Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Природно породување - со или без епидурална анестезија?

Дискусија во 'Бременост' започната од kleopatra11, 3 декември 2009.

1. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.128
    Допаѓања:
    909
    Aj nekoja taze porodena spontano da ni kaze dali ima epiduralna vo cair i dali ja stavaat dokolku pobaras a ne si so vrski?

2. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    И јас прашував за Чаир зашто мене таму ми рекоа тешко. Не дека 100% сакам со епидурал, чисто прашав во случај да се мачам 10 саати а искрено, сакам природно. Имам страв од игли што боцкаат на чудни места, недај боже после да ме боли грбот. Вака природно боли во моментот и толку, забораваш . Али сепак некој со искуство од Чаир што раѓал веќе со епидурал, нека сподели.

На belmoni и pink95 им се допаѓа ова.
  3. pink95

pink95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.352
    Isto i mene mi e strav od toa, od iglata sho vlaga vo grb.

Prashanje povrzano so ova, ako treba da me secnat dole ili sluchajno da se iskinam sama i treba da me shijat a nemam epidural na zhivo kje me shijat?

4. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    Јас мислам дека отсекогаш и секаде ставаат локална анестезија....ама мислам. Ај баш нека каже некој кој знае и искусил

На pink95 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Freyja

Freyja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2015
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    62
    Се става анестезија, најчесто локална.

На pink95 и kikin им се допаѓа ова.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    @pink95 и @kikin во Чаир ставаат и локална и тотална за шиење. Јас појма немав каква ми следува, но ме успаа.
    За епидурал не сум слушнала дали користат, но можам да се распрашам ако сакате, имам човек.

На pepapa и kikin им се допаѓа ова.
  7. pink95

pink95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.352
    @Kitten @Freyja Fala vi na odgovorite.
    Najpametno e da si prasham maticen zoshto jas sum vo stranstvo i ne znam kako funkcionira tuka ama sakav da prasham nemozhe mnogu porazlicno da bide od Mk.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.275
    Допаѓања:
    76.336
    Da ne ti pravele mala cistka i na tebe? odnosno revizija... mene me uspaa skroz, mi kazaa posle deka me cistele i togas i me sosile, samo sto imav posle malo dosivuvanje na zivo...

9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Не, акушерката ја слушнав кажа дека е добра плацентата. Али појма неам колку бев сечена, никогаш не се погледнав :D

10. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Навистина, зошто не даваат епидурал на државно? Штетен уште го сметаат или друга е работата?

11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Треба анестезиолог да те следи. Кој ќе се замара со тоа? :)

На BirMelek и mariz им се допаѓа ова.
  12. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Јас се породив со епидурал
    Искрено зажалив,мораше со вакум затоа што немав осет за напон,нити сила

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.275
    Допаѓања:
    76.336
    Се има предности и мани, јас не би сакала епидурална, ни таа лајт спинал што ја зборат.. некој саат болка можам да издржам, незнам ете сум чула дека има неубави последици и од таа инекција во кичма. Искрено ич не се сеќавам на болките, без страв сум и сега за второто раѓање. Тоа мислење ми е за мене, но нели кој како си сака :)

14. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Јас многу мака видов со епидуралот додека се намести. Но, откако почна да делува се преродив. Во многу држави се дава при спонтано породување, само кај нас е виша математика. Ич да не се мисли кој може, не гледам зошто би се трпеле болки до изнемоштување и после да бидеш без сила и трауми од болки, сечења и такви ствари. Освен:!: да се прераскажуваат маките за демек:muscle:

На Gosh, Natasa. P и kukla21 им се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.275
    Допаѓања:
    76.336
    А колку време трае епидуралната?

Последна измена од модератор: 30 април 2017
  16. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.130
    Цело време трае епидуралната, се зголемува дозата колку што е потребно, спиналната се става веке кога си отворена и трае пократко. Јас супер поминав со спиналната, брзо ја ставија, ништо не осетив освен пецкање немам ни последици од неа веке 9 месеци како сум породена.
    Мене еден друг момент не ми е јасен зашто ги оставаат родилкиве по 14 часа да се мачат отварајки се, не чуле на гак за провокација? :?: За 3 часа откако бев примена во болница т.е однесена во предродилна се породив ( во овие часови спага и боцкањето за спинал) .

На Gosh, Seduction, Natasa. P и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Мамички, се изначитав за епидурална, и една работа ми остана нејасна. Значи нели ја ставаат епидуралната кога ќе почнат контракциите? Нели тие се болките кои треба да се ублажат? Зошто некој жени пишуваат како имале силни болки, како се отвориле 7-8 прсти,, па дури потоа им ставиле епидурална? Има ли некоја искуство во Систина со епидурална да каже ?

18. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Кога сакаш ќе ти ја стават ако се работи за епидурал. Тој е со дозирање, па ќе си контролираш колку капки да тече во зависност од болките. Спиналната се става покасно оти ограничено време делува, а епидуралот може одма да ти го постават па ти ќе си дозираш ;)

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.270
    Допаѓања:
    4.965
    За сите оние кои што се двоумат природно или со епидурална, јас како голем коркач по природа, што толку многу му ја мислеше што и како ќе биде за пораѓајот, штом издржав без епидурал, значи сите можат и не е толку страшно. Значи кога би раѓала и втор пат повторно би одела без епидурал.
    Е сега не ја оспорувам болката која воопшто не е мала, така да потполно ги разбирам оние кои се одлучуваат за анестезија, бидејќи некогаш стварно се има потреба од неа.

На kikin и mariz им се допаѓа ова.
  20. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Господ да те благослови, ако не го прочитав ова цела ноќ имаше да се превртувам во кревет. :hug:

На BirMelek му/ѝ се допаѓа ова.