Од каде па ти знаеш дали се учело на приватен или не? Која си ти да инвалидираш искуство на луѓе коишто се труделе да учат, коишто имаат добар просек на приватните факултети и коишто имаат одлично познавање од нивната област? Кој ти дава право на тебе и на сите други да кажувате за туѓите искуства? Како првин и прво, вие што сте против приватните дојдени сте тука да се карате, а не да научите од студенти/дипломирани што имаат директно искуство студирајќи таму. Знам како ми било искуството на приватен факултет, колку научив, колку знам и колку се трудев и на приватен плаќаш за тоа што материјалот е многу поедноставен, и полесен е да го сфатиш, што значи дека имаш повеќе можност да го совладаш и да бидеш успешен во тоа. Не значи дека ако знаеш да научиш 1000 страни дека се знаеш. Напротив, тоа не те припрема за вистинскиот свет. Ако едно нешто научив од нашиов беден образовен (повеќе државен) систем е тоа што воопшто не те припрема за реалниот свет. Никаде не е перфектно, ама па ако ништо друго имаш подобри услови да научиш. .Не ја плаќаш дипломата како што сите велите, туку условите и материјалот. Покрај тоа, имаш многу подобар однос со професорите. Ако наидеш на некој да се иживува на тебе на државен, ќе ги дадеш истите пари, ако не и повеќе. Па и онака некои даваат повеќе.
Сигурно од тебе нема да побарам дозвола за да пишувам на темава. Прво, јас не измислувам ништо, туку кажувам од искуство на пријател. Беше запишан на економски, не можеше да положи еден испит, се префрли на ФОН, ги положи со 10ка. Исто така една моја соученичка, заглави на државен, се префрли на приватен, положи се и дипломира пред сите. Сигурно таму на приватниот многу ве мотивираат, па се разучувате и полагате се. На приватен, плаќаш, добиваш диплома. Тоа е вистината. Во врска со материјалот, не е поедноставен, туку е непостоечки. Учите од прашања дадени од професорот за да положите испит. Значи до толку ве понижуваат дека не може да научите ништо, па ви даваат прашања. И да, како што кажав, ја плаќаш дипломата.
Mnogu zavisi i na koj faks e , primer jazici ima dosta strogi profesori, koi baraat znaenje, site se potkovani dobro, odgovaras i usno i pismeno, i butaat i te kako i po 2,3,4 pati ako smetaat deka treba. Baska sto ima mnogu stipendisti koi i te kako imaat znaenja i denes site od niv se vraboteni na ubavi mesta so znaenje ne so vrski, taka da ne plakaat site.
Зборуваш за работи што не знаеш од прва рака, а сигурна си дека е така. Сакаш да се натераш да веруваш во нешто за да се почуствуваш подобро. Тоа е исто како јас сега на некој родител да му кажувам како е да се биде родител, кога не сум. На мене никој не ми дал туку така диплома, сум учела, сум вложила труд во моето образование и никој, најмалку некој игнорантен не може да ме убедува во спротивното. Супер е за твоите другари што поминале на приватен, затоа што тоа го докажува мојот став, дека со подобри материјали и подобри услови се поминува на приватен. Јас имав една моја колешка на ФОН што да, не можеше да помине, затоа што не и одеше факултетот, неколку испити ги заглави и се префрли на Американ. Што направи таму, не знам. Имаше професори кај мене што навистина си го ценеа својот предмет (како што е дословно за сите професори) и не ти даваа да поминеш доколку тие сметаа дека не треба да поминеш. Кај некој беше полесно, кај некој беше потешко. Нити некој ми давал прашања, нити па така сум поминувала на испити. Не знам од каде оваа дискриминација со години веќе што трае за приватни факултети. На државни зарем малку ги има што не знаат А да кажат, па пак поминуваат? Демек сите ги бива што завршиле тамУ? Не. Завршив јазици таму, моето искуство не беше најсјајно. Една другарка од Филолошки (Блаже) се префрли на ФОН и ми го рече истото.
Очигледно е дека сама не си веруваш во својата "тешко стекната" диплома, па се трудиш да не убедиш во тоа. Јас кажувам од искуство на блиски пријатели, кои самите кажуваат дека немаат воопшто за учење и полагаат со прашања. Значи не измислувам. Значи ако тоалетот е според најнови стандарди и клупите се премногу удобни и нови, студентите ќе имаат поголем успех. Па ако некој со прашања не може да положи, тогаш навистина не разбирам што бара на факултет. Факт е дека плаќате и добивате диплома. Толку е едноставно.
Значи јас лажам? Тоа што сум дипломирала таму? А зошто тогаш тебе би ти верувале, кога не си стапнала таму?
Ni moeto..ne znam na koja nasoka si bila i dali Liljana ti predavase, jas bev nastavna i masta ni ja vadese, uplav imavme od nea. Em najteskite predmeti gi predavase em stroga, em barase znaenje. Onie sto otidoa na biznis nasoka cinam polesno pominaa. Nejse, voglavno da mi e ovoj pamet sega ne biram toa. Diplomirav so 48 ispita od koi 90% pokraj pismeno i usno polagav, dodeka drugarkive na filozofski diplomiraa so po 32,33 ispita, a da ne zboram kolku prepisuvaa Kaj nas sto ke prepises, 15 dusi vo ucilnica i da sakas ne mozes
Tell me about it! Лилјана беше катастрофа, дури другите професори не ја сакаа. Едно време беше декан, ама ја сменија. Сега е Кардалевска (најдобра). На бизнис се согласувам, поминаа многу подобро. Јас првин мислев да идам превод, ама ми беше досадно и отидов наставна. Ама да, не беше воопшто лесно. И вака, други лингвисти однадвор ја знаат и знаат што чурук е. Ние бевме 20 од прва, после се исподелија, едни наставна, трети превод, останатите бизнис...никој со никој не остана.
Ti si izgleda baagi posle mene jas koga bev nemase se uste preveduvacka nasoka, bar mislam deka nemase . Da znam deka e Kardalevska sega, ona mi predavase vo prva morfologija i bas e srcka. Ivana Zivkovic ti predavase nesto? Mislam ne raboti veke i ona tamu, i od nea se plasev
Ивана ми предаваше САЈ во прва и беше онака. Искра беше строга многу. Имаше преведувачка да, ама само неколку души. Не многу.
Da ne sme bile zaedno i mene isto mi predavase vo prva SAJ, jas bev 2009 god generacija zapisana. Iskra zaminala vo Indija ne predava veke.
Не значи дека лажеш, но тоа е далеку од објективната вистина. Зошто тебе би ти верувале кога не знаеш како е на државен?
Хаха, па јас не сум таа што ги напаѓа државните. Ти си таа што со месеци наназад (како што можев да видам) зборува против приватните. Ако зборуваме за објективна вистина, зошто не признаеш дека не се сите образовани и на државните? Вундер деца да не сте случајно сите до еден?
Колку сакам ќе пишувам на темата. Да, не се сите образовани на државен, но процентот е многу помал во однос на дипломираните студенти од приватните.
Лути се колку сакаш, факултетите т.е добиените дипломи ви се боза. Во средно повеќе се трудиш, за 5ка. Нема споредба квалитетот на професорите, материјалот, а ни во стекнатото знаење и стручност во било која област.