Приватно здравствено и бременост/породување

Дискусија во 'Бременост' започната од LadyR, 27 јуни 2023.

1. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    336
    Јас им кажувам отворено... Не ми е целта да користам само покривање на трошоци... Убаво и напишав не ми е целта да се породувам приватно или слично... Мене ми е да имам приватно здравствено Осигурување кое што нема да ми важи само тогаш во бременост туку и понатаму... Не знам зошто погрешно разбирате јас не сакам да искористам ништо сето ќе биди плаќано коректно 10години ако треба само целта ми е моментално да бидам и јас бебе ОК .. Јас Ако бев толку моќна финансиски ќе одев и контроли и се приватно ќе правев...

2. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    1.061
    Јас имам приватно преку Сава од работа и ми покрива само 80000 денари ама можам што сакам со тие:
    Пораѓај, прегледи и било кои пренатални во бременост.
    Кога ги прашав така ми пишаа на вибер барем, а ми кажаа и други дека ги покриле со истото осигурување.

На Nuny и Autumn05 им се допаѓа ова.
  3. Autumn05

Autumn05 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    129
    Ама па тоа е поентата на приватно здравствено, да го искористиш за приватни анализи и прегледи зашто знаеме кај нас како е државното. Јас пример скоро осум години го имам приватното, буквално за ништо го немав искористено додека не забременив. А било уплаќано за мене редовно сите тие години. И еден куп такви случаи има. Така да во никој случај осигурителните компании не се во загуба, тој е принципот на работа :)

На Nuny му/ѝ се допаѓа ова.
  4. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    796
    Допаѓања:
    849
    Да точно ама не и да го склучиш кога веќе си трудна. Поефтино е да платиш 200-300 евра за осигурување наместо 2000 евра пораѓај. Иначе сите ќе идевме да си извадиме приватно осигурување и ќе плаќавме едвај 300 евра а осигурани цела година.
    Тоа е исто како на пример немаш патничко осигурување и си отишла на пат и ти текнува на сред пат да извадиш и ти се десила некоја незгода па да бараш оштета.
    Не иде едноставно колку и да се лутите.

На Spidy, Nuny и Autumn05 им се допаѓа ова.
  5. Autumn05

Autumn05 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    129
    Па добро затоа е претпоставувам и поскапо и покомплицирано да склучиш кога си веќе бремена :) не се лутиме де, си дискутираме :D

6. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    1.061
    Кога бев трудна со првото моја другарка уплати трудна веќе осигурување но потпиша на 2-3-5 години така нешто како услов за да го земе.
    Не знам дали постои тоа како опција уште, но можеби игра улога и дали си вработен итн, дали имаш блокирани сметки - како би ти повлекле во спротивно?
    Не знам добро е да се распрашате, ама имаше опции во минатото и труден да уплатиш

7. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    336
    Знам дека не е едноставно.... Единствено што ме иритира е што за тоа што во моментот ти е најбитно неможеш да го средиш... Јас не се лутам само не ми е сватливо како можи бременоста да не ја третираат како состојба со одреден ризик ме разбирате бидејќи не секоја бременост школска не секое останување бремена е лесно како плукни залепи... Реално е дека постојат луѓе што само го искористуваат за пораѓај.... Но има луѓе кои не сакаат на тој начин да искористат средствата... Бременоста исто така си носи одредени ризици како за мајката така и за бебето... И не е само 9месечен период туку каде е тука осигурувањето за бебето тоа бебе треба да се гледа има ситуации каде што треба приватно анализи познавајќи ја ситуацијата со реагенси и материјал во Државно.. Затоа и се вика Приватно Здравствено Осигурување ако беше само за бременост ке Приватно Здравствено за трудници.. Јас кога барам го барам Приватно Здравствено Осигурување значи не стриктно за бременоста меѓутоа поради тоа што бараат 5години историја од матичен гинеколог и Матичен општ мислам дека коректно да не се правам на будала да не кажам дека веќе сум бремена... И тука веднаш вртат муабет мене тоа ме нервира ти кажи ми колку е здравственото осигурување општо јас тоа ќе го плаќам а не само периодот на бременост ....

8. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.448
    Допаѓања:
    20.079
    @Nuny, ти можеш со било која компанија уште денес да склучиш договор за приватно здравствено осигурување. Точно, ќе имаш каренца 2 месеци но откако ќе поминат, ќе можеш слободно да го користиш за сите прегледи кои не се поврзани со породување или со следење на бременост.

Не прави разлика дали си вработена, важно е да имаш пари за да ги платиш ратите. Кај повеќето осигурителни компании, единствен услов за склучување на ваков договор е да си пријавена во фонтот за здравство.

Медицинската историја од матичен лекар и матичен гинеколог се бара за да се види дали можеби осигуреникот има претходна состојба која би била исклучена од покритие. Кажала- не кажала дека си бремена, секако кога ќе поднесеш барање за рефундација од медицинската документација ќе се види дека станува збор за бременост која од старт е исклучен ризик и ќе ти биде одбиено барањето.

Те молам имај во предвид дека многу компании кои за своите вработени нудат приватно осигурување, нудат само покритие за породување, не и здравствена заштита на трудница (каде спаѓаат и преднаталните испитувања). Исто така, колку што сум јас запознаена, веќе ниедна осигуритена компанија во Македонија не нуди договор на физички лица каде има покритие бременост. Само договорите склучени со правни лица, односно кога фирма ги осигурува своите вработени, имаат покритие породување и здравствена заштита на трудница.

Да сумирам- можеш без проблем да склучиш договор, но нема да ти покрива породување, ниту прегледи поврзани со бременост.

На baguf4e, tambelina, Skyler81 и 2 други им се допаѓа ова.