзс која опција е подобра.
    Градинка сакам поради социјализација, ама па некако потрауматично ми делува на почеток, додека со жена е полесно од аспект што нема да малтретирам дете натака навака на топло и ладно, но нема таква социјализација и треба гооолема доверба да пуштиш некој дома и да го оставиш бебето.
    Да не должам, ако има некој што исто се двоумел, ве молам за одговор што беше пресудно да ја донесете конечната одлука?
    Ви благодарам

4. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    4.725
    Допаѓања:
    15.135
    Колкаво е детето?
    Не распознава дете социјализација до 2 год. Ако имаш можност жена да го чува, до 2год. па и до 3 год. после тоа во градинка. Мое мислење секако.

На Iva.T му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    872
    Допаѓања:
    1.760
    Од 9 месеци ке треба, кога ке се вратам на работа.
    Ти благодарам за мислењето

6. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.372
    Допаѓања:
    3.439
    Подобро е со жена барем до 2 годишна возраст да е. Според мене. Не може да се социјализира толку мало. Но, секако, барајте жена во која би имале доверба.

7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.111
    Допаѓања:
    8.559
    Од аспект на настинки и слично би ти рекла подобро е со жена да седи дома.
    Не значи дека секое дете е исто, моево бар првата година повеќе беше дома од во градинка. И пак баби сервис користевме цело време, со тоа што и се вртевме со антибиотици, инхалации и се пропратно.

На Снегулк@23, Carolin. и Iva.T им се допаѓа ова.
  8. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.459
    Допаѓања:
    2.240
    Здраво
    Дали може да препорачате приватна и државна градинка со јасли во Кисле Вода

9. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.795
    Допаѓања:
    10.127
    Јас не сакам да те предомислувам, ама моето тргна на градинка на 8 ипол месеци, во Пиколини е. Првите две недели си плачев бидејќи ми фалеше... Ама после тоа сфатив колку уствари и е добро на ќерка ми.
    Прелесно помина адаптацијата, прва дремка фати брзо ред да и е од 12 ч. Слики праќаат секој ден, она е секогаш насмеана, си игра. Насабајле кога ја носиме, кога ќе ги види децата уште на влез се смее, раце подава кон воспитувачките кога ја зимаат насабајле. Потоа кога одиме да ја земеме дома, не сака да дојде кај нас. А да не зборувам колкав прогрес имаше и во моторика, комуникација, социјализација. Исто и за храна, јаде ама буквално се' и количински машала. :D Мислам дека тоа што ги гледа другите деца како играат, спијат, јадат и тн, многу има позитивно влијание.
    Оди веќе скоро 5 месеци, се има разболено еднаш - после првата недела во градинка. Од тогаш да не ја заречам, нема ден отсуствувано поради разболување.

Јас искрено се мислев што да правам - дали жена да барам барем дури помине есента и зимата, или да ја пратам. Ама од овој аспект сега, воопшто не згрешив што ја пратив на градинка.

На Mihaela123456, Iva.T и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  10. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.937
    Допаѓања:
    16.435
    Потврдувам. Во државните буквално е пазено секое дете и истото ми се случило, иако сум се најавила. Вртење броеви, испоседнување на децата да прашуваат колку често се гледаат со тетка им итн. Макар и кога некој што редовно ги носи, скршнува од рутината и има промена, исто така прашуваат. Обично се знае кој, како и кога носи, нема тука ти текнало остави дете на било кој.

На Cherry79, Снегулк@23 и Carolin. им се допаѓа ова.
  11. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    872
    Допаѓања:
    1.760

Ти благодарам, најверојатно ке биде градинка затоа што немам некој кој би ми дал препорака за жена, а поголем стрес ке ми биде да ја оставам така.
    Јас “се тешам” дека полесно ке се адаптира на 9месеци, да не чекаме 2 години.
    Јас размислувам за Колорес.
    По колку деца се во група во јасли во Пиколини и колку е месечна рата?

12. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.795
    Допаѓања:
    10.127
    Епа и затоа најмногу не се решив за жена. Како ќе ја најдам, како да и го доверам детето, дали само ќе гледа да е нахрането и со чиста пелена или и ќе го анимира... Дополнително, од моја околина блиски луѓе што знам дека со жена почнале, сите имаат негативно искуство и на крај во градинка ги однесоа.

Инаку во Пиколини е 19900 ден месечно, 15 деца се во јасли. Ама во глобала се 10тина бебиња, цело време има некој што не доаѓа, или е болно и сл.

13. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    872
    Допаѓања:
    1.760
    Ти благодарам уште еднаш за споделеното искуство :hug:

На LadyR му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lavitaebella

Lavitaebella Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2023
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    22
    Како се движат цени по приватниве градинки? Некоја во близина на Капиштец, Козле да ми препорачате?

15. beachedd

beachedd Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    114
    Little me и Cool Kids се приватни, а државна има на повеќе места клонови од Весели Цветови.
    Моето оди во Cool Kids, задоволни сме засега.
    3-5 деца се во група јасли.

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.437
    Допаѓања:
    19.308
    Лично никогаш дома не нби донела жена и да оставам бебе со неа. Јас немам доверба повеќе би го остабила во градинка. Веќе ако ги имам парите ќе го ставам до 2-3г во приватна па би го префрлила. Моето мислење е такво

17. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    288
    Барем до 2 години не се препорачува градинка. Прво од аспект на социјализација апсолутно нема потреба, децата се многу мали и не разбираат а второ од аспект на разболување, имунитетот сеуште им е во развој и генерално многу се разболуваат.

Моето оди од 1 година за жал но да имав можност за жена ќе одев со таа опција до 2 години. После тоа градинка.

На Iva.T и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  18. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    2.753

I jas mislev kako tebe, no ispadna sprotivno.
    Go prativ od 18 meseci, ne se razboluva cesto. Se razboluva normalno, a gradinkata i te kako ima vlijanie od aspekt na motorika govor i slicno. Voopsto ne se soglasuvam so toa ne se preporacuva socijalizacija, jas stvarno neznam shto bi pravelo doma so baba ili zena po 12 casa, nasproti gradinka vo koja sekojdnevno imaat razni aktivnosti.

Последна измена: 29 ноември 2025
    На Iva.T, DaftyCrafty, ija и 1 друга личност им се допаѓа ова.