Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Приватни vs. Државни факултети

Дискусија во 'Образование' започната од RainBow, 26 јануари 2010.

?

Каде се добива поквалитетно образование?

1. На приватните факултети

365 глас(а)
    27,9%
  2. На државните факултети

942 глас(а)
    72,1%
  1. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    ^Сакаш да кажеш дека тебе те бирале за пракса зашто си од приватен или зашто факултетот ви наоѓал пракса?

2. principesa

principesa Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2010
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    101
    Не ме бирале зашто сум од приватен туку заради моето знаење и способности, а факултетот не ни наоѓа пракса, туку сами си ја обезбедуваме ;)

3. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Па во тој случај, не знам зашто правеше споредба со државен, значи и да си била на државен пак ќе си наоѓала пракса и ќе те барале.
    Луѓе и без факултет може да работат подобро од некој со факултет, без разлика државен или приватен.

4. principesa

principesa Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2010
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    101
    Ако не ме сфати правев споредба помеѓу моето "неквалитетно" образование на приватен и "квалитетното" образование на другарка ми на државен. Али не е битно не се разбравме :) ;)

5. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.653
    Допаѓања:
    4.557
    Гледам колку ви е тешко имам другарка на приватен е и пред секој колоквиум по меил ги добива прашањата што ќе се паднат и плус одговорите да не се мачи да бара
    Кај тоа па и професорот си заминувал во пензија тие не мораат да полагаат на сите им нареди 10-ки и чао пријатно!
    А пази дека кај мњне на државен ќе поминеш така!Јас си седам и здраво си учам никат у животов не сум учела толку ама затоа цела прва ми е чиста и првите колоквиуми од овој семестар ми се положени сега ги спремам вторите !Неаме ни книги ни ништо сами си правиме скрипти се сами си напќаме она само ни посочуваат стручна литература! За лесно не е лесно ама барем солидно знам и си ја научив професијата!

На Danilela му/ѝ се допаѓа ова.
  6. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Девојки ќе можете ли да ми кажете како се движат цените за партиципација на приватните факултети.

7. WomanInRed

WomanInRed Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2011
    Пораки:
    1.605
    Допаѓања:
    1.607
    Па за кој поточно сите имаат различни цени..

8. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    За ФОН, Европски, МИТ... за кои знаете за тие

9. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    фон и европски се по 2000 евра плус комплет книги секоја година од по 7000 денари униформи укинаа, 1500 електронска картица, 10 евра од испит, 5 евра од колоквиум
    мит - зависи на кој факултет има од 1000, 1300, 1500 евра за колоквиуми и испити не плаќаш ништо, освен уу казнена сесија, дополнителни трошоци нема за книги и електронски картици
    бизнис економија неотел е 500 евра плус за полагање испити и колоквиуми
    тоа е се што знам ;)

10. angel92

angel92 Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    4.601
    На европски, униформата ја плаќаш само еднаш. Во последно имаат и на рати плаќање.

11. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.102
    На фон нема електронски картици :) а и сега има повеќе стипендисти отколку оние што плаќаат целосна школарина, од другата година дури 800 ќе ги има |( школарината се плаќа на рати , а ако ја платиш одеднаш има некој попуст од 200-300 евра

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.630

Јас не би се излажала со ова... како само ви ги мачкаат очите со тоа „докторирал на Оксфорд“. Се виде примерот со информатичкиот универзитет или што и да беше она што го отворија во Охрид... демек професори што докторирале на престижни универзитети во светов, а немало врска, сите тие дипломи им биле лажни ;)

13. meandyou

meandyou Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    197
    Океј да кажаме лажат, ама девојко жената е права енциклопедија, немам зборови..на час не и треба ни книга, ни потсетник, ни забелешки ама баш ништо...4 саата зборува како навиена. И да, не на општи и лесни теми. Туку психолошки теми, фонетика, фонологија, морфологија, општа лингвистика, современ англиски, синтакса, семантика...не дека ја сакам....строга е, ама да ја слушаш подзината ке те остави.

Има живеено 12 години во Англија...пред некоја година се вратила во Скопје...

14. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Амбициозните студенти кои учат за да го прошират своето лично знаење, ќе бидат подеднакво успешни безразлика дали студираат на приватен или државен факултет. Така што, никогаш нема да оценувам дали студентот е интелегентен и начитан според тоа каде студира. Ако се интересира, може и покрај задолжителната литература, да го надоградува знаењето со дополнителни материјали.
    Што се однесува до квалитетот на образованието, не можам да глобализирам. Има разлика од приватен до приватен, и од државен до државен факултет.
    Кога јас матурирав, само државен факултет доаѓаше предвид. Не поради финансиите, туку поради увереноста на моите родители дека ќе ми понуди подобро образование. А нема да излажам ако речам дека донекаде имаше влијание и тоа што ќе речат другите: Како тоа внука на професор од УКИМ да студира на приватен?
    Моето мислење? Целиот образовен систем ни е отиден по ѓаволите! Ги исчеличив нервите и научив малку подобра тактика како да реагирам во моменти кога сум обесправена. Ако ништо друго, барем имам доволно соодветни материјали кои ќе ми го надоградат знаењето.

На Hipster, Massimo и LivingGlam им се допаѓа ова.
  15. Massimo

Massimo Активен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    11
    ^^^Се согласувам. Образовниот квалитет денес во држава ни е за жал дискутабилна тема.
    Демек државниот нуди образование, а приватниот диплома без мн мака?!? Демек на приватен одиш за да стекнеш соодветно знаење кое таму е со "лош квалитет", а си на државен зашто се нема финансии?!? Како и да е, јасно е ко ден оти денес и тие со одличен просек и тие што завршиле колку да поминат ако сакаат утре ќе станат академски граѓани. Потребата за "такви" студенти носи и такви понуди во образовниот систем.

16. Ale.Ambrosio4

Ale.Ambrosio4 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    50
    Дечки јас сум на Европски и многу ми е лесно! Снајди се па живеј!

17. angel92

angel92 Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    4.601
    И јас сум на Европски па немам исто мислење како тебе... цццц

18. rossonerka

rossonerka Популарен член

Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    15.289
    Европски не ви е пред затварање?
    Имате информации некакви што ќе е со вас студентите ако има официјален крај?
    Колку што знам само 1 кат ви функционира, скратено работно време и дел од професорите заминале.

Другарче мое не може да магистрира 3ти ментор му ставаат во рок од 2-3 месеци, двајцата претходни си отидоа.

На Massimo му/ѝ се допаѓа ова.
  19. angel92

angel92 Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    4.601
    Го намалија кадарот на професори ама не се затвора. Тоа се само гласини исто како што кажуваат дека ФОН ќе се затворал а нема врска. Таа цела зграда е од Бојо, само што ја издава под кирија ама зошто и како незнам...

20. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Не би да ве разочарувам ама се знае дека приватните нема да траат вечно. Дали за 5, 10, 20 години од толку многу барем некој ќе се затвори.

На rossonerka и Ale.Ambrosio4 им се допаѓа ова.