Темава ја отворам да го продискутираме видеото поставено на фемина. Чинот почнува со царски рез, му ја вадат само главата на бебето и го оставаат само да излезе од матката. Видеото има сензитивна содржина. http://www.femina.mk/новости/занимл...д-реакции-откако-објави-видео-од-породувањето Мене ми изгледа ко да го влечат сиромашкото, како само му ја тегнат главата. Го погледнавте видеото?
Мрднати Американци, што ли се не ќе измислат.......Пак оваа што раѓа насмеана до уши , па уште вика It's a boy , небаре во 21-ви век не знаела што носи !!!!!
Ne mi se dopagja, pa koga iskocija i ramenjata sto ne go fati pod miski, a ne za glava go vlecea, bozee
Не го гледав, описот ми беше доволен. Не ми е јасно која е логиката во породувањето со царски рез да го вметнеш едно од не толку убавите нешта на природното породување (физичко мрцварење на детето и мајката)? Боље природно бе, око ми се уплаши од сликата само.
Не ми се допаѓа воопшто. Греота бебево изгледа ко да си тераат мајтап со него. Мајката секако е под анестезија и не чувствува болка.
Не се овие нормални,бебето се мачи а тие се смеат, тој докторот му ја фака главата па ја пушта слободно да му падне,новороденче е тоа, што сила има
Ова јас си го сфатив κаκо типичен и најубав пρимеρ,за она κаκо изгледа "заκажан" цаρсκи ρез(се ρазбиρа доκолκу пρетходно немало κомплиκации) а мајκава κаκо таκва ми изгледа. Κаκо со сила да и го вадат бебето од утρоба. Очигледно е деκа нема κонтρаκции,не му е вρеме,κога го извадија надвоρ,спиеше κутρото,затоа доκтоρот"пρовоциρаше" да се пρобуди и заплаче. Споρед видеово,единствено мајκава ми беше "цаρица" . Е сега ме доведува до дилема. За κого всушност е цаρсκиот,за мајκата или за бебето?
А кога природно се пораѓа може врата широко му отвараат на бебето и оно така фино си лизга и си излегува. И таму има тегнење, влечење, при проблем па вакуми, стискање на стомак и слично.
Оф леле душичка ,па незнам јас мајкава како се нафатила вака.Јас царски што мораше да се породам се упрпав и се тресев ко лист да не се случи нешто и гледав наназад цело време , а не пак вака да гледам па и уште и насмеана ....Боже Боже што не ќе измислат ,абе срце треба да имаш за ова,јас се изнаплакав ,немам коментари,незнаев дека имало царски и „царски„ ....
Lele greota bebenceto ,em go izvadija pred vreme em si go potfrluvaat kako sakaat prirodno sum porodena , amai da sum bila so carski , ova nikako ne bi go dozvolila . Sto doktor ke bese pa i ovoj , kako go vlece , nebare e kukla nekoja a majkava , sto srce ima , vaka nasmeana do usi da gleda kako sopstvenoto dete go vlecat za glava sepak koskite a i opsto celiot organizam mu e slab . A i ova nekako ic nema vrska so prirodno ragjanje .
не ми се допаѓа методава , начинов на пораѓање "природен царски", како го влечат бебчето, греотиче, кај има сила тоа само да излезе и мајката некако многу опуштена ми делува ко на шала да и е, а бебе се мачи .
Вакуумот е за мене најстрашното и најтрауматичното нешто за бебето а и за сите присутни. Среќа во несреќа што бев во полусвесна состојба па не знаев што се дешава во тој момент, но за мене е неспоредливо со овој клип.
Коските на новороденчињата не се "окоскени". Повеќе се 'рскавични. Ништо не му е, незнам што толку припаѓате, сите бебиња ги влечат додека се раѓаат. Само не ја сфаќам целта на ваков царски рез. Има ли некакви поволности?