1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Приготвување на брокула...Се јаде ли свежа?

Дискусија во 'Рецепти' започната од kikuuus25, 8 декември 2009.

  1. WildCherry

    WildCherry Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    1.172
    Искрено немам пробано со свежа, свежата повеќе ја практикувам за во супа на пример кога си готвам, јас со замрзната ги имам правено и јадено, мислам дека разликата е тоа што со замрзната кога ке се одмрзне е по мека и подобро се готвои во понатамошниот процес , мада не би требало да има некоја разлика. :)
     
  2. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.333
    Јадев похована брокула (јајце, лебни трошки, сусам) и одозгора рендан пармезан.
    Преубаво ;)
     
    На eliesaab, CoverGirl10 и Sanela94 им се допаѓа ова.
  3. Sanela94

    Sanela94 Истакнат член

    Се зачлени на:
    15 август 2011
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    29
    уба е така свежа со масло и киселина :D
     
  4. HeelsLover

    HeelsLover Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2011
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    655
    Пол:
    Женски
    Имам пробано , се јаде и свежа само си тураш некои зачини и ја јадеш .
     
  5. ana-banana

    ana-banana Популарен член

    Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Пол:
    Женски
    Брокулата обично ја ставам во супа. Супата со брокула и моркови ми е превкусна. Е знам и дека не е добро да се јаде пржена храна, ама неможам да одолеам на похована брокула(исто и карфиол) :wasntme: .
     
  6. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.970
    Ставете ја во тавче, одозгора изрендајте кашкавал и на печење. 8) Во последно време интересно ми е на секое јадење да ставам сусам одозгора, немам пробано на ова. Како и да е, пресупер е вака. :clap: :D
     
  7. Eleni73

    Eleni73 Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    0
    Moze sveža, ubava e so peperoni sos. Ili malku obarena na parea 2 min. izmesano si pavlaka, luk I sol. Mnjam moite kerki se "davat" vo ova jadenje
    [mod-kirilica:22ipzl9h][/mod-kirilica:22ipzl9h]
     
  8. Linn1

    Linn1 Популарен член

    Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    1.221
    Допаѓања:
    1.935
    Не сум пробала свежа, но најчесто ја јадам во домашна супа заедно со целер, компир и други видови зеленчуци. :)
     
  9. sweetyears

    sweetyears Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 септември 2010
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    45
    Јас ја јадам во супа,а свежа правам салата. :mm:
     
  10. SOVRSENSTVO

    SOVRSENSTVO Популарен член

    Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.556
    Ја јадам и свежа во салата, а многу често ја ставам и ситно сецкана во манџи, а за во домашна супа ми е задожителна :)
     
  11. daylight

    daylight Популарен член

    Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.136
    Допаѓања:
    4.106
    Ја јадам како туршија, истата претходно не е варена.
     
  12. rakce69

    rakce69 Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    231
    Во супа или обарена само малце, најубава ми е, не ми требаат ни зачини ни сол.
     
  13. ell

    ell Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    593
    Брокулата најчесто ја јадам во супа. Со морков, фиде, кромид, брокула и зачин. Ја обожавам супава. :)

    Понекогаш ја јадам и само варена...иако поретко во последно време.
     
  14. IvanaMkd

    IvanaMkd Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 јануари 2012
    Пораки:
    4.184
    Допаѓања:
    3.051
    Јас прво ја обарвам со морков и карфиол, па после малце подпржена со путер и многу е вкусна за јадење.
     
  15. ambasadorkaG

    ambasadorkaG Активен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    jas ja jadam malku svarena. i nekogash vo supa. ima mnogu ubava supa stilton brokuli ili chedar cheese brokuli. omilena mi e.
     
  16. Unica

    Unica Популарен член

    Се зачлени на:
    5 октомври 2010
    Пораки:
    536
    Допаѓања:
    603
    Јас ја јадам во супи, или многу често ја печам во рерна, ама прво ги варам малце зеленчуците, брокули, морков, финокио , се што ќе најдам па после ги ставам на плех, матам 1 јајце со многу нарендан кашкавал и малце млеко , ги заливам и ги ставам во рерна. Од вкусно, повкусно :)
     
  17. no.name6

    no.name6 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 февруари 2012
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    57
    брокула...мммммм...малце обарена
     
  18. Springy

    Springy Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    522
    Обично ја јадам свежа во салата. Ќе ја исечкам на парчиња и ќе изрендам морков, цвекло, пашканат, дајкон, зелка, што има од зеленчук, така не се осеќа вкусот.
    Во супа многу поретко.
     
  19. La.Reina.Del.Sur

    La.Reina.Del.Sur Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.508
    Допаѓања:
    3.878
    Обарена и само со сол...
    и во супа мајка ми често ја става
     
  20. Shelea

    Shelea Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    42.990
    Макарони со брокула

    Потребно е: (за 4 лица)
    500 гр макарони спирални
    1 цвет брокула
    300 гр печурка буковка
    1 помал модар патлиџан
    250 мл солена хопла
    сол, бибер, масло, лажица путер

    Макароните сварете ги во засолена вода со капка масло. Исцедете ги и оставете ги под ладна вода.
    Во сад за готвење на пареа, измиениот зеленчук исечкан на парчиња гответе го околу 20 минути да омекне, но и да испари течноста од него. Буковката очекувајте да пушти доста вода. Ставете малку масло и сол.
    Во тава загрејте лажица путер. Додајте го парениот зеленчук и пропржете кратко. Додајте бибер и хоплата.
    Смесата налејте ја во исцедените оладени макарони и промешајте.
    Се служи веднаш потоа, наросено со свеж магдонос.
     
    На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.