А што воопшто те интересира да запишеш? Мислам дипломата секако дека вреди, ама ако немаш поима од тоа што си го учела нема да можеш баш да задржиш работно место. Далеку од тоа дека од факс те спремаат за реален сектор (не баш). За кој смер си заинтересирана? Јас на психологија сум (Св.Николе) и макар не паѓам предмети, не би рекла дека лесно се положува. Не смеам да прикачам листа од страната нивна, чисто да видиш колку студенти паѓаат испити. Размисли прво што те интересира, после запиши факултет, ако го има твојот смер вонредно државно, сериозно нема разлика голема КОНКРЕТНО меѓу Славјански и државен, барем од мое искуство. Јас прејдов на Славјански зошто психологија нема вонредно и немав како 4та да завршам поинаку.
Ќе ве молам за информации. Која е цената за студирање на приватните факултети? И за редовни и за вонредни студенти? Фон, европски, туризам и менаџмет? Фала
И мене ми интересира истото, дали некој од приватниве факултети даваат стипендија? Исто така дали може да одиме до секој од приватниве факултети за таму да ни дадат информации?
Девојки овие денови ќе се запишам на длавјански но ми е страв да не згрешам ми рекоа дека стегнале многу и таму а јас сум со мало дете па ми треба мислење што имаѕе слушнато, дали е строго толку како на државен.
Јас кога завршив средно, предност имаат на факултетот со државна матура, а ако има место тие со завршен испит се запишуваа. Не ми се верува да се исполнети местата освен на некој апла факултети како медицина.. така да би требало сеуште да е така.
Баш ќе прашам на работа, можеби нешто се променило, пред 15 години кога се запишував дефинитивно не можеше ни државно, ни приватно со училишна матура. Беше услов државна. Ако нешто се променило до сега... Не се исполнети инаку местата на многу факултети, најжално ми е за македонски јазик што нема воопшто заинтересирани.
Jas 94ta sum, taka da mozebi smeneto e od tvoeto do moeto, a od moeto do nekoe novo ne veruvam.. ama aj bas vidi i pisi.
Ќе прашам и ќе пишам, но ако е така - легално - се губи смислата на државната матура и подобро да ја нема, нека вратат приемен. Макар според европските стандарди и правила си е државна матура, а верувам ќе почнат и повеќето факултети 3+2 да бидат.
Можеше и ние кога се запишувавме, на факултети каде што немаше интерес.. Ова со сигурност го знам, имав од клас такви..
Здраво дечки, јас минатата година се запишав на факултет но запишав само прв семестар, втор семестар не го запишав бидејќи планирам да се запишам на друг факултет, дали некој знае како можам да си ги земам документите од факултетот? благодарам однапред
Јави се на студентска служба, ќе ти ги спремат, ќе платиш одредена сума (секој факултет различно е) за отпишување и потоа ќе ти ги пратат по пошта или лично можеш да си ги подигнеш од студентска служба, заедно со уверението за положени испити, колку и да си положила.