Приготвување на брокула...Се јаде ли свежа?

Дискусија во 'Рецепти' започната од kikuuus25, 8 декември 2009.

  1. WildCherry

    WildCherry Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    1.173
    Искрено немам пробано со свежа, свежата повеќе ја практикувам за во супа на пример кога си готвам, јас со замрзната ги имам правено и јадено, мислам дека разликата е тоа што со замрзната кога ке се одмрзне е по мека и подобро се готвои во понатамошниот процес , мада не би требало да има некоја разлика. :)
     
  2. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Јадев похована брокула (јајце, лебни трошки, сусам) и одозгора рендан пармезан.
    Преубаво ;)
     
    На eliesaab, CoverGirl10 и Sanela94 им се допаѓа ова.
  3. Sanela94

    Sanela94 Истакнат член

    Се зачлени на:
    15 август 2011
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    29
    уба е така свежа со масло и киселина :D
     
  4. HeelsLover

    HeelsLover Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2011
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    655
    Пол:
    Женски
    Имам пробано , се јаде и свежа само си тураш некои зачини и ја јадеш .
     
  5. ana-banana

    ana-banana Популарен член

    Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Пол:
    Женски
    Брокулата обично ја ставам во супа. Супата со брокула и моркови ми е превкусна. Е знам и дека не е добро да се јаде пржена храна, ама неможам да одолеам на похована брокула(исто и карфиол) :wasntme: .
     
  6. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.979
    Ставете ја во тавче, одозгора изрендајте кашкавал и на печење. 8) Во последно време интересно ми е на секое јадење да ставам сусам одозгора, немам пробано на ова. Како и да е, пресупер е вака. :clap: :D
     
  7. Eleni73

    Eleni73 Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    0
    Moze sveža, ubava e so peperoni sos. Ili malku obarena na parea 2 min. izmesano si pavlaka, luk I sol. Mnjam moite kerki se "davat" vo ova jadenje
    [mod-kirilica:22ipzl9h][/mod-kirilica:22ipzl9h]
     
  8. Linn1

    Linn1 Популарен член

    Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    1.221
    Допаѓања:
    1.936
    Не сум пробала свежа, но најчесто ја јадам во домашна супа заедно со целер, компир и други видови зеленчуци. :)
     
  9. sweetyears

    sweetyears Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 септември 2010
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    45
    Јас ја јадам во супа,а свежа правам салата. :mm:
     
  10. SOVRSENSTVO

    SOVRSENSTVO Популарен член

    Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Ја јадам и свежа во салата, а многу често ја ставам и ситно сецкана во манџи, а за во домашна супа ми е задожителна :)
     
  11. daylight

    daylight Популарен член

    Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    Ја јадам како туршија, истата претходно не е варена.
     
  12. rakce69

    rakce69 Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    231
    Во супа или обарена само малце, најубава ми е, не ми требаат ни зачини ни сол.
     
  13. ell

    ell Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    625
    Брокулата најчесто ја јадам во супа. Со морков, фиде, кромид, брокула и зачин. Ја обожавам супава. :)

    Понекогаш ја јадам и само варена...иако поретко во последно време.
     
  14. IvanaMkd

    IvanaMkd Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 јануари 2012
    Пораки:
    4.184
    Допаѓања:
    3.051
    Јас прво ја обарвам со морков и карфиол, па после малце подпржена со путер и многу е вкусна за јадење.
     
  15. ambasadorkaG

    ambasadorkaG Активен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    jas ja jadam malku svarena. i nekogash vo supa. ima mnogu ubava supa stilton brokuli ili chedar cheese brokuli. omilena mi e.
     
  16. Unica

    Unica Популарен член

    Се зачлени на:
    5 октомври 2010
    Пораки:
    536
    Допаѓања:
    604
    Јас ја јадам во супи, или многу често ја печам во рерна, ама прво ги варам малце зеленчуците, брокули, морков, финокио , се што ќе најдам па после ги ставам на плех, матам 1 јајце со многу нарендан кашкавал и малце млеко , ги заливам и ги ставам во рерна. Од вкусно, повкусно :)
     
  17. no.name6

    no.name6 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 февруари 2012
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    57
    брокула...мммммм...малце обарена
     
  18. Springy

    Springy Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    522
    Обично ја јадам свежа во салата. Ќе ја исечкам на парчиња и ќе изрендам морков, цвекло, пашканат, дајкон, зелка, што има од зеленчук, така не се осеќа вкусот.
    Во супа многу поретко.
     
  19. La.Reina.Del.Sur

    La.Reina.Del.Sur Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.508
    Допаѓања:
    3.880
    Обарена и само со сол...
    и во супа мајка ми често ја става
     
  20. Shelea

    Shelea Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    4.262
    Допаѓања:
    43.949
    Макарони со брокула

    Потребно е: (за 4 лица)
    500 гр макарони спирални
    1 цвет брокула
    300 гр печурка буковка
    1 помал модар патлиџан
    250 мл солена хопла
    сол, бибер, масло, лажица путер

    Макароните сварете ги во засолена вода со капка масло. Исцедете ги и оставете ги под ладна вода.
    Во сад за готвење на пареа, измиениот зеленчук исечкан на парчиња гответе го околу 20 минути да омекне, но и да испари течноста од него. Буковката очекувајте да пушти доста вода. Ставете малку масло и сол.
    Во тава загрејте лажица путер. Додајте го парениот зеленчук и пропржете кратко. Додајте бибер и хоплата.
    Смесата налејте ја во исцедените оладени макарони и промешајте.
    Се служи веднаш потоа, наросено со свеж магдонос.
     
    На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.