Брокулата ја јадам обарена. Сосема малку за да не и исчезнат витамините, а пак да биде мека и вкусна.
ЕВЕ И ЕДЕН РЕЦЕПт ОД МЕНЕ МНОГУ ВКУСЕН брокулата обарија или подсварија и од кога ќе се олади стави една лажица мајонез и 2-3 лажици павлака мрсна. е сега зависи колку брокула имате јас ова го ставам во една пајнца нормално полна и си ја правам со ова. ако сакате можите да ставите и поќе или помалце зависи каква сакате да биди.... пробајте.... мн вкусна е...
јас минатата сабота си купив од една зеленчукова продавница овде кај нас за 10 денари. Продавачката ми вика дека многу била убава кога била свежа, да ја потопиш во јогурт и да ја јадеш .. пробав, ја сецнав на ситни парченца и после и ставив јогурт, убаво е .. пробајте, можеби ќе ви се допадне ако така не ви се допадне малце подварете ја (ама ептен малце) и после си ја потопете со јогурт
Jas ja obozav brokulata podvarena so sol i biber ili so pavlaka i biber bilo kako . Isto taka cesto ja pravm prvo obarena po potoa so jajca kajgama i mnogu e vkusna
Јас брокулата ја јадам на следниов начин: Ќе ја ставам во вода да се вари и откога ќе почне да врие водата уште три минути и ја вадам( за да не омекне). И и ставам оцет, зејтин, сол и обавезо лукче
Јас ја јадам варена, варена во супа и свежа. Свежа ако имате сецко, исецкате ја на ситни парчиња и промешајте ја со павлака. Одлична е и така! Инаку брокулата е преполна со витаминЦ и интересно е дека е една од ретките зеленчци кои кофга ќе се сварат губи многу малку од хранливоста. Nutritional value per 100 g (3.5 oz) Energy 141 kJ (34 kcal) Carbohydrates 6.64 g Sugars 1.7 g Dietary fibre 2.6 g Fat 0.37 g Protein 2.82 g Water 89.30 g Vitamin A equiv. 31 μg (3%) - beta-carotene 361 μg (3%) - lutein and zeaxanthin 1121 μg Thiamine (Vit. B1) 0.071 mg (5%) Riboflavin (Vit. B2) 0.117 mg (8%) Niacin (Vit. B3) 0.639 mg (4%) Pantothenic acid (B5) 0.573 mg (11%) Vitamin B6 0.175 mg (13%) Folate (Vit. B9) 63 μg (16%) Vitamin C 89.2 mg (149%) Calcium 47 mg (5%) Iron 0.73 mg (6%) Magnesium 21 mg (6%) Phosphorus 66 mg (9%) Potassium 316 mg (7%) Zinc 0.41 mg (4%) Source: USDA Nutrient database
јас ја подварив многу малку, после си ја ставив во чинија, си ставив малку зејтин, оцет и вегета (ако сакате може и сол) и ептен е вкусно
Мене ми се допаѓа кога е малку подварена и после на ситни парчиња се сецка се додава свежа краставица лук и магданос. се зачинува со сол,зејтин и оцет...мммммммм превкусно освежително и многу здраво
Де4ки мислам најдобро е брокулите да се јадат свежи исецкајте ги ситно како за салата, ако не можете само така да ги јадете можете во салата со морков и зелка јас така ги правам, А, најздраво е ако ги за4инете со свежо исцеден сок од лимон, морска сол и со ладно цедено малсо, може сончогледово или маслиново тоа по ваш избор. Бидејќи доколку ги варите подолго време губат дел од витамините а исто така и дел од глукосинолатите (состојки кој ги уништуваат канцерогените состојки, а исто така го зголемуваат и производството на антитокси4ни ензими). Така да девојки јадете свежи брокули.
треба да се јаде свежа брокула еве зошто Најновата студија покажала дека свежата брокула ја намалува стапката на смртност кај пациентите со рак на мочен меур за 43%.Во студијата која траела 8 години учествувале 230 пациенти со рак на мочен меур... треба да се јаде брокула а во супа е најубава.
Јас ја правам и во ќофтиња ..е сега не е баш здрава ко жива ама е вкусна. ЈА подварувам брокулата и ситно сецкам,рендам еден кромид, додавам две јајца, лажица голема брашно,сол, пипер, и лажица соја во трошки. Формирам топчиња стискајки со раце убаво за да не распаднат и ги пржам..
Mене лично брокулата ми е највкусна кога ја конзумирам свежа..ќе ја исечкам..масло,сол,киселина..исто како салата..и многу ми се допаѓа..
Ние дома ја јадеме на следниов начин, превкусно е! Значи брокулата минимално обарена, колку да се рече, не да се распаѓа. После требаат варени моркови. И сеа, се ставаат во сад морковите и брокулата и се прави сос од мајонез,лимон,малце јогурт,лук во прав,бибер и уште некој зачин ако сакате по желба. Најубаво нешто..
Уф што ми требаше да ја видам темава, којзнае од кога немам јадено брокула. Инаку ја јадам малку обарена, одозгора зачинета со многу малку масло, малку сол и сок од лимон. Повкусна салата нема.
Мене најомилено јадење ми е брокула со макарони Значи ке земете замрзната брокула(поубаво) и ке ја оставите да се одмрзне ке ја сварите и одкако ке се свари ке загреете зејтин и во зејтинот ке ставите малку лук, колку да добие вкус и одкако лукот ке добие потемна боја ке го извадите од зејтинот и ке ја ставите брокулата за да ја запржите малку . И после како таква ке си ја ставите во макарони и може да ставите малку сирење ,а ама убаво би било доколку би можело да се најде Parmigiano и со него да се помеша цело.
Чери, ќе сакаш ли да ми кажеш зошто е подобро со замрзната брокула? Искрено до сега многу пати сум правела макарони со брокула, но само со свежа, па незнам што е разликата