Приватни vs. Државни факултети

Discussion in 'Образование' started by RainBow, Jan 26, 2010.

?

Каде се добива поквалитетно образование?

1. На приватните факултети

366 vote(s)
    28.0%
  2. На државните факултети

943 vote(s)
    72.0%
  1. sara1606

sara1606 Истакнат член

точно, мислат дека тоа што ги трауматизираат го прави државниот подобар факултет. Се извинувам што нас не третираат како луѓе

gorlgorlgorl11 and tweety1366 like this.
  2. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Поквалитетно е образованието на државен факултет.
    На приватен плаќаш и знаеш дека си ги положил сите испити.
    Причината зашто студентите се префрлуваат од државен на приватен е доказ дека на приватен е далеку полесно отколку на државен.

3. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Девојче аман што ти е. Имам куп луѓе што ги познавам и брат ми е на приватен со ноќи учи и црта, ги буткаат исто така.Тоа што плаќаш приватно не значи дека диплома купуваш. Кој ќе ти даде диплома ако врска немаш? Ајде кажи ми? Имаат некои луѓе пари и можат да си го дозволат тоа. А тоа што мислите дека некој од приватен ќе ви го земе местото на вад од државен многу себично искрено.

gorlgorlgorl11 and sara1606 like this.
  4. xnotyourbabex

xnotyourbabex Истакнат член

Зборејќи за трауми, добредојде во вистинскиот свет. На жалост, сакала или не, секој доживува траума на поле кариера/образование порано или подоцна во животот. Можеби не е во ред, што ете на нашите државни факултети се случува неретко, професор да омаловажи ученик или нешто слично, не викам дека е во ред, но доколку се решиш да не подлегнеш и да не сфаќаш се лично, само си правиш челични нерви и си градиш појак карактер , што можеби и сега на студиите нема да ми биде од корист, но откако ќе искочам од комфорт зоната наречена факултет и те како ќе е корисно. Немам ништо против приватен факултет, но и на платите што ги зимаат професорите , фала богу дека нема да се дрзнат да повишат глас кон студент, не па повеќе.

Glowy and ElenaOfRivendell like this.
  5. t333

t333 Активен член

Ги вртиш истите две реченици цело време, и извини ама не се некои аргументи хахаха. Жал ми е што на државен се изживуваат психички со студентите затоа што не се задоволни со условите и едноставно им се може. Ама луѓето што студираат на приватни факултети не ви се криви за тоа.

6. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Хахахахахахаха девојко не читаш досега што пишувале го темата.
    Има наведено премногу факти и докази зашто е поквалитетно образованието на државен.
    Државен факултет има премногу теорија за учење и се додека не научиш, нема положување (има професори кои се изживуваат). Трауматизирањето е присутно, но никој не спомна дека тоа го прави факултетот поквалитетен.

7. Spit

Spit Истакнат член

Квалитетот на обрзование е ист , професорите и асистентите си го предаваат своето, твое е дали ќе учиш или не. За положување е многу полесно на приватен факултет отколку на државен.

ElenaOfRivendell likes this.
  8. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Јас сум државен ми бараат и мене овде ама мене не ми е гајле за тие од приватен битно учат факултет не ви ја разбирам поентава што сте такви..

gorlgorlgorl11 and sara1606 like this.
  9. tweety1366

tweety1366 Нов член

А ние што сме со стипендија на приватен и не плаќаме, а треба да одржуваме просек каде спаѓаме? Бидејќи таа стипендија не ми е извадена од џеб, ниту па оценките и дадените исипити

10. xnotyourbabex

Да се надоврзам, зошто тогаш компании во РМ, коишто работат и го развиваат бизнисот, односно праат добри пари, како квалификација за вработување им е завршен факултет ( каде посекако доколку има кандидати од државен тие ќе ги примат односно државниот се смета како огромна предност) , а приватните ги рачунаат како некој да упишал брз курс по програмирање на пример?

Glowy, cresa-jagoda, Veta and 2 others like this.
  11. t333

t333 Активен член

Заради тоа што не се информирани како и многу луѓе на форумов и уште стои стигмата дека сите си проаѓаат лабаво на приватен. А и со брзи курсеви по програмирање се добива истото работно место како ФИНКИ да си завршил хахаха.

12. xnotyourbabex

Или можеби бидејќи дале шанси доволно за да сфатат дека сепак не е тоа тоа?
    Успешен бизнис сепак не се гради од комфорт зона, туку напротив, од правење доволно грешки.

cresa-jagoda and astrophile like this.
  13. GirlRose

GirlRose Форумски идол

За малку.

xnotyourbabex and astrophile like this.
  14. sara1606

sara1606 Истакнат член

Зависно од работата обично бараат конкретни вештини и знаења, ама и да преферираат државен разбирам. Точно е дека има многу студенти кои со малку знаење завршиле приватни макар да има такви и од државен. Мене поентата ми е дека не се сите приватни факултети, смерови и студенти исти, не е во ред да се генерализира.

tweety1366, gorlgorlgorl11 and t333 like this.
  15. t333

t333 Активен член

Не ги вадам информацииве од ракав, знам повеќе примери хахахаха

gorlgorlgorl11 likes this.
  16. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

@t333 на кој приватен си?
    Или @sara1606 , и ти си на приватен?

Пријателка на моите студира на приватен, оди на работа, чува деца, се шета и положува сѐ со 8, 9 :drunk:
    На другарка ми дечко ѝ, исто за појавување на испит веќе е положен.

Единствено американ може малку отскокнува. И на државните не е секаде исто, зависи со кој ќе споредувате, ама на 90% од државните има повисоки критериуми отколку на приватен.Како да ви кажам, факт е. :DИ искрено немам ништо против луѓето кои се одлучиле за приватен и учат, имам против оние што буквално си ја купуваат дипломата.

И од волку факултети што изникнаа, еве први дојдовме по квалитет на образование во светот.Се гледа квалитетот, мхм. :D

Last edited: Jan 10, 2021
    Glowy, cresa-jagoda and astrophile like this.
  17. t333

t333 Активен член

На Балкански.

18. tweety1366

tweety1366 Нов член

Секоја компанија си има свои барања без разлика, муабетот е дали си ти квалификуван или не.
    А секако и приватните компании се во соработка со приватни факултети, преку кои кога ќе диплоираш можеш да се вработиш без проблем. Во случај ако се секиравте дека ќе ви се земе работното место...

gorlgorlgorl11 likes this.
  19. злоба

злоба Популарен член

Може на твој смер не, но другарче што ќе завши сега многу се жали од дискриминацијата. На информатика е, вика дека колегите го третираат бетер од ѓубре, професорите му се овака добри, но има некои што им прават проблеми. И тие што биле со врски тешко им било да положат некои испити.

20. xnotyourbabex

Не се секирам, таман работа, уште приватен факултет за струката што ја учам фали , и сме успеале како општество

Glowy, cresa-jagoda and astrophile like this.