Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Приватни vs. Државни факултети

Дискусија во 'Образование' започната од RainBow, 26 јануари 2010.

?

Каде се добива поквалитетно образование?

1. На приватните факултети

365 глас(а)
    27,9%
  2. На државните факултети

942 глас(а)
    72,1%
  1. plavusha

plavusha Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    124

Во овие смешни изјави може да верува само некој што не видел. Моите колешки што се на јазици, насока бизнис, учат економија и право. Книгите им се по 500 страни, баш пред една недела правевме муабет за тоа кој што учи, бидејќи јас се определив за наставна насока, ми ги покажаа книгите по економија и право и двете беа по 500 страни, значи ќе повторам, можете да ги лажете само оние кои што не виделе!

2. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.557
    Допаѓања:
    3.177
    Глеј сеа плавуша, не планирам јас ко тебе по 100 пати да се повторувам :D , значи самото девојче е економски на ФОН, значи не јазици како твоите колешки и книгата од што учи е 250 стр. Прва година е, и учи од таква книга. Ја видов книгата, иако носам наочари, не сум слепа за 500 стр како што викаш ти дека имале, да ми се виделе 250. А ако лажам, тука на форум :D , за да излезам паметна, извини не сум таква особа! Значи, како е, така и кажувам. Прашај си ги колешките од прва на економски и нека ти ја покажат книгата |( :hai:

3. lolitaa

lolitaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2009
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    81
    Извини не знам за кои приватен станува збор,ама кај мене на Штулов на правен се потполно истите од државен....немам никаква корист да тресам зелени по форуми,имам другарка на правен државен и кога не успевам да земам фотокопија од факултет ги копирам нејзините...распрашај се па после давај заклучоци...ок?

4. moonlight-girl.55

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.557
    Допаѓања:
    3.177
    Па ако си прочитала поубаво јас не кажав за правен, туку за ЕКОНОМСКИ :!:
    За правен не ме интересира, затоа и потенцирав економски, бидејќи за тој факултет знам за сигурно. И немам потреба од повеќе распрашување, туку ти кога ќе пишуваш нема во ист кош да ги ставаш економски и правен па да немаме забуни во иднина. :hai:

5. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    а тежината на факултетот и КВАЛИТЕТОТ се важни во тоа колку страници има во учебникот?? јас сум на приватен и сметководството, менаџментот и економика другарка ми од државен ги преслика од мене и потполно истиот материјал го учевме заедно вежбавме сметководство и скоро исти задачи имаше, само различни броеви!! конкретно ви кажав и за кои предмети ете.. ама не знаев дека уште се водете по таа логика... Што сакаш да бидеш кога ќе пораснеш??? -фризерка, а ти? - докторка.. лелел таму е многу голема книгата за учење :lol: :lol: виц за деца!!!

6. lolitaa

lolitaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2009
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    81
    Добро не е логично од еден смер да учат од книгите од државен,а другиве да учат од трети книги скратени,и сеа прочитав ти си коментирала за економски ФОН,а јас коментирав за Штулов....

7. Blanca

Blanca Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    505
    А ти зошто мислиш дека ако научиш на памет 515 стр. дека повеќе знаеш од другаркати???
    Јас имам студирано на државен и постдипломски на приватен и неможам да објаснам колкава разлика има.
    На приватните универзитети се обрнува поголемо влијание на практичните примери и материјалот се учи преку реални case studies, за во иднина кога ќе се најдеш во таква ситуација да знаеш како да реагираш а не да изрецитираш дефиниција од Таки Фити :hai:

8. moonlight-girl.55

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.557
    Допаѓања:
    3.177
    Значи јас не пишав никаде каде има поголема пракса, или пак дали ќе бидеме докторки или фризерки :rofl: , туку пишав само дека книгите не се истите од кои се учи, барем за мојов факултет. Тоа е факт и нема шо повеќе да расправаме. Колку и како се учи, тоа е друго прашање. Важно нам ни бараат повеќе и тоа не се оспорува. А дали ќе ни бидат потребни дефинициите од Фити и неговите предавања, ќе видиме понатака. :hai:

9. SuperGirl2010

SuperGirl2010 Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    316
    а зашо на темава коментираат 18годишни што поминале овај 2-3 месеца на факс?? дај бе деца почекајте барме по еден испит да положете па после пофалете/пожалете се како е кај вас.

На OrdinaryGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. moonlight-girl.55

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.557
    Допаѓања:
    3.177
    ^^^
    Зашто ние да не коментираме? Па и ние сме фала богу, дел од факултетот. И ние гледаме што и како се случува околу нас. |(
    Али не му се секирајте, не планирам повеќе да коментирам на темава, џабе е.

11. OrdinaryGirl

OrdinaryGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.453
    Допаѓања:
    499
    ^^ Поентата на SuperGirl2010 беше дека не може студент од прва година кој штотуку излегол од средношколските клупи да ја види правата слика за факултетот веднаш по запишувањето. Не може некој што сеуште не седнал да полага колоквиум или испит, да зборува за функционирањето на факултетот, а уште помалку да прави паралела на државен и приватен универзитет.
    Полека малку, имате време да согледате каде се наоѓате и на кој принцип се одвиваат работите, па потоа да дадете коментар.

На SuperGirl2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. NelChe

NelChe Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    277
    Само да се надоврзам на муабетов за приватниве факултети. Еве една група на фб што можеби донекаде опишува еден приватен факултет: "ФОН: ДИПЛОМА за 0 денари... А, оценките во неа? Не не не, ДИПЛОМАТА е 0 денари, а за оценките се доплаќа екстра. Си пишува таму на таблата... Вие не прочитавте, а ????? " :rofl: Ноу хард филингс :wasntme:

На Lacrymosa, girl1985, elygj и 5 други им се допаѓа ова.
  13. plavusha

plavusha Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    124
    НА ДРЖАВЕН: ДИПЛОМА за 0 денари...А 6-ките? Не, не, не дипломата е 0 денари а за ШЕСКА се доплаќа 100 евра. Си пишува таму на таблата...вие не прочитавте а?? :rofl: :rofl: :rofl:

14. NelChe

NelChe Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    277
    Мрзам бледа копија, поготово на мој муабет. Очигледно се работи за некреативна личност. Опростено! ;)
    П.С. Се пишува ШЕСТКА ;)

На tessie, BoaVista, girl1985 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. OrdinaryGirl

OrdinaryGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.453
    Допаѓања:
    499
    ^^ Ти па мислиш на приватен писмени студираат? :rofl: :rofl:
    No offense :$

На girl1985 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. babyI

babyI Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2010
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    7
    Хаха се извинувам за оффтопик, ама ме испровоцира :)

Ти и кажуваш за копија и за креативност ? Како ти да го измисли ова погоре ...

17. budala.sum-pa.sto

budala.sum-pa.sto Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2010
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    199
    Вистината боли! Како што гледам сите жестоки реплики се од страна на форумџики што студираат на приватен :lol: :lol: :lol:

18. meandyou

meandyou Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    197
    не срце на тие од државните ги боли затоа се замараат со приватните :rofl: :rofl: :rofl:
    се знае кој си седи дома кој си оди на работа, се ни е пред очи.

19. Danilela

Danilela Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2010
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    1.808
    Ооо боже.100 пати го правевме муабетот за вработување.Ако си имаш пријатели или книшка ке работиш,ако не здравје,кој знае кога ке ти се насмевне среќата!И ако баш сакаш да знаеш,мада пишав погоре,една моја пријателка која заврши на приватен не ја ни викаат на интервјуа за работа,а не па да ја вработат.

20. meandyou

meandyou Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    197
    добро де значи 1 твоја пријателка додека пак јас знам 45485475454 мои пријатели и пријателки од државен што си седат дома.