Не е точно дека нема воопшто или малку теорија, можеби тоа е на американ. Јас сум на балкански и за некои предмети имам повеќе материјал од познаници од државен. Пракса имаме во трета година и сите предмети ни се задолжителни горе доле исти со тие на државниот, бираш само дали сакаш 7ми предмет од наредната година
Другарка заврши ист смер на Балкански како јас на државен. Обемот и квалитетот на материјалот не се ни споредуваат на овие два. За пракса да не зборуваме. Извини, но свесно бирате лесни факултети, па после ви е криво кога ќе ви кажат дека се боза.
Американ е претежок факултет се лажете ако мислите дека им даваат прашања. Има деца што се откажуваат од американ едноставно е тешко и си бараат.
На сите приватни е полесно отколку на државен. Теорија имате минимално, со што е можно помалку страници да поминете на испит, тоа е традиција на приватните факултети. Имам наведено неколку примери кои ги знам. Другарки кои беа запишани на државен заглавија, нормално на приватен дипломираа пред сите. Мислам дека јасно зошто е тоа така.
И што ако? Секој со својата среќа. Не им идело на државен и нормално ако има средства ќе си заминат на приватен
Јас сум веќе втора година и никаква дискриминација немам осетено ни јас ни колегите(македонци). Имам пријатели и албанци и турци сите се еднакво третирани. Без никакви врски и углед имам 10ки. Не знам од каде ви се информацииве, можеби порано бил таков
Дипломирав на државниот и тоа во време кога скоро и да немаше приватни факултети. Порано ги делев, реално затоа што повеќе сретнував дипломирани на приватен со помалку знаење. Но, искуството ми покажало дека тој што сака да учи ќе учи и на приватен и на државен. Дека се е до студентот. Тој што не сака да учи и на државен ќе најде начин така да си помине.
Не е точно дека на сите приватни е полесно отколку на државен. На државен се паѓа толку пати затоа што или треба да си платиш за да поминеш, или не си му ја купил книгата на професорот, или едноставно сака да се изживува со тебе. А и не се сите за на факултет. А извини ама не сметам дека подобро образование е да учиш дека патка не може да раѓа грозје отколку да учиш од материјал што го пишувале 10 пати поквалификувани луѓе. На пример сега за испити имам материјал од 700-800 страни по предмет и не се жалам како луѓето од државен кои се многу познати за тоа. На еконмски паѓаат по 10 пати предмет со дадени 100 прашања. Ако има некој завршено на државен автоматски мисли дека е подобар иако не е секогаш така.
Зависи кој факултет и кој смер, а искуството до сега ми покажало дека за мојот смер, факултетот на кој студирам е подобар од УКИМ.
Девојко, дали читаш што пишуваш?! Не се прави никаква споредба меѓу приватни и државни. Вас на приватните фали уште да ви го дадат испитот решен, вие само да се потпишете. Мисли што сакаш, на сите ни е јасно каде е поквалитетно образованието.
Кое искуство? Луѓе ама стварно смешни ви се обидиве да си ги подигнете факултетиве над државните. Да, има и мито и врски на државните, но повеќето сме завршиле со напор и труд али на приватните со самото уплаќање на година положени сте. Не пиеме нафта, знаеме како функционираат работите кај нас
Хахаха, не сум знаела за ова дека со уплаќање на година сме положени. Кутрата јас учам. Не прашуваат и за која оцена сакаме да ни го решат, го заборави тоа.
Имам наведено неколку примери, нема да се повторувам пак. Ако е така како што велиш, зошто тогаш студентите се префрлуваат од државен на приватен, кога на приватен е потешко и поскапо, според тебе?!
Според тебе е потешко на државен па наводно е подобар избор. Се контрадиктираш Освен тоа, можеби се префрлаат пошо не сакаат да им бараат мито и сексуални услуги за да положат. Повеќе би рекла дека на државен се "проаѓа со пари" отколку на приватен. Исто така "неколку примери" се анегдотен доказ, тоа што твоите неколку примери не учеле или имале лесни смерови не значи дека секој студент на приватен во државава е ист. Не генерализирај