Freya123 можеби на државните не цветаат ружи ама па и приватните не се така совршени како што ти ги опишуваш. Па подобро ќе немам живот 4 години (што нема ама баш никаква врска), а после ќе бидам личност, отколку да дремам во бифето на FON и да се чекирам на секои пет минути само за да видат сите дека таму студирам, а после да неможам работа да најдам. Ама нели битно на FON имам завршено. Те молам не ми кажувај за приватните, имам другарки и на приватни и на државните факултети сите многу добро знаеме како е на приватните. Како може да речеш дека на приватниве се учи најпотребното кога мене книгите по Економија и Основи на правото во средно ми беа поголеми од една ваша на факултет. И уште нешто, јас лично во весник имам видено најмалку 5 огласи каде се бара соодветен кадар за некаде ама да не е со диплома од приватен факултет. И сакаш да ми кажеш дека е подобро да си на приватен? Не велам дека и на државните е идеално, нормално дека секаде си има по нешто што не е како што треба ама па дека приватниве се совршени тоа малце потешко. А и убаво пишала mimiiiii ако си одиш по правилата и ако си бидеш точен секаде нема да имаш никаков проблем на државните.
Не се учи само пола од тоа, туку се учи многу помалку од таа половина. И јас не си го бранам своето, да сме на јасно.
Ако учиш мислам дека на приватен поголемо знаење можеш да добиеш... Но тоа што после може да ти ја оспоруваат дипломата е друг проблем Како и да е, без врски ни диплома од Оксфорд не те спасуе...
Според мене државен.Таму нема трте-мрте,а во приватните и потешко се вработуваш.Таму некои си ги купуваат дипломте што не се заслужени.Подобар ти е државниот и побрзо ќе најдеш работа.
Така е. Читам постови во кои што пишува дека на приватните факултети се добива поквалитетно знаење. Е па, не е така. Знаењето добиено на приватните факултети никогаш нема да биде поквалитетно од знаењето добиено на државните факултети. На државните факултети треба да се испотиш за 6-ка. А на приватните факултети се знае како се одбива 6-ка. Познавам личности кои што завршија на приватен факултет. Истите тие во средно едвај поминуваа година, а на приватен имаат 8-ки, 9-ки и 10-ки. Како го добиле тие оценки? Сигурно не со многу учење. А тоа дека со приватен факултет побрзо се наоѓа работа, не е точно. Познавам личности кои што завршија на приватен, па уште седат дома без работа.
Ако треба после со дипломата да бараш работа кај некој друг - дефинитивно државен, со приватен не те ни погленуваат. А ако веке имаш работа (фамилијарен бизнис и слично) дефинитивно приватен. Повеке предаваат, дефинитивно, обракаат повеке внимание, само не барат многу за оцена, но ти ако си учиш не е битна оцената.. Плус што на приватен е полесно од таа страна што, нема одлагање испити, нема одлагање предавања, а на државен те третираат буквално ко куче..
Ме интересира вашето мислење за Државниот универзитет во Тетово, дали има некој што студира или студирал таму и како оди со предавањата? Поздрав
Дали има некоја која е запишана на Американ Колеџ, да ми пише една ЛП ? Ме интересира една информација, конкретно за Арх. и дизајн.
Нема врска дека државните се подобри од приватните. Ја сум на државен, и ќе кажам дека на постипломски дефинитивно ќе идам на приватен, или пак некаде надвор од земјава. Иначе, процентот на вработени на тие што завршиле на приватен факултет е далеку поголем од тие што биле на државен. Барем така е кај тие што ги познавам. А на приватните факултети дефинитивно професорите посветуваат многу повеќе внимание за да ги научат студентите, него на државен факултет. Јас сум втора година на правни студии на Јустинијан Први, и ќе си признаам дека на предавања идев само првите 2 недели на почетокот на прва година. Дури и самите професори и асистенти ни велат ако не ни се седи на час, да не идеме, дека ќе се видиме на колоквиуми и испити. Затоа од група со 100 деца, на предавања идат само десетина.. А точно е дека учебниците се сите + 500-600 страни, ама кој учи од учебници? Зошто постои Либро? До сега јас, и повеќето колеги сме учеле само од тие прашањата од Мавровка, па иаме положено скоро се. Така да, не е битно да си само и само на државен, па за да се надеваш на работа во иднина. Зошто многу побитно е знаењето што можеш да го стекнеш на приватен факултет и професорите кои се трудат околу тоа, него диплома стекната на државен.
Сакам да ве прашам дали на факултет сте имале математика дали ви било тешко и дали има сличности со математиката во средно ???
^ Па сигурно на факултет нема да измислат нова математика. Речиси истото се, само нели надополнето и проширено. Зависи на кој факултет си, но материјалот е во глобала ист на скоро секој факултет - Математика 1 е истото она кое се учело во средно, од најобичните изрази до изводи (заклучно со нив). А Математика 2 е она напредното ниво, интеграли и таквимити работи.
Јас на економски имав само во прв семестар, тоа е тоа неможе да се измисли топла вода ( т.е Драге може само ), единствено таа стопанската прв пат ја гледав ама не е нешто што не се сфаќа.. Сепак зависи на кој факултет си ама во суштина тоа е тоа... пс: мислам дека има посебна тема за математика, да не бидеме офф тука.
Дали на државните факултети постои можност за плаќање на семестарот на рати и кој вид на студенти имаат право на тоа?
Има прв братучед на ПМФ што e aсистент и тој до неговото искуство кажува дека математиката/физиката што се учи таму е многу поразлична од тоа што се учи на ПМФ. Нормално, факултетот е институција која треба да те надградува