1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Приватни vs. Државни факултети

Дискусија во 'Образование' започната од RainBow, 26 јануари 2010.

?

Каде се добива поквалитетно образование?

1. На приватните факултети

365 глас(а)
    27,9%
  2. На државните факултети

941 глас(а)
    72,1%
  1. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.582
    Допаѓања:
    40.011
    Па не е исто. Може да се убедуваме до утре ама нема да е исто.
    Можеш да ми извртиш како клучните предмети за одредена наука не се битни ама тоа не значи дека си у право.
    Квалитетот на приватен не може да се спореди со државен и тоа е тоа.
    Нема потреба на никого да му е криво, сите бираме каде ќе одиме.

На Mell45, Dilajla123, Lady D ❤️ и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.511
    Допаѓања:
    17.523
    Ништо не извртувам, и никој не убедувам.

Животот е многу поголем од тоа дали ќе имаш еден цеееел предмет за нешто, или ќе ти го предаде некој во 1 лекција. Професијата и кариерата не ја градиш со диплома, а со знаење. И верувај, ако идеш некаде надвор од државата, никој нема да знае што е Св.Кирил и Методиј и/или ФОН, нема ништо да му значи од кој универзитет доаѓаш, а колку знаеш.

Иначе слободно продолжете со дофарлување на темата, иначе што друго ќе се пишува на неа?
    Пази боже некој рално да сподели плусови од двата типа.:D

3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.317
    Факт е дека приватните се полесни
    За 2000€ никој не те малтретира, сите тестови се полесни, на заокружување, нема двомислени прашања
    Дури има разлика и во државните меѓусебе не па државен приватен
    Имам решавано тест Основи на економија на студент на УГД
    Као 15 прашања имаше тестот.
    Кај нас на УКИМ се по 30 и тоа бара логички да размислуваш
    Ако се деси ова и пва, кои се последиците
    А на УГД беа као: Нормативната економија изучува:
    Филипсовата крива во услови на совршена конкуренција има облик на _______
    Учење напамет…

На Lady D ❤️, cresa-jagoda, Just.do.it и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    12.339
    Веројатност на ФЕИТ и Веројатност на УГД се две различни работи, иако станува збор за сродни струки и ист предмет.. Буквално, цел нивен испит по Веројатност е како кај нас да ни дале тест пред прв колоквиум некој да решаваме..

На cresa-jagoda и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  5. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.837
    Не е исто некој предмет да биде застапен со цела тема и посебен предмет и тој предмет да биде сведен на една лекција како дел од друг предмет.
    Факт е дека на приватните прелесно се поминува. Ништо не се учи.
    Со ФОН тешко дека некој ќе се стекне со знаење.

На sino.o.oka, Mell45, Lady D ❤️ и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.582
    Допаѓања:
    40.011
    Абе остај жити се животни приказни
    Не зборуваме за уличен факултет, и конкретно цеееееелиов предмет не може да се скрати во лекција, едноставно е невозможно. Не е теоретски предметот, потребно е многу спремање и логичко размислување.
    Ако не се гради професија и кариера со диплома, ај докториве од средно угостителско да ги вадиме. Не биди смешна.

На Lady D ❤️, cresa-jagoda, ElenaOfRivendell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.349
    Допаѓања:
    20.260
    Точно ама еве што вика над мене членкава, ај нека ти рече доктор еве сам се образував, немам диплома.
    Ќе имаш доверба да те лечи?
    Одредени професии жал ми е ама мора дипломата да ја имаш.
    Имаш и доктори со диплома никакви да, ама немаш добри доктори без диплома дефинитивно.

На Lady D ❤️, cresa-jagoda, ElenaOfRivendell и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.511
    Допаѓања:
    17.523
    Ама зошто не читате со разбирање?

Има некаде медицински приватен? Во Македонија? Зошто тогаш споменуваме лекари со/без дипломи?

И не можам да читам повеќе спам, еве, нека биде животни приказни напишаново. (fingers)

9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.317
    хахахахаха не моеш да резонираш од учење напамет
    ете зашо не треба на приватен да се иде
    не и` беше тоа поентата на муабетот
    @Munchmallow20 не и` кажувај шо ти беше, да видиме коа ќе сфати:devil::devil::devil:

На Lady D ❤️ и Just.do.it им се допаѓа ова.
  10. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.511
    Допаѓања:
    17.523
    Браво бе Феминка, како погоди дека на 2 приватни учам? :smirk:

Поентата беше натегање дека тие од приватен немаат поима, и дека дипломата од државен повеќе вреди. :wasntme: Во МК само тоа бтв.
    И за тоа даден пример беше економски, а подоцна и медицински. Тоа дека има медицински приватен.8-|

Уште нешто да сумирам и разјаснам треба? Не? Супер.(heidy)

11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.317
    треба да почнеш да читаш меѓу редови

На Lady D ❤️ и Just.do.it им се допаѓа ова.
  12. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.418
    Ako privatnite fakulteti se tolku dobri, zoshto na nieden privaten fakultet nema medicina?
    I da, diplomata od ukim ne znachi deka povekje ke vredi vo stranstvo od diplomata na privaten, AMA sepak steknatoto znaenje(sepak ona shto najmnogu vredi i se ceni) ne e isto na ukim i na privaten.
    Vo odnos na slavjanski fakultet, da, so sigurnost znam studentka koja shto voopshto ne se pojavi na ispit i ja imalo na spisok na polozheni i toa so 10ka. Imashe i mediumska pokrienost ovoj sluchaj.

