1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Приватни vs. Државни факултети

Дискусија во 'Образование' започната од RainBow, 26 јануари 2010.

?

Каде се добива поквалитетно образование?

1. На приватните факултети

365 глас(а)
    27,9%
  2. На државните факултети

941 глас(а)
    72,1%
  1. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.837
    This is embarrassing.
    Како може да заработуваш од слушање туѓи проблеми, без соодветна едукација?

На Lady D ❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Dilajla123

Dilajla123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2022
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    1.247
    На една моја пријателка поголемата ќерка студираше на приватен и се со десетки.Помалата пак на државен на дисперзираните и таа исто со висок просек заврши.
    Мајка им насекирано и збунето ми кажуваше колку помалата континуирано учи ,се мачела ,додека големата за чудо многу малку да учи ја гледала а се положувала.
    Сега па големата по линија врски ја вработија во друг приватен,каде најголемите единичари се запишуваат и веднаш се разучуваат,а истиот допринесе државни службеничиња да бидат унапредени,како и дел да станат пратеници и министри.
    Големата ќерка стана асистент откако магично магистрира преку ноќ,односно платија нејзините како што и сами признаа.

На cresa-jagoda, Lady D ❤️ и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  3. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.426
    Допаѓања:
    165.313
    Кога земаш информации за да напрајш семинарска прво збораш со тој шо ќе ти плати. Уз пат дознаваш чамче муабети, како сега овде шо зборате. Дел од тие чамче муабети беа поплаки за некој и као тие сакале са семинарска оти не било фер. Авторот сакаше то да го кажи. Следно, дел беа сами искрени дека семинарскава му е за да положи оти таков договор имале со професорот оти... Платил. И пошто јас сум пишела факултет и професор и цели информации - знам и од кај иделе. Ама пак, мене не ми треба да ми верваш. Доволно ми е дека јас знам. Не секој е спремен идеализирана слика да ја скрши. :D

А за моите едукации и доедукации и лиценци + волонтерство - не мора да се грижиш. Ги имам. :makeup:

Последна измена од модератор: 7 јануари 2023
    На Окситоцин ❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.837
    Omg! This is embarrassing!
    Психотерапија е нешто сосема поразлично од чамче муабет, и да им кажам на клиентите, ќе помине, без грижи.
    Не си земајте поголеми права од тоа што навистина сте обучени и стручни! Може да направите поголеми проблеми.

5. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.582
    Допаѓања:
    40.011
    @theowndemon Неповрзнано со темата ама година дена бев убедена дека си ми една колешка од факултет. Се ми се поклопуваше психолог, со исти ставови и мислења како неа. Викам мхм, ја препознав ама ќе си ќутам.
    Сега дури сфатив дека не си, жената одамна заврши Гешталт, а ти си сеуште на едукација.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.582
    Допаѓања:
    40.011
    Јас немам лиценца сеуште ама се имам наслушано туѓи проблеми.
    Ние имаме и пракса, стажирања и сл.

7. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.837
    Друго е да кажеш, идеме на пракса, сепак праксата е важна, друго е да кажеш, заработувам од слушање туѓи проблеми.

8. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.426
    Допаѓања:
    165.313
    Леле на Гешталдист личам? :D Гешталд уствари можи да го почниш и дур студираш, само дур студирав имав други интереси и подобро. Многу сум среќна со правецот шо го избрав ама не сум завршена оти мораше прво дипломирање, па трошоци на неплатен стаж. Тое. :D

9. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.582
    Допаѓања:
    40.011
    Мислам дека те прочитав некаде некогаш дека си на таква едукација, па си поврзав.
    Со среќа, како и да е, долга работа е, бара посветување.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  10. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.426
    Допаѓања:
    165.313
    Фала! Нека се враќа сегде кај шо се сака.

11. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.511
    Допаѓања:
    17.523
    Па нормално е да има различни програми кога се работи за различни универзитети, и 2 државни немаат иста програма. А за тоа колко е важно нешто, зависи со што ќе продолжи да се занимава. Ако е потребно, секогаш може да се научи.

