Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Природно породување - со или без епидурална анестезија?

Дискусија во 'Бременост' започната од kleopatra11, 3 декември 2009.

1. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    DigY normalno.deka krvaris posle.prirodno poroduvanje,.nezavisno kade bilo poroduvanjeto. Eve jas se porodiv 2 pati prirodno, so.epidural, vo privatna bolnica i krvarev. So.prvoto malku pokratko, so vtoroto podolgo, recisi 40 dena, normalno prvite denovi e najgolemo.krvarenjeto, potoa e epten po malku. Ama posle.samoto poroduvanje krvaris, sedis na porodilen stol okolu saat vreme,.krvaris posle vo krevet... i se e toa normalno i podnoslivo.

На joy1, MissDior и DigY им се допаѓа ова.
  2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Се крвари и со царски...

На stefanija70 и joy1 им се допаѓа ова.
  3. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    privatno sobiraat se. samo malku sokrvica ima.

4. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    Јас ова прв пат го слушам, сум разговарала со повеќе жени породени и приватно и државно, и природно и царски, ама ваква работа никоја не спомнала во мк.

На joy1 и stefanija70 им се допаѓа ова.
  5. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Da be. Od epten blisko iskustvo.

6. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    Kade toa DigY? I na kakov nacin, ako moze bliskoto iskustvo da go preneses.

7. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    Јас со царски на приватно крварев 50 дена, што има врска државно-приватно со крварењето не разбирам :^)

На iloveyou29, Kaetana, stefanija70 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    ^Ти пробуваш да им дадеш совет, а некој те трола

9. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Чекајте малце другари, никој овде никого не трола. Сестра ми една недела само имала мн малку крварење, еве сега и се јавив и ја прашав за случајно да не сум грешка. Вели може кај други повеќе да траае, може е индивидуално. Јас мислев да не усисуваат како што прават за чистење. Пример, јас кога имав спонтан на гак ми рекоа 40 дена ке крварам, а Василевски кога ме исчисти ми рече се е средено ке имаш сокрвица 2-3 дена макс. 5. Затоа и прашав како е со епидурал на приватно. Не ме фаќајте за гуша никого не решив глуп да праваам.

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.277
    Допаѓања:
    76.348
    Мене ревизија ми правеа, со вакум ме исчистија цела, дека постелката ич не искочи од мене, па крварев после повеќе од 1 месец...

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.803
    Допаѓања:
    325.329
    Епидуралот врска нема со крварење.Тоа си е анестезија против болки.
    Најнормален процес е крварење после порагај без разлика каков и да е

На Sarus, referentka, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  12. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Denes bev na lekar i kje prenesam shto reche doktorot-za vreme na carski se se ushmukuva. a posle priroden moze da se napraj i revizija za da ne se krvavi mesec dena. Sega doktorot moze trola.

На kelebeim*** му/ѝ се допаѓа ова.
  13. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    Mene mi pravea revizija posle piroduvanjeto, radi postelkata sto ne izleze cela, krvarev okolu 40 dena

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  14. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.743
    Допаѓања:
    11.140
    Дали кога се пораѓаш со епидурална за време на порагајот болките се јаки, затоа што докторката ми кажа додека се отвараш ја примаш и кога ќе се отвориш 9 прста ја намалуваат, па се мислам може наеднаш болката да се јави, ако е така поарно ич и да не ја примам подобро постепено да осетам отколку наеднаш, па да се испаничам да не утнам нешто. Уффф ми остана ептен ситно и цела сум испаничена и исплашена :sweat:

15. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    Да ја намалуваат за да осетиш напони, но мене и кога ми ја намалија не осетив болка. Анестезијата ми пушти 4 часа после пораѓај, тогаш осетив болки од епизиотомијата. Знам случаи каде што им фаќа само една страна а другата осеќаат, тоа е исто индивидуално. Доколку се плашиш од болка ти препорачувам епидуралната, сепак не еисто 6-8 саати со болка или 10 мин. Сепак сама ќе си одлучиш кога ќе ги добиеш болките дали би издржала. На пораѓај ти посакувам со лесно и само смирено

На kelebeim***, anggell и Kaetana им се допаѓа ова.
  16. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Баш денес го прашав др што мисли за епидурална, не беше многу за'. Се мислам што како? Дали би издржала или не. Тој вика ај сега нема да те боли, а кој ти гарантира за 10-15 год што би било. Во дилема сум.|(

17. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    a zasho ne e???? jas ne pamtam neloj bez epiduralna prirodno da ragjal zadnjive godini bar u moja blizina...

На Smizzy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Demek sega toa izmisleno. Ne sakas da ti pokazam vo atlas kaj vleguva iglata (demek koi prshleni). Nikoj ne garantira sto bi bilo ako bi bilo po 15 god itn. Znaci covekot samo dade mislenje, voopsto ne bese nemoj vaka taka. Se e so dogovor vika, jas ti kazuvam kako drugar a ne kako doktor. Sepak toj ne ja stava. Vika ke si odlucis..sestra mi stavi, i nema nisto zasega..2.5 god pominaa, i mi rece da ne se mislam. Jas mn hrabra da ne se pravam be? Daj Boze da e prirodno, pa dali so ili bez ke odredam vo momentot :envy:

19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Незнам какви се последиците од епидурал или спинал, но имам читано за жени кои и после неколку години чувствувале мала болка во кичмата и трнење.

Јас лично не би ја прифатила ниту првата ниту втората. Имам дископатија точно во лумбален дел на L4 и L5 пршлените, баш каде што се става оваа анестезија, и многу често нервот знае да навлезе меѓу пршлени и да ми ствара болки баш слични на породилните. Откако се породив (без анестезија) последниве две години состојбата ми е влошена, веројатно и бременоста си го зела данокот :(
    Сега без физикална терапија два пати годишно, и редовна физичка активност за да бидат стегнати мускулите на грбот, не смеам да си го дигам детето во раце или пак да планирам наредна бременост.

Поминав еден природен пораѓај, би поминала пак без никакви анестезии, но ако не дај боже треба царски би избрала тотална.

На LadyC и kelebeim*** им се допаѓа ова.
  20. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    da be vchera ja izmislija epiduralot kaj mene u podrum edni neiskusni doktorista :D ne ti se smeam tebe taman rab. mu se smeam na drugarot shto od vchera vika e izmislena