На Minionn, astrophile, ElenaOfRivendell и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Star100

Star100 Нов член

Се зачлени на:
    25 јануари 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Друштво здраво, дали некој завршил или е на втор циклус студии на Бизнис менаџмент на Фон. Ми треба ваш совет

На Anne94 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Limpan

Limpan Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    3.671
    каква е процедурата за преместување на приватен од државен факултет?

15. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.080
    Допаѓања:
    3.582
    Ќе си одиш на студенски и ќе си прашаш, ако сакаш во иста насока тогаш види кои испити ќе ти ги признаат, ако сакаш од ново да почнеш поднеси барање за отпишување земи си ги документите и конкурирај си сега во август.

16. marsilia

marsilia Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2023
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    2.493
    Најдобро на факултетот да прашаш за информации, да ти кажат што би ти признале од положеното и кои документи ти требаат за префрлање.

17. _Cotton_Candy_

_Cotton_Candy_ Активен член

Се зачлени на:
    3 септември 2022
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    44
    Здраво. Ми треба некој што учи на ФИНКИ, доколку е во можност нека ми пиши во порака општо да ми кажи за факултетот.

18. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.750
    Допаѓања:
    266.617
    Деќки.

3 години имам државен положено (исчистено). 4та приватно оти не можам редовно, а мојот смер само приватно го има вонредно.

Е сега вака.

На државен факултет положив испит, кој не ми го признаа на приватниот. На државниот имав 10ка инаку. На приватниот имам 7ца :) Затоа што "спиев" на тоа уво дека сум научила за 10ка, топ сум. Епа не бев толку топ :)

Од мое искуство до сега, не ми беше полесно на приватен, полесно е само што полесно ги наоѓаш професорите, на државен со саати сум чмаела пред канцеларија, што е тоа е-маил или некаков контакт. Семинарски, идентичен е "теркот" како треба да изгледаат на двата факултета, сама си ги пишувам. Разликата е што на државен дур ја предадам нозе ќе ми откажеа пред канцеларија, овде на е-маил ја праќам.

И така треба да биде, и државно.

Не можам да знам за сите факултети евер, ама сега работам на факултет (државен) кој врска нема со тоа што го студирам.

Со оглед на релативно малиот број на студенти, гледам дека преземаат некои работи, на пример поблискиот однос, со студентите. Јас немав таква среќа на државен. За положен испит 2 месеци бркав професор да ми напише оцена.

За мене едно е различно. Малтретирањето, не учењето.
    Не ме малтретираат. И не е нормално да се изживуваш со студенти оти си професор. Не е нормално да му речеш на студент да дојде во 12, а ти да се појавиш во 3.

Кај што работам среќа не е така, но како студент одамна се понашаа со нас како да не сме луѓе.

И не сите професори, да се разбереме :)
    Последните оцени на државен, ми беа 8 9 9 10 10.
    На приватниов исто имам се', од 6 до 10.

И уште една работа. За 10 години во здравство, видов како се полагаат испити и на уким и на угд. :) Медицина. Башка специјализации.
    Не заборавајте оти и со професори и со студенти и со специјализанти работев.
    Имаше такви што уште специјализанти ќе им дадев живот да ми спасуваат. И такви што не би им дала ни диши-диши да ми направат.

Не секој студент државен е измачена душа. Имате колеги што не сте ги виделе, здравје на дипломи делење.

На Dust, Selena01, Lizi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    7.446
    Иако дебатава за приватен наспроти државен факултет опфаќа и многу субјективни ставови. Најмногу би прокоментирала за делот "не чинат приватните,замисли да има приватен медицински". Некој стварно го вреднува државниот што го имаме? Односно трите државни медицински факултети. Прво нема пракса, не е нешто што ќе одиш и ќе те научат, треба да познаваш некого што ќе те внесе внатре и ќе мораш многуууу многууу долго и опсежно да молиш за да научиш основни работи. За непотизам и врски нема ни да коментирам. Не дека нема одлични студенти, има, но сите тие фаќаат пат за Гер. Уким секоја година паѓа се подоле, овој "квалитет" од државните факултети, не вреди да се коментира како успех "завршен" факултет. Успех е само тоа што некој успеал да не побудали на толку нервози, неправди и вајда е тоа доказ дека е цврста личност. За работни места, сепак и врските и познанствата си го прават своето повеќе од нечија диплома/просек

На Cactus997 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Nataalija44

Nataalija44 Активен член

Се зачлени на:
    3 август 2022
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    39
    Zdr decki ako moze nekoj da mi objasni saakamo od drzaven da odam na privaten fakultet, primer kako ide taa procedura kolku predmeti treba da se polozi? I najveke me interesira kolku sr plakja od predmeti :) barem tamu e mirna glava ke znam, kje dades pari i kje pominesh...