Приватни vs. Државни факултети

Discussion in 'Образование' started by RainBow, Jan 26, 2010.

?

Каде се добива поквалитетно образование?

1. На приватните факултети

366 vote(s)
    28.0%
  2. На државните факултети

943 vote(s)
    72.0%
  1. Daydream

Daydream Популарен член

Freya123 можеби на државните не цветаат ружи ама па и приватните не се така совршени како што ти ги опишуваш. Па подобро ќе немам живот 4 години (што нема ама баш никаква врска), а после ќе бидам личност, отколку да дремам во бифето на FON и да се чекирам на секои пет минути само за да видат сите дека таму студирам, а после да неможам работа да најдам. Ама нели битно на FON имам завршено. Те молам не ми кажувај за приватните, имам другарки и на приватни и на државните факултети сите многу добро знаеме како е на приватните. Како може да речеш дека на приватниве се учи најпотребното кога мене книгите по Економија и Основи на правото во средно ми беа поголеми од една ваша на факултет. И уште нешто, јас лично во весник имам видено најмалку 5 огласи каде се бара соодветен кадар за некаде ама да не е со диплома од приватен факултет. И сакаш да ми кажеш дека е подобро да си на приватен?

Не велам дека и на државните е идеално, нормално дека секаде си има по нешто што не е како што треба ама па дека приватниве се совршени тоа малце потешко. А и убаво пишала mimiiiii ако си одиш по правилата и ако си бидеш точен секаде нема да имаш никаков проблем на државните. :)

Elena69221, mimiiiii and obey like this.
  2. bliznacka

bliznacka Нов член

Не се учи само пола од тоа, туку се учи многу помалку од таа половина. И јас не си го бранам своето, да сме на јасно.

3. Aniston

Aniston Истакнат член

Ако учиш мислам дека на приватен поголемо знаење можеш да добиеш... Но тоа што после може да ти ја оспоруваат дипломата е друг проблем :|

Како и да е, без врски ни диплома од Оксфорд не те спасуе... :?:

4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Токму така. Ако немаш врски, џабе ти е и приватен факултет.

5. mona-bombona

mona-bombona Активен член

Државен и ништо друго во Македонија !!!!

6. Macy12

Macy12 Активен член

Според мене државен.Таму нема трте-мрте,а во приватните и потешко се вработуваш.Таму некои си ги купуваат дипломте што не се заслужени.Подобар ти е државниот и побрзо ќе најдеш работа.

7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Така е. Читам постови во кои што пишува дека на приватните факултети се добива поквалитетно знаење. Е па, не е така. Знаењето добиено на приватните факултети никогаш нема да биде поквалитетно од знаењето добиено на државните факултети. На државните факултети треба да се испотиш за 6-ка. А на приватните факултети се знае како се одбива 6-ка. Познавам личности кои што завршија на приватен факултет. Истите тие во средно едвај поминуваа година, а на приватен имаат 8-ки, 9-ки и 10-ки. Како го добиле тие оценки? Сигурно не со многу учење. А тоа дека со приватен факултет побрзо се наоѓа работа, не е точно. Познавам личности кои што завршија на приватен, па уште седат дома без работа.

8. Aniston

Aniston Истакнат член

Ако треба после со дипломата да бараш работа кај некој друг - дефинитивно државен, со приватен не те ни погленуваат.

А ако веке имаш работа (фамилијарен бизнис и слично) дефинитивно приватен. Повеке предаваат, дефинитивно, обракаат повеке внимание, само не барат многу за оцена, но ти ако си учиш не е битна оцената.. Плус што на приватен е полесно од таа страна што, нема одлагање испити, нема одлагање предавања, а на државен те третираат буквално ко куче..

9. sweety-te

sweety-te Активен член

Ме интересира вашето мислење за Државниот универзитет во Тетово, дали има некој што студира или студирал таму и како оди со предавањата? Поздрав

10. Hipica

Hipica Форумски идол

^ Единствена информација што ја имам е дека предавањата биле на албански јазик.

11. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Дали има некоја која е запишана на Американ Колеџ, да ми пише една ЛП ?
    Ме интересира една информација, конкретно за Арх. и дизајн. :)

12. philip

philip Истакнат член

Нема врска дека државните се подобри од приватните. Ја сум на државен, и ќе кажам дека на постипломски дефинитивно ќе идам на приватен, или пак некаде надвор од земјава. Иначе, процентот на вработени на тие што завршиле на приватен факултет е далеку поголем од тие што биле на државен. Барем така е кај тие што ги познавам. А на приватните факултети дефинитивно професорите посветуваат многу повеќе внимание за да ги научат студентите, него на државен факултет.
    Јас сум втора година на правни студии на Јустинијан Први, и ќе си признаам дека на предавања идев само првите 2 недели на почетокот на прва година. Дури и самите професори и асистенти ни велат ако не ни се седи на час, да не идеме, дека ќе се видиме на колоквиуми и испити. Затоа од група со 100 деца, на предавања идат само десетина.. А точно е дека учебниците се сите + 500-600 страни, ама кој учи од учебници? :D Зошто постои Либро? До сега јас, и повеќето колеги сме учеле само од тие прашањата од Мавровка, па иаме положено скоро се. Така да, не е битно да си само и само на државен, па за да се надеваш на работа во иднина. Зошто многу побитно е знаењето што можеш да го стекнеш на приватен факултет и професорите кои се трудат околу тоа, него диплома стекната на државен.

Lina24 and vvendetta like this.
  13. Angela12345

Angela12345 Истакнат член

Сакам да ве прашам дали на факултет сте имале математика дали ви било тешко и дали има сличности со математиката во средно ???

14. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

^ Па сигурно на факултет нема да измислат нова математика. :D Речиси истото се, само нели надополнето и проширено. :)
    Зависи на кој факултет си, но материјалот е во глобала ист на скоро секој факултет - Математика 1 е истото она кое се учело во средно, од најобичните изрази до изводи (заклучно со нив).
    А Математика 2 е она напредното ниво, интеграли и таквимити работи.

15. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Јас на економски имав само во прв семестар, тоа е тоа неможе да се измисли топла вода ( т.е Драге може само |( ), единствено таа стопанската прв пат ја гледав ама не е нешто што не се сфаќа.. Сепак зависи на кој факултет си ама во суштина тоа е тоа...

пс: мислам дека има посебна тема за математика, да не бидеме офф тука.

16. feel

feel Истакнат член

ме интересира вашето мислење за МИТ универзитетот во Скопје...

17. Oki777

Oki777 Активен член

Дали на државните факултети постои можност за плаќање на семестарот на рати и кој вид на студенти имаат право на тоа?

18. aways

aways Истакнат член

:?: Има прв братучед на ПМФ што e aсистент и тој до неговото искуство кажува дека математиката/физиката што се учи таму е многу поразлична од тоа што се учи на ПМФ. Нормално, факултетот е институција која треба да те надградува

19. waterlilies

waterlilies Активен член

Државни секако.

20. Kacjushka

Kacjushka Истакнат член

Приватен. Барем во секое време доаѓаш до информации