Приготвување на брокула...Се јаде ли свежа?

Discussion in 'Рецепти' started by kikuuus25, Dec 8, 2009.

  1. WildCherry

    WildCherry Истакнат член

    Joined:
    Aug 20, 2011
    Messages:
    1,193
    Likes Received:
    1,173
    Искрено немам пробано со свежа, свежата повеќе ја практикувам за во супа на пример кога си готвам, јас со замрзната ги имам правено и јадено, мислам дека разликата е тоа што со замрзната кога ке се одмрзне е по мека и подобро се готвои во понатамошниот процес , мада не би требало да има некоја разлика. :)
     
  2. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    4,327
    Likes Received:
    5,342
    Јадев похована брокула (јајце, лебни трошки, сусам) и одозгора рендан пармезан.
    Преубаво ;)
     
    eliesaab, CoverGirl10 and Sanela94 like this.
  3. Sanela94

    Sanela94 Истакнат член

    Joined:
    Aug 15, 2011
    Messages:
    62
    Likes Received:
    29
    уба е така свежа со масло и киселина :D
     
  4. HeelsLover

    HeelsLover Популарен член

    Joined:
    Nov 26, 2011
    Messages:
    565
    Likes Received:
    655
    Gender:
    Female
    Имам пробано , се јаде и свежа само си тураш некои зачини и ја јадеш .
     
  5. ana-banana

    ana-banana Популарен член

    Joined:
    Jan 27, 2011
    Messages:
    1,277
    Likes Received:
    751
    Gender:
    Female
    Брокулата обично ја ставам во супа. Супата со брокула и моркови ми е превкусна. Е знам и дека не е добро да се јаде пржена храна, ама неможам да одолеам на похована брокула(исто и карфиол) :wasntme: .
     
  6. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Joined:
    Apr 22, 2010
    Messages:
    4,711
    Likes Received:
    59,982
    Ставете ја во тавче, одозгора изрендајте кашкавал и на печење. 8) Во последно време интересно ми е на секое јадење да ставам сусам одозгора, немам пробано на ова. Како и да е, пресупер е вака. :clap: :D
     
  7. Eleni73

    Eleni73 Истакнат член

    Joined:
    Apr 16, 2010
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Moze sveža, ubava e so peperoni sos. Ili malku obarena na parea 2 min. izmesano si pavlaka, luk I sol. Mnjam moite kerki se "davat" vo ova jadenje
    [mod-kirilica:22ipzl9h][/mod-kirilica:22ipzl9h]
     
  8. Linn1

    Linn1 Популарен член

    Joined:
    Jan 10, 2011
    Messages:
    1,221
    Likes Received:
    1,936
    Не сум пробала свежа, но најчесто ја јадам во домашна супа заедно со целер, компир и други видови зеленчуци. :)
     
  9. sweetyears

    sweetyears Истакнат член

    Joined:
    Sep 7, 2010
    Messages:
    243
    Likes Received:
    45
    Јас ја јадам во супа,а свежа правам салата. :mm:
     
  10. SOVRSENSTVO

    SOVRSENSTVO Популарен член

    Joined:
    Sep 20, 2010
    Messages:
    2,790
    Likes Received:
    1,557
    Ја јадам и свежа во салата, а многу често ја ставам и ситно сецкана во манџи, а за во домашна супа ми е задожителна :)
     
  11. daylight

    daylight Популарен член

    Joined:
    Dec 22, 2011
    Messages:
    3,255
    Likes Received:
    4,313
    Ја јадам како туршија, истата претходно не е варена.
     
  12. rakce69

    rakce69 Истакнат член

    Joined:
    Sep 2, 2011
    Messages:
    419
    Likes Received:
    231
    Во супа или обарена само малце, најубава ми е, не ми требаат ни зачини ни сол.
     
  13. ell

    ell Истакнат член

    Joined:
    Dec 23, 2010
    Messages:
    362
    Likes Received:
    625
    Брокулата најчесто ја јадам во супа. Со морков, фиде, кромид, брокула и зачин. Ја обожавам супава. :)

    Понекогаш ја јадам и само варена...иако поретко во последно време.
     
  14. IvanaMkd

    IvanaMkd Истакнат член

    Joined:
    Jan 29, 2012
    Messages:
    4,184
    Likes Received:
    3,051
    Јас прво ја обарвам со морков и карфиол, па после малце подпржена со путер и многу е вкусна за јадење.
     
  15. ambasadorkaG

    ambasadorkaG Активен член

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    jas ja jadam malku svarena. i nekogash vo supa. ima mnogu ubava supa stilton brokuli ili chedar cheese brokuli. omilena mi e.
     
  16. Unica

    Unica Популарен член

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    536
    Likes Received:
    606
    Јас ја јадам во супи, или многу често ја печам во рерна, ама прво ги варам малце зеленчуците, брокули, морков, финокио , се што ќе најдам па после ги ставам на плех, матам 1 јајце со многу нарендан кашкавал и малце млеко , ги заливам и ги ставам во рерна. Од вкусно, повкусно :)
     
  17. no.name6

    no.name6 Истакнат член

    Joined:
    Feb 4, 2012
    Messages:
    225
    Likes Received:
    57
    брокула...мммммм...малце обарена
     
  18. Springy

    Springy Истакнат член

    Joined:
    Oct 22, 2010
    Messages:
    337
    Likes Received:
    522
    Обично ја јадам свежа во салата. Ќе ја исечкам на парчиња и ќе изрендам морков, цвекло, пашканат, дајкон, зелка, што има од зеленчук, така не се осеќа вкусот.
    Во супа многу поретко.
     
  19. La.Reina.Del.Sur

    La.Reina.Del.Sur Истакнат член

    Joined:
    May 1, 2011
    Messages:
    1,508
    Likes Received:
    3,880
    Обарена и само со сол...
    и во супа мајка ми често ја става
     
  20. Shelea

    Shelea Форумски идол

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    4,263
    Likes Received:
    43,991
    Макарони со брокула

    Потребно е: (за 4 лица)
    500 гр макарони спирални
    1 цвет брокула
    300 гр печурка буковка
    1 помал модар патлиџан
    250 мл солена хопла
    сол, бибер, масло, лажица путер

    Макароните сварете ги во засолена вода со капка масло. Исцедете ги и оставете ги под ладна вода.
    Во сад за готвење на пареа, измиениот зеленчук исечкан на парчиња гответе го околу 20 минути да омекне, но и да испари течноста од него. Буковката очекувајте да пушти доста вода. Ставете малку масло и сол.
    Во тава загрејте лажица путер. Додајте го парениот зеленчук и пропржете кратко. Додајте бибер и хоплата.
    Смесата налејте ја во исцедените оладени макарони и промешајте.
    Се служи веднаш потоа, наросено со свеж магдонос.
     
    eliesaab likes this.