Мнгоу ти е различна опцијата македонски јазик и литература од другите две опции. Другите две опции може да се приближат во делот менаџмент/маркетинг и социјална/индустриска/организациска психологија. Инаку и тие може да се многу различни. Види што најмногу ти лежи. Пробај да се конслутираш и со кариерен советник ако не знаеш што да одбереш. Мора да знаеш каде се гледаш себе си по завршување на факултетот. Словенија сеуште има малку постар тип на студирање. Не е баш Запад ако кон тоа целиш. Ама најбитно е да одлучиш што сакаш па потоа каде сакаш.
Па затоа што сите знаат како се поминува на Славјански. Во иднина ако конкурираш за некое работно место, а се пријави и некој од државен факултет ќе го изберат него. Не знам баш колку се ценети приватните кај нас.. освен Американ некои смерови.
Секаде ти е признаен. Имаш можности за во Русија, нешто кое со државен е малку потешко. Ако имаш финансии не се мисли. А, учење секаде си треба. Среќно!
Која е разликата помеѓу факултетските смерови на Балканскиот универзитет и Vocational medical school?
Сакам да се префрлам од УКИМ на АУЕ - ФОН или на друг приватен (Европски, Славјански). Некој да сподели мислење/искуство за ваков потег?
Многу разгорени страсти за нашиот, тотално потонат образовен систем. Усвојувањето знаење е индивидуална работа, затоа најважно е да одберете нешто што сакате да го учите. Ако тој услов е исполнет, тогаш сите други работи (книги или скрипти, усно или писмено полагање, колоквиум или испит, тешко или лесно, малку или многу, обемно или не) се помалку значајни. Мене ми паѓа во очи што на едвај два милиона луѓе во државава имало толку универзитети. Оние кои сакаат да научат, ќе учат и ќе научат секаде.
Здраво, запишана сум како студент на приватен факс ама од лани не студирам веќе така ми стојат документите само (фаќаат прашина) и немам желба да продолжам со студирање плус имам казни мислам и испити. Прва година не ја завршив. Сакам да се отпишам дали некој знае која е процедурата за приватните факултети, која е сумата од прилика за отпишување? Нека ми пише некој ЛП ако имал слично искуство.
Веројатно тоа зависи од универзитетот оти сите се различни, различни ректори, различна политика на факултетот, различна сума за студирање. Така да најдобро да си појдеш на факултет и да прашаш на студентски прашања.
Американ Колеџ - океј, се цени и кај македонските работодавци . Признаен во Европа и Америка. Океј цена. Испити и се друго спаѓа во цената , нема дополнителни трошоци. УТМС- катастрофа македонските работодавци не го ценат , спорна акредитација во странство . Не вреди за цената која е астрономска. Испити се доплаќаат плус, и униформи и останати материјали. СО ЕДЕН ЗБОР НЕИСПЛАТЛИВО. -Европски и Фон- поефтина варијанта на приватен факултет, добри се за таа цена. -Бизнис Академија Смилевски е исто како некој курс да завршите, океј цена. -Славјански е на многу лош глас.
За таа цена од 1300 Евра е сосема океј за да имаш некаква диплома. Сега веќе не е ФОН, сега има Американска акредитација има нов инвеститор и нов концепт. Така да има подобрување во квалитетот на наставата, и акредитациите. Провери на https://fon.edu.mk/
Подобро 1350 евра, него 2500 евра за оној на партизанска синиот туризам и менаџмент ,другарка заврши на туризам и менаџмент работи во бутик никаде не ја примаат со тој факултет. Она даде преку 8000 евра, тотално неисплатливо за да работиш во бутик после за 25.000. Приватниве само Американ Колеџ знам многу вработени во компании по струка можеш лично да видиш на Linkedin.