Приватно здравствено и бременост/породување

Дискусија во 'Бременост' започната од LadyR, 27 јуни 2023.

1. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    502
    И јас сум баш преку Сава, ќе поминам кај нив да потврдам. Благодарам многу.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    436
    Допаѓања:
    4.297
    А од прегледи во Триглав што покриваат? Брисеви на пример на приватно направени пошто секогаш некои ги нема на државно и скрининг? Неколку пати им пишувам со прашања и не враќаат, само еднаш ми вратија дека ме одбиваат поради каренца и тоа океј со право ама за ништо друго не ми вратија, не кажуваат точно што треба од документи да доставиш, на тел ми рекоа само доказ дека имаш причина да го направиш прегледот па бремена сум!!!
    Сега веќе ми е истечена каренцата а ми се ближи термин за втор скрининг па не знам дали да закажувам на приватно... 2 недели е рокот да вратат на барање за рефундација и точно 14тиот ден го чекаат а јас немам толку време

На Slonce91 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.200
    Допаѓања:
    5.752
    Мене без проблем ми ги рефундираа скрининзите во двете бремености. Не го најавував прегледот предвреме, после прегледот го скенирав извештајот, фискалната и пополнував Пријава за штета. Одговор најчесто имав за една недела.
    Дента кога се породив им се јавив за да активираат гаранција.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    436
    Допаѓања:
    4.297
    Пријавата ти ја праќаат откако ќе им ги испратиш сметките и извештајот или ја има негде на нет па да си ја симнам?

5. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.200
    Допаѓања:
    5.752
    Ја има online кај нив на страница, треба да ја симнеш. Pdf документ е што може да се пополнува. Ја праќав заедно со другата документација.

На Giinna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. eleonora7852

eleonora7852 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    66
    порано им влегуваше сега не влегува пораѓај

На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.
  7. V__V

V__V Нов член

Се зачлени на:
    27 јуни 2024
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    3
    Здраво, дали приватното здравствено осигурување (уника) покрива лекови кои се пијат за време на бременост и кои?
    Мене ме интересира конкретно за вагинален гел Кринон 8%, но дали може и за други лекови?

8. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.846
    Допаѓања:
    1.503
    javi im se prasaj gi

9. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    338
    Катастрофа до каде што се обратив никој не осигурва приватно здравствено трудница... Дно дна

10. Elen4e89

Elen4e89 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    304
    Допаѓања:
    576
    @Nuny прашај во Еуролинк осигурување ако немаш прашано. Јас кога прашував ми рекоа и трудна да сум можело да склучиме полиса.

11. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    338
    Прашав неможело требало нетрудна да бидам па после да останам... И 7000ден месечно две години... Јас сакам на повеќе години не сум само јас и бебето ќе треба да ми осигурано... И плус не ми е за пуфкање за да се породам на приватно туку барем пренаталните тестови да можам да ги направам јас не сум вработена осигурана под државата затоа барам ма повеќе години да си сум осигурана толкму поради овие работи... Мајка ми о сестра ми ќе ми помагаат со некоја сума од 50евра месечно ама 7000ден ми е многу навистина а не сме вработени ни јас ни мажот ми...

12. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    559
    Дали си сигурна за ова? Затоа што јас знам дека Еуролинк може било кое време, 2 месеци е каренца значи и 7 месеци бремена можеш да отвориш осигурување. Може на 2 и 3 години потоа да си го обновиш, на 3 години доаѓа поевтина ратата, а за пренаталните не сум сигурна пошто не сум прашувала за тоа.

На Nuny му/ѝ се допаѓа ова.
  13. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.182
    Допаѓања:
    2.952
    Во секоја приватна ос. компанија мораш од 2 до 10 месеци прво да си зачленета па отпосле да бидеш трудна. Минимум сите се со 2 месеци каренца.
    И не е срамота, знаеш поради што, огромна сума се плаќа и за пренатални и за пораѓај. Ако би плаќале така за сите трудници како би опстанале..
    А ако гледаш за пораѓај многу од банките можат да ти го покријат трошокот а ти да плаќаш на рати, можеш и таа опција да ја разгледаш

На baguf4e, cocopuff и Nuny им се допаѓа ова.
  14. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    338
    Да сега се враќам од Еуролинк... Преку банка неможам не сум вработена а и поради немање работа кредитите не се платени така да нема шанса преку банка...

На Larea му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    338
    Точно... Но не знам која е целта што мора да си бремена за да направиш полиса... И да знам дека од кога ќе направиш полиса претходното не важи ништо... По ново штом бараат и документ од матичен гинеколог и општ матичен значи тука се се гледа и се се следи... Не сакам пораѓај само испитувања што ги немаме на Државно ... Значи свесна сум дека обична крвна слика нема да барам да ми покрие осигурувањето мислам не сум до толку... И плус не само за бременост јас барам и за понатаму бременоста е плус

16. Autumn05

Autumn05 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    134
    Јас имам приватно од Еуролинк преку работа со години, прв пат го искористив за прегледи во бременост, со тоа што прегледите ми ги покрија, пренаталниот не ми го покрија со изговор дека не сум имала индикација да го правам, иако имам 35 години. Породувањето ќе ми го покријат (претпоставувам) ама конкретно за пренаталниот и за лекови (и витамини и други лекови), секое барање ми го одбија. И односот им е никаков најискрено.

На Nuny му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    338
    Цел ден борби водам по телефони а времето минува ексик... Никаде однос никаков.. Отпрво циле биле кажи му дека си бремена и оп ама не можиме ама немаме таква опција ами ништо не покрива... Алооо луѓе бременост е состојба е не е болест но е состојба која си носи и ризик како и секоја состојба што носи.. Незнам дно од држава... Катастрофа

На Autumn05 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    338
    Колку се уплаќаше на месец? Јас уште борба водам неможам појќе незнам повеќе а ваму време поминува.... Мора чаре да се бара за испитувања ..

19. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.200
    Допаѓања:
    5.752
    Не знам, осигурана сум преку фирма.

Едит: сега те читам погоре дека сакаш да се осигураш додека со бремена. Колку што знам сите осигурителни компании имаат период на каренца каде што не ти важи осигурувањето. За болести обично е 2 месеци, за бременост 7-8 месеци.

Последна измена: 16 мај 2025
  20. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    797
    Допаѓања:
    878
    Мислам дека не си во право. Инаку сите би платиле приватно осигурување кога би затруднеле за да ни покријат испитувања и пораѓај. Не е болест бременоста ама е скапо што и да правиш/испитуваш приватно. Реално ти сакаш да се осугураш само за да ти ги покрие трошоците.
    Ако размислиш од другата страна еве ти да си фирма за приватно здравствено осигурување нема да прифаќаш вакви случаи верувај ми.

На baguf4e и Nuny им се допаѓа ова.