1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Приватни vs. Државни факултети

Дискусија во 'Образование' започната од RainBow, 26 јануари 2010.

?

Каде се добива поквалитетно образование?

1. На приватните факултети

365 глас(а)
    27,9%
  2. На државните факултети

941 глас(а)
    72,1%
  1. Strawberyyy

Strawberyyy Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2023
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    0
    Здраво, ми треба помош/мислење
    1. Јас сакам да учам информатика (да бидам искрена не дека ми се учи ама гледам дека во тоа е иднината)
    2. Дали да се запишам на приватен факултет или да се запишам на академија?
    3. Дали имате препораки/ мислења за приватни факултети/академии за информатика?

2. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    75
    Devojki/zeni/majki ve molam za nekoj sovet se zapisav na privaten faks no mnogu mi e strav deka nema da uspeam so malo dete sum i sea kqko se nablizuva vreme me fakja panika (vonredno sum) dajte mi nekoj sovet nesto inamu na privaten faks sum. Sakam nekoj sovet da mi dade.

3. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.461
    Допаѓања:
    12.338
    Детето кога ќе имаш за учење и полагање ќе си го чуваат баби, тетки, татко му, ако сакаш да завршиш факултет и си сериозна, нема друго, тоа е, ќе издржат неколку години.. Ама сериозно ќе си ја сфатиш работата, и ќе си ги полагаш на време испитите.

4. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    1.353
    Јас на државен бев па со мало дете немаше ни годинка по неколку дена пред испит се затварав сама во соба и учев по неколку часа , си ги редуцирав предметите пример на колоквиуми ќе одберев 2-3 и 2-3 оставав директно за испит за да можам да се фокусирам на помалку работи и да ги положувам сигурно. Ова по мене беше најдобра варијанта, отколку да учиш 5 предмети наеднаш и ништо да не положиш.

На злоба му/ѝ се допаѓа ова.
  5. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.765
    Допаѓања:
    311
    Pred sesija ke si naprais plan koj predmeti ke polagas i taka polega ke se spremas. Deteto sigurno ima nekoj da go pricuva dodeka ti ucis ili vo gradinka neka odi.

6. Harley Quinn

Harley Quinn Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2020
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    250
    Јас сум била на државен, а сега и на приватен факултет.

По мене многу се плукани приватните факултети и сите мислат дека даваш пари и оп завршен ти е цел факултет и единсвтвено нешто што може да паднеш е по скали. Не е така.
    Да, факт е дека Е полесно на приватен од државниот, но тоа е затоа што на државен професорите во буквална смисла се иживљаваат со тебе. Те буткаат, те омаловажуваат и вреѓаат ( во смисла вие сте глупи, ништо не разбирате, нема да биде ништо од вас, како планирате да работите итн.).

На крај на денот, дипломата од факултет на крај ја имаш. Мислам дека не е битно од кој факултет е. До сега што сум видела и чула, НИКОЈ после дипломирање си има некоја врска од факултетот, ниту па го применувале тоа на работа. Работата е најдобрата пракса, и сметам дека се се учи од таму.

На крај на денот, доколку имаш финансии и си во можност да си обезбедиш да студираш на приватен, јас би го одбрала полесниот пат.

На Trexane му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Trexane

Trexane Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2023
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    148
    Најреалистичен опис за разликата меѓу државен и приватен факултет што досега сум ја прочитала посебно за Скопје. Сосем се согласувам со тебе.

8. Nini smiles

Nini smiles Активен член

Се зачлени на:
    29 август 2024
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Луѓе дали ви се случило да се зезнете како јас ..
    Не ме примија на државен заради голема конкуренција за психологија зборувам.
    И едни пријатели успеа да ми овозможат стипендија на Славјански..
    И 3 дена одам ама многу се кам што се запишав ...
    Сите критики што ги читав вистина испаднаа..
    Глупо е после 3 дена да се отпишам нели?

9. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.837
    Ништо не е глупо ако ти сакаш. Ако не ти одговара, отпиши се.
    Имам пишувано за приватните, не зборам од ракав, од искуства на мои блиски.
    Ако сакаш иди уште некое време, види како ќе биде.

10. Nini smiles

Nini smiles Активен член

Се зачлени на:
    29 август 2024
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Сакала или не морам поради тие пријателите и поради моите затоа што не ми дават да се отпишам рано било само што сум почнала .
    Јас им кажувам како што е значи професорите ваму не знат да предават жими се читат од презентација нели е тоа малце чудно .
    А многу сакам психологија за 5 поени не ме примија на државен а може требаше дефектологија да отидам бар ќе научев нешто на државен а овде според ова што го гледам како предават тешко..

11. Harley Quinn

Harley Quinn Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2020
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    250
    Немој да мислиш дека и на државен професорите не ти читаат од презентација...

На twilight123, Dust, Pixi5 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Nini smiles

Nini smiles Активен член

Се зачлени на:
    29 август 2024
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Sekako deka e taka problem e sto na privatniot univerzitet ima mnogu drugi raboti sto me razocara ne samo toa .

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.837
    Порано постоеше опција да се префрлиш од некој смер на филозофски (на пример си примена на историја, потоа се префрлаш психолгија).

14. Nini smiles

Nini smiles Активен член

Се зачлени на:
    29 август 2024
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    I sega postoi no jas koga se rasprasuvav rekoa tesko deka bilo da se prefrlis.
    A i drugarmi sto e na drzaven psihologija mi rece imalo nekoja od sociologija se prefrlila na psihologija .
    I zaklucok gadno se zaebav sto ne otidov na defektologija ili na drug faks vo Skopje.

15. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.359
    Допаѓања:
    11.964
    @Nini smiles исто е и на државен, и таму читаат од презентации, јас би ти рекла да ја истераш годината, да видиш како ќе ти биди, доколку гледаш дека не оди, со оглед на поените наредна година запиши се на дефектологија и пробај да се префрлиш на психологија доколку има таква опција

На twilight123, Dust и Nini smiles им се допаѓа ова.