Не е баш така, барем не кај што сум јас. И тоа како се паѓа на испит Колку ќе ти признаат зависи, ќе поднесеш барање, потребно ти е уверение за положени испити од факултетот на кој студираш. Потоа ќе проценат колку ќе ти се признаат и според ектс во која година ќе бидеш.
Здраво дечки да ве прашам дали има некој тука што студира на South East European University да ми пише?
Здраво дали има некој што направил трансфер од државен на ФОН англиски јазик? Ме интересира дали признаваат испити од државен и доколку признаваат би ми останале 5-6 испити до дипломирање дали може сите да ги запишам од еднаш и да ги полагам во рок од една година?
Zdravo, Sakam da ve prasham.Dali ima nekoj sto studira kompjuterski nauki na FON, pa da mi kaze mislenje kako se dvizaat studiite i predavanjateo i opsto kakov vpecatok vi ima ostaveno za tie sto studiraat ? Zainteresiran sum okolu toa, pa mi treba nasoki okolu toa. Vi blagodaram odnapred Pozdrav,
Здр со мало дете сум и сакам славјански битола да се запишам но незнам со учење како ќе стасам ај мислење за тој факс ако може.
Не ја лажи Зависи кај кого секако. Лично јас не можам да кажам дека баш можеш со неучење да поминеш, ги гледам резултативе, немаат мака да бутаат студенти и бутаат - не е исто како кога имало малце студенти на приватно, па зависеле од нив. Работам на државен факултет, овде повеќе ги тимарат студентите него мене што ме тимарат на Славјански (Св. Николе) искрено. Испити одамна нема усни, барем јас не сум имала, што значи евентуална среќа ако не си научил имаш ако асистентот/професорот се прави дека не гледа па препишеш. Мене ми е срам, па како попче си седам и си учам. Чисто како споредба, на Славјански запишав 4та година пред скоро 11 години, тогаш не дипломирав од х причини, сега пак запишав четврта и неспоредливо се построги, барем јас што имав среќа да полагам до сега. Прв пат видов како студенти запишуваат квадрат и не фаќаат услов на приватен факултет итн.
Jas ke ti kazam iskustvo,jas imam zavrseno odamna. Uste vo moe vreme i na drzaven ima takvi na koi profesorot im gi davase unapred prasanjata i polozuvaat. Taka da sekade ima korupcija. Kerka mi studirase vo Belgrad na privaten fakultet koi nudi dvojna diploma i od London i nivna. Se utepa od ucenje,sekoj ispit bese ocenuvan i od nasi profesori i do London profesori i se vadese sredna ocenka. Nemoj da mislis deka na obicni deca sto nemaat vrski poklonuvaat ocenki. Sekade treba da se spotne gzot i da se uci.A takvi so vrski gi ima sekade.
Приватните факултети на балканот се бизнис. Плаќаш и добиваш диплома. Никаде нема учење на овие факултети. Општо познато е тоа.
Пак ќе кажам, зависи КОЈ си и зависи што ти е целта. Студирам на приватен, работам на државен, и на двата... зависи кој си, чиј си. Ако си никој што нема ни намера да подмити, ќе си се потиш. Пошто бев 3 год (исчистени) редовен студент на државен, 1 год приватен (оти морав вонредно), исто учам и оцените ми се релативно исти, со тоа што на приватниов има малце предрасуди дека сум вонредна, па треба да се "докажувам" повеќе. Да сум жива и здрава, планирам пост дипломски државен. На крајот, тој што учел ќе биде поквалитетен кадар и ќе си го уновчи тоа секако, независно каде дипломирал.
Искрено сакам да ти кажам сакам само да имам црно на бело, и си мидлам дека е лесен затоа сакам на приватен. Сега има многу ставови дрка е тешко се учело нрможрло да се препишува, ама се решив ќе се запишам на приватен.
Ако, само имај во предвид дека сериозни пари даваш на тој факултет, немој да се доведеш во ситуација (а можеш да се доведеш) да заглавиш и да ти пропаднат. Некаде ќе пројдеш "така", некаде ќе препишеш, а некаде просто мораш да научиш. Сериозно кога видов дека квадрат пишуваат на приватен факултет и јас бев изненадена многу. А мој пријател се префрли од Славјански на некој (не знам кој) во Гостивар, пошто имаше неколку предмети што не можеше никако да ги положи. Затоа размисли добро на што се нафаќаш, не се малку пари за коцкање.
Буквално си во право ама без никаков лист реално нрможам никаде да се примам плус со мало дете сум. Знам дека ке треба и да учам ке се трудам што да правам ке барам начини инаку без факс не бива ништо како никој и ништо си. Ке се запишам кр платам една рата ако не ми оди кр баталам и само 20.000 кр изгубам ама сакам да пробам, ми рекоа ако го баталам не треба да плакам дополнително.
Имаш државен во Битола, што не се запишеш таму? На Славјански ќе треба да даваш 2000 евра годишно, на државиот со тие пари цели 4 години ќе ги платиш, мање више.
Битола ми е далеку а вој ми е одма тука на место сум и затоа сакам тука. Многу пари се знам ама нрможам да учам да гледам дете и на работа да офам многу ми е ама ке се трудам.