Дечки ми треба помош.. Сон ми е да студирам психологија, но дилемата ми е каде да се запишам во Македонија? Нормално, секој го сака најдоброто за себе па сакав да прашам дали имате некои препораки, искуства од државните и приватните факултет во однос со ова? Би ви била благодарна до бескрај ако споделите нешто, што било. <3
Најтопло ти препорачувам државен. Филозофски- Св. Кирил и Методиј. Искрено на МИТ мноооооогу лесно ќе поминеш (ако ти има тоа значење) ама на УКИМ ќе добиеш и знаење и значајна диплома.
Дали можам да се запишам на Кирил и Методиј и понатака да се префрлам во странство на некој факултет?
Зависи на кој факултет сакаш да се запишеш и каде во странство сакаш да се префрлиш. Секаде се раслични постапките. Во принцип секаде се гледаат сиалбуси, описи на предмети и слично за да се процени дали програмата и предмети се соодветни. С епризнаваат само оние предмети што факултетот ќе ги оцени како погодни за признавање. Подобра опција е завршување на еден степен на образование тука и аплицирање за наредниот во странство.
Опции ти се УКИМ, Американ Колеџ, МиТ и тој во Свети Николе. Првите два се ОК, вторите не според мене.
Ме интересира ако некој може да ми каже точно како се цените на Универзитет за туризам и менаџмент и МИТ?
Здраво девојки, ќе може ли да ми кажете кој приватен универзитет има меѓународно признаени дипломи (поточно во Германија)? Би сакала една година да завршам тука на приватен па од следната година да продолжам во Германија на факултет. И ако ниту еден приватен не е признаен, дали е државниот? Фала ви однапред.
Од сите Универзитети во Македонија што имаат акредитација од МОН, теоретски би требало да се признаваат положени испити во ЕУ според Болоњска декларација. Арно ама секој Универзитет во Европа има право да реши кои испити ќе ги смета за положени а кои не. Така што нема универзално правило што и како же ти биде признаено.
Зависи од факултетот. На некои факултети е по групи (ако така се поделени студентите), на некои е по смерови, а потоа според азбучен ред. Негде е по смерови, па според ранг листата од уписот. Пример првиот на ранг листа е 1000, вториот 1001 итн. Има и такви факултети каде што рандом се добива бројот на индекс.
Сакам да се префрлам од Фармацевтски факултет на друг факултет. Или филозовски или некој полесен бидејки многу ми е тежок. Дали може да се префрлам нарефниов, летен семестар?? Или мора да чекам да запишам следна година?
Дали некој знае колку се плаќа на приватниот факс за туризам?? (Колку кога се запишуваш и дали може на рати,ако може колку пари е една рата)? И на колку рати?