Okolu povrat na sredstvata kako odi procedurata..prvo odis kaj niv vo eurolink ili vo bolnicata koja bi ja odbrala za pregled i sl. I za kolku vreme i kolku procenti vrakaat,refundiraat... nemam koristeno do sega i ne sum mn upatena okolu privatno zdravstvo preku firma...
Zavisi kakva vi e polisata, dali imate karenca, toa prvo, dali ima franshiza ili 100% e pokritieto. Dali ima samo limit za poroduvanje ili limitot e i za sledenje na bremenost i poroduvanje?skoro Site kompanii rabotat na princio, si zakazuvash pregled, si go pravis pregledot i podnesuvash baranje za shteta(isplata). Zakonski rok za odgovor mislam beshe 14 dena Edit : ne vidov vo koja grupa e postaveno prashanjeto, mislev deka e za bremenost/poroduvanje
Сакам да прашам дали некој знае инфо да ми даде за следното: сакам да извадам приватно здравствено за пораѓај да ми предложите компанија и од кој месец ма бременост прифаќаат ? Јас сум седма недела дали ќе ми прифатат
За веќе ако си бремена ниедна компанија нема да ти одговара со условите кои ги нуди. Се распрашував и јас кога останав бремена. Порано најсоодветна за таква ситуација била S/N но веќе не покривале така пораѓај
Јас бев 12 недела бремена коа се осигуравме во кроатиа осигурување Распрашај се таму,може уште работат така
Skoro site imaat karenca i toa nad 9-10 meseci, a osven toa niedna kompanija ne go pokriva full poragjajot tuku ti davaat do odredena suma, taka da mozhe kredit ti e podobra varijanta
Pa ne bash za se, ne mozes da go iskoristis za regularen pregled na primer, treba da se dogovaras so doktor da ti pishe simptomi zoshto si doshla na pregled za da ti bide opravdano. Za dete da vklucis vo osiguruvanje ae isplati, no prifakjaat nad edna godina da e deteto
Сега гледам да се осигурам преку Eurolink, гледам дека ретроспективно најдобри и најкоректни биле за исплаќање генерално. Дали има некој лично искуство? Сакам да ми покрива превентивни прегледи како и оние хитни прегледи на ургентно доцна вечер кога мораш да однесеш дете. И што пари плаќате? Во однос на условите гледам дека цело време се менуваат генерално кај сите но не за подобро. Бев осигурана со цела фамилија во СН, немој да ви текнало такво нешто. Си викаш добро 550 денари е, пак е некакво осигурување, нели? Епа не е, зошто покрај тоа што е потребно упат од матичен лекар (напразно напишан за државна болница, било каде, важно им е дека имаш индикација да одиш на специјалист на приватно), ако на тој преглед излезе дека е се во ред, односно дека немаш дијагноза (без разлика што ти си имал болка и мака односно индикација за преглед на специјалист), не исплаќа затоа што на прегледот искочило дека немаш ништо. Што значи дека се исплаќаат специјалистички прегледи - 70% да, но само ако на извештајот имаш некоја болест. Ако е пример воспала на уво како резултат на сезонски грип ќе исплатат но нема 70% туку помалку. Така да, таа година си ги фрлив парите во вода од проста причина што не искористив поврат на пари 70% а бев на специјалист и си платив приватно повеќе пати, а за ниеден преглед амбулантски не прифаќаат така да и прегледите во ниедно време во Систина за децата си ги платив без рефундација никаква. Она што беше рефундирано не беше 70%, туку смешна сума.
Дали каренцата за бременост од 10 месеци важи само за пораѓајот или за се врзано со бременост? Пример имам извештај од ГАК дека треба да правам испитувања, ги правам во Авицена. Дали ќе ми рефундираат земајќи во предвид дека испитувањата се поврзани со бременост? Полисата ми е во Триглав.
Тоа најубаво во Триглав да прашаш. Таман и за лекови ќе си прашаш (пример Дабростон утрогестан , антибиотик-вагиналети) дали важи и за тоа со оглед на тоа дека се лекови во бременост.
Да се самоцитирам, прашано во Триглав, се што е врзано со бременост е опфатено со каренцата 10 месеци, односно не го прифаќаат за рефундација.