А од прегледи во Триглав што покриваат? Брисеви на пример на приватно направени пошто секогаш некои ги нема на државно и скрининг? Неколку пати им пишувам со прашања и не враќаат, само еднаш ми вратија дека ме одбиваат поради каренца и тоа океј со право ама за ништо друго не ми вратија, не кажуваат точно што треба од документи да доставиш, на тел ми рекоа само доказ дека имаш причина да го направиш прегледот па бремена сум!!! Сега веќе ми е истечена каренцата а ми се ближи термин за втор скрининг па не знам дали да закажувам на приватно... 2 недели е рокот да вратат на барање за рефундација и точно 14тиот ден го чекаат а јас немам толку време
Мене без проблем ми ги рефундираа скрининзите во двете бремености. Не го најавував прегледот предвреме, после прегледот го скенирав извештајот, фискалната и пополнував Пријава за штета. Одговор најчесто имав за една недела. Дента кога се породив им се јавив за да активираат гаранција.
Пријавата ти ја праќаат откако ќе им ги испратиш сметките и извештајот или ја има негде на нет па да си ја симнам?
Ја има online кај нив на страница, треба да ја симнеш. Pdf документ е што може да се пополнува. Ја праќав заедно со другата документација.
Здраво, дали приватното здравствено осигурување (уника) покрива лекови кои се пијат за време на бременост и кои? Мене ме интересира конкретно за вагинален гел Кринон 8%, но дали може и за други лекови?
@Nuny прашај во Еуролинк осигурување ако немаш прашано. Јас кога прашував ми рекоа и трудна да сум можело да склучиме полиса.
Прашав неможело требало нетрудна да бидам па после да останам... И 7000ден месечно две години... Јас сакам на повеќе години не сум само јас и бебето ќе треба да ми осигурано... И плус не ми е за пуфкање за да се породам на приватно туку барем пренаталните тестови да можам да ги направам јас не сум вработена осигурана под државата затоа барам ма повеќе години да си сум осигурана толкму поради овие работи... Мајка ми о сестра ми ќе ми помагаат со некоја сума од 50евра месечно ама 7000ден ми е многу навистина а не сме вработени ни јас ни мажот ми...
Дали си сигурна за ова? Затоа што јас знам дека Еуролинк може било кое време, 2 месеци е каренца значи и 7 месеци бремена можеш да отвориш осигурување. Може на 2 и 3 години потоа да си го обновиш, на 3 години доаѓа поевтина ратата, а за пренаталните не сум сигурна пошто не сум прашувала за тоа.
Во секоја приватна ос. компанија мораш од 2 до 10 месеци прво да си зачленета па отпосле да бидеш трудна. Минимум сите се со 2 месеци каренца. И не е срамота, знаеш поради што, огромна сума се плаќа и за пренатални и за пораѓај. Ако би плаќале така за сите трудници како би опстанале.. А ако гледаш за пораѓај многу од банките можат да ти го покријат трошокот а ти да плаќаш на рати, можеш и таа опција да ја разгледаш
Да сега се враќам од Еуролинк... Преку банка неможам не сум вработена а и поради немање работа кредитите не се платени така да нема шанса преку банка...
Точно... Но не знам која е целта што мора да си бремена за да направиш полиса... И да знам дека од кога ќе направиш полиса претходното не важи ништо... По ново штом бараат и документ од матичен гинеколог и општ матичен значи тука се се гледа и се се следи... Не сакам пораѓај само испитувања што ги немаме на Државно ... Значи свесна сум дека обична крвна слика нема да барам да ми покрие осигурувањето мислам не сум до толку... И плус не само за бременост јас барам и за понатаму бременоста е плус
Јас имам приватно од Еуролинк преку работа со години, прв пат го искористив за прегледи во бременост, со тоа што прегледите ми ги покрија, пренаталниот не ми го покрија со изговор дека не сум имала индикација да го правам, иако имам 35 години. Породувањето ќе ми го покријат (претпоставувам) ама конкретно за пренаталниот и за лекови (и витамини и други лекови), секое барање ми го одбија. И односот им е никаков најискрено.
Цел ден борби водам по телефони а времето минува ексик... Никаде однос никаков.. Отпрво циле биле кажи му дека си бремена и оп ама не можиме ама немаме таква опција ами ништо не покрива... Алооо луѓе бременост е состојба е не е болест но е состојба која си носи и ризик како и секоја состојба што носи.. Незнам дно од држава... Катастрофа
Колку се уплаќаше на месец? Јас уште борба водам неможам појќе незнам повеќе а ваму време поминува.... Мора чаре да се бара за испитувања ..
Не знам, осигурана сум преку фирма. Едит: сега те читам погоре дека сакаш да се осигураш додека со бремена. Колку што знам сите осигурителни компании имаат период на каренца каде што не ти важи осигурувањето. За болести обично е 2 месеци, за бременост 7-8 месеци.
Мислам дека не си во право. Инаку сите би платиле приватно осигурување кога би затруднеле за да ни покријат испитувања и пораѓај. Не е болест бременоста ама е скапо што и да правиш/испитуваш приватно. Реално ти сакаш да се осугураш само за да ти ги покрие трошоците. Ако размислиш од другата страна еве ти да си фирма за приватно здравствено осигурување нема да прифаќаш вакви случаи верувај ми.