Односно дипломската, па обично 5 до 12 се случуваат работите ако генерализираме кај студентите, се се одлага до последен момент.

Пак ќе кажам, дипломата е диплома од каде и да е, а кој колку знаење има е скроз различно. Затоа што ќе има луѓе од приватни што знаат повеќе од тие што завршиле на државен, и обратно.

На Lenalenala му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Окситоцин ❤️

Окситоцин ❤️ Активен член

Се зачлени на:
    25 декември 2022
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    277
    Верви многу грешно размислуваш, колку не преспиени ноќи сум имала и пак не сум положила, како душава пред испит на трње ми седела. Немој да имаш такво потценувачко мислење за студентите на приватни факултети.
    За Славјански зборам.

Последна измена: 7 јануари 2023
  13. Lenalenala

Lenalenala Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2023
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    23
    И пак ќе се повторам и пак ќе кажам дека не си образовна комисија да кажуваш кој како се трудел, која програма е квалитетна, која не е. Не е во ред да се инвалидира или потценува било кој, без разлика од каде доаѓа или каде има завршено. Секој си знае колку знае, колку учел и се трудел. И пак се вртиме во круг, што значи дека не ти се издржани аргументите.

☝️

14. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.418
    A najmnogu ja plati so denari ili evra.
    Ajde, prekini da ne ubeduvash, site znaeme kolku e teshko na privaten.
    Imam mnogu blizok drugar na drzhaven ne polozhi ispit, ama zatoa na FON site 10ki.
    Na slavjanski ne se pojavuvash na ispit, te stavaat na spisok za polozheni i toa so 10ka.
    Da, mnogu e teshko na privaten. Ne ne ubeduvaj, se e ochigledno.

Pa za slavjanski, znam imashe devojche ne se pojavi na ispit voopshto, a ja pishuvashe na spisokot na polozheni studenti i toa so ocena: 10ka.

На astrophile, ElenaOfRivendell, Dilajla123 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Окситоцин ❤️

Окситоцин ❤️ Активен член

Се зачлени на:
    25 декември 2022
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    277
    Така некоја сегде ќе се најди, не знаеш само што се случува во државните како на големо се врти пара, тешко е многу потешко од некој третокласен државен Факс.

16. Lenalenala

Lenalenala Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2023
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    23
    Абе ти можеш да веруваш дека и тревата е плава, можеш да избереш да останеш игнорантна до крајот на животот и да ја трескаш главата во ѕид колку сакаш, ама таа е вистината.
    Од кај да знам дека ти не си платила пари на твојот државен факултет? Колку студенти плаќаат да положат и да не дојдат на испит и на државниот, безброј се. Зошто треба на тебе да ти веруваме, а тие што сме биле таму, директно сме полагале и дипломирале, за не верување сме?
    Што те прави подобра од останатите?

17. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Модератор: Кога дискутирате ве замолувам да се воздржите од меѓусебни навреди. Доволно сте возрасни за да си го кажете вашето мислење на еден културен, аргументиран начин.

На Feminka22 и Окситоцин ❤️ им се допаѓа ова.
  18. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.582
    Допаѓања:
    40.011
    Па ако на пример на економски не се битни математика или статистика, тогаш ок.
    Нема тука програми, многу е егзактно.

На astrophile, ElenaOfRivendell и Feminka22 им се допаѓа ова.
  19. Lenalenala

Lenalenala Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2023
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    23
    Во право си, меѓутоа не е во ред ни предрасуди ни клевети на форумов да се има пред да се направи вистонско истражување и да се зборува со повеќе луѓе, и отвореност и можност да се прифаќа туѓо мислење.

20. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.511
    Допаѓања:
    17.523
    Па баш математика и статистика не се егзактни. И јас учам математика, повеќе од 1, и зависи што ќе сметаш, употребуваш различна гранка од неа.
    Статистика, не знам, пермутации, вариации и комбинации, а и веројатност, тоа. Кој што ќе работи, предпоставувам ќе користи едното повеќе од другите.

Мислам, тука може да се пиша до бесконечност, ама реалноста е дека диплома е диплома. Од каде и да е. А знаењето веќе е друго, и е реален мерник. Не кој каде завршил.