Дали има некој инфо како е процедурата за одобрување на операција/зафат преку Сава? Каква е таа историја од минимум 5 години од матичен што ја бараат а што нема врска со зафатот?
Jas imav toa mi baraa istorijaaa no ne go prativ toa zosto ke iskocese sterelitet a ako imas sterilitet obv ne odobruvaat kazi i na maticnata da pise nekoja izjava mene taka mi napravi i mi odobrija
Zdravo, Sakav da prasam dali ako soprugot ima privatno zdravstveno osiguruvanje na rabota, a jas sum vrabotena vo druga firma i nemam privatno, dali togas vazhi ova osiguruvanje za mene? Na primer za poroduvanje vo plodnost?
Не важи за тебе. Може да си праша во осигурителната дали има опција да се доплаќа за тебе месечно како член на фамилија да се приклучиш кон неговата полиса. По автоматизам немаш.
Здраво, сакам да прашам за осигурување во Триглав дали сте задоволни. Јас сакам сега да се осигурам.најбитно ми е за гинеколошки прегледи. Не сум сеуште бремена да кажам. Сакам да знам ако од 01.01.2025 ми почне осигурањето дали ќе ми покрие после 2 месеци некаков преглед и испитување. Што ако забременам за неколку месеци дали и тогаш нешто покрива?
Не сум сигурна како беше, ама за пораѓај повеќе од една година требаше да си осигурена за да го покријат пораѓајот. Сепак јави се најубаво и прашај.
Истакнат член Значи и да забременам во тие 10 месеци, испитувањата нема да ми се рефиндираат пари, но ако се породам после 10тиот месец од краенцата ми следи веќе така?
Имавме сега презентација од Триглав, ни кажаа дека после 10 месеци, значи откако ќе помине каренцата, важи износот за бременост и породување. Е сега имаш ти специјалистички прегледи кои ти ги рефундираат до 3000 евра, значи можеш да си идеш на гинеколог, да си правиш испитувања и до тој износ ќе ти рефундираат. *ова до 3000 евра е во зависност од кој пакет ќе го земеш.
Голем дел од полисите не покриваат тршоци поврзани со дијагнози што лицето ги имало пред да се осигура, т.е. пред да ја земе полисата. Е сега дали доколку ти дијагностицираат нешто во тековната година додека имаш приватно здравствено осигурување, но во моментот да речеме нештото не е се уште за операција и треба да се следи ситуација. Во меѓувреме важноста на полисата истекува и нормално си уплаќаш за да ја продолжиш за уште една година со истата осигурителна компанија. Дали доколку во “новата“ година т.е. во текот на периодот на новата полиса, има потреба да се оперира лицето, дали осигурителната компанија би покрила трошоци, со оглед на тоа што дијагнозата е од пред датумот на тековната полиса, но и во тој ЌпретходенЌ момент лицето било осигурано во истата компанија? Хипотетички случај ама се надевам ме разбра некој што прашувам.
Би можел ли некој да ми објасни како функционира приватното здравствено осигурување? Посебно, некој ако има семејно? Какви пакети постојат? Како функционира исплаќањето, дали си плаќаш одредена месечна сума, па осигурувањето покрива сѐ што да ти се случи (немаш контакт со сметки, комуникацијата е меѓу ос.компанија и болницата) или ти плаќаш прво, па потоа ти рефундираат (како што прочитав низ вашите мислења). Благодарам однапред ❤️
Дали некој досега поднесувал жалба до второстепена комисија, за одбиено барање за рефундација, да ми пише како оди тоа?
Дали може некој кој има семејно приватно здравствено осигурување да сподели од која компанија која нуди полиси е задоволен? Благодарам однапред.