Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Природно породување - со или без епидурална анестезија?

Дискусија во 'Бременост' започната од kleopatra11, 3 декември 2009.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.047
    Допаѓања:
    134.563
    Јас бев со спинална. Не можев ни да замислам поубаво. Напоните се сеќаваат а не боли.
    Трае 2 саати. Мене 10 минути ми требаше.

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MsMayaM

MsMayaM Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    128
    Можеш ли да ми објаснеш како тоа - ти ќе си дозираш ?

3. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Моето искуство со епидурал е убаво. Да не бев толку запната за ептен природно и да го прифатев порано, и сеќавањето на целиот процес раѓање ќе ми беше сигурно убав, весел, возбудлив.
    Што се тиче болки, погоре прочитав, ако некој што е коркач и успеал без епидурал/спинал тогаш можат сите. Не се согласувам. Читајќи за искуства и слушајќи околу мене факт е дека болките се со различен интензитет кај различни жени. Не е болката една,универзална па некој ќе ја истрпи некој не.
    Отварањето и ширењето на карлицата знае да биде болно до тресење и онесвестување, како кај мене. А коркач не сум, до последно бев позитивна и насмеана.
    Болките ќе си ги процените сами дали можете или не можете да ги издржите, и ќе го слушате и докторот што ви препорачува. Јас бев своеглава и лошо проценив.
    А за напоните, јас ги осеќав и тоа како, уште првите кога почнаа почнав панично да викам по сестрите дека ми се оди по нужда и дека едвај држам.
    Последици немам баш никакви, кај мене ок помина се

На Natasa. P и BirMelek им се допаѓа ова.
  4. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    па ке ти стават една алка на раката поврзана со катетерот и со притискање на копчето на алката додаваш доза да ти течи од анестезијата, повеќе од подесената, доколку болките ти се наголемуваат. Не треба да се претера и да се притиска на секоја болка оти така ептен ќе се здрвиш и нема да осеќаш напони. Секако, анестезиологот постојано ќе те контролира, но додека си чекаш отварање, преку дозерот може да си додаваш капка плус кога осеќаш дека болката станува посилна.

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.274
    Допаѓања:
    76.331
    Јас за 8ч 5 прсти се отворив, последниот 9ти час одеднаш си се отворив скроз. Пораѓајот ми беше дури 1 минута, раѓањето баш тој момент ми беше уствари најлесен. Болките за отварање тие 8,9ч ми беа пострашни од самиот чин искачање на бебето, нит сецнувањето го осетив, ништо баш од што се беше ептен брзо. После тоа ме удри адреналин некој цела се тресев од возбуда, не ни обрнав внимание на болката доле. Само што споро се отварав, а бев тие саати со болки на 1/пола минута и не добив провокации, незнам зашто, но чим секоја болка ја преќутував и не се онесвестував и сл значи или имам јака толеранција за болка, или не биле толку многу јаки како кај други жени. Инаку сум слушнала искуства што и покрај провокации пак споро се отварале, значи се си е индивидуално, различно кај секоја жена. @Nikita7 што ако и провокации си доби, во 2 ноќеска водењак и пукна, се породи во 20ч вечерта. Мене дури не ми даваа ни да шетам, а барав да станам да шетам за побрзо да се отворам.
    Како божем сега со искуство, па се надевам второродка полесно да поминам.. но ке видиме :) Пак би одела скроз без ништо, нит спинал, ни епидурал..

6. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Се согласувам дека не е иста болката кај сите. Среќа што кога почнаа многу јаки болки побарав епидурална, зашто додека се пораѓав испадна прво рачето напред да излегува па главчето (како Супермен :D), па дополнително за 2 часа се пролонгира породувањето, за болките не сакам ни да помислам какви ќе беа. Ќе осетев и сечење и се (кое не беше мало изгледа :?:). Ако имам второ, воопшто нема да се размислувам туку одма ќе си побарам епидурална.
    Секоа чест на тие што се пораѓале без епидурал или спинална :sweat: :muscle:

На Natasa. P, kukla21 и mariz им се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.803
    Допаѓања:
    325.325
    Со провокација порагаат скоро во сите гратски болници.Особено ако термин е надминат.Верувам дека на гак и те како има провокација

Јас со провокација се породив вториот пат и мислам мн поболно е кога ке почне да тече провокацијата

На ♡BuBaLe♡ и bella.s им се допаѓа ова.
  8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.438
    Допаѓања:
    38.448
    Прв пат слушам дека и со спинална природно пораѓале. Не можам да замислам како изгледа тоа, мене за царскиот само што ми ја стави анестезиологот во кичмата, од стомак надолу апсолутно ништо не чувствував.

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  9. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    лајт верзија на спинална е, јас ги чувствував нозете, само вруќи ми беа малку.

На ♡BuBaLe♡ и kristina.k им се допаѓа ова.
  10. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.130
    Сигурно има ама зашто не ја употребуваат ,коментаров ми беше наменет за членка која имаше пишано во породилни приказни пред да го преместат тука , 14 саати се отварала што е премногу, мислам дека можеле да ја убрзаат работата со провокација. Инаку и јас сум породена со провокација, не бев воопшто отворена пред да ми ја стават ама мораше да ме породат, во сеќавање не ми се некои неиздржливи болки. :?:

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Јас се отварав 13 часа+3 на бокс за 16 завршив работа.
    Не ми ставија провокација, а прво тоа прашав кога на луди болки ме прегледаа 1 и пол-2 прсти отворена. Докторката рече ова си оди природно како по книга, ќе трае околу 12 часа а провокација не ставаме на вака убаво тргнато, може да ни искомплицира и царски да завршиме.
    Што беше убаво незнам ама ваљда процениле за провокација правилно :^)

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.274
    Допаѓања:
    76.331
    Има доста искуства каде и покрај провокации, не се отвараат побрзо, пак толку саати трае отварањето со појаки болки поради провокациите... Имам пријателка со многу надносено бебе решија да ја пораѓаат со провокации, она па ич не реаѓираше на провокациите, па кај неа мораше царски.

Последна измена: 1 мај 2017
  13. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.111
    Допаѓања:
    67.002
    И јас се распрашував во темава и на крај решив да си барам епидурал. Арно ама пораѓај ретко оди како што сме си замислиле, па немаше можност да ми стават. Ама среќа брзо се отворив, без провокација, поради истата причина како и епидуралот. Болките ми беа ептен подносливи, до седум прсти немав мака, после некако одма напони ми дојдоа и правец на бокс. И втор пат да се пораѓам без епидурал ќе одам.
    Ама ако се има огромни болки нема зашто да не се стави епидурал, пријателка моја прелесно си помина, не и влијаеше на напоните. Иако ете, не е кај секој исто.

На belmoni, janickaskopje и green.eyes им се допаѓа ова.
  14. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Феминки, а тоа епидуралната кога ја ставаат еве конкретно во Систина? Може ли сама да си ја побарам кога ќе почуствувам потреба или докторот одлучува? Ова го прашувам зашто често читам дека многу на крај од пораѓај ја добивале. Тогаш веќе болките горе-доле завршувале, а самиот чин на излегување на бебето не бил толку болен колку што бил периодот на контракции и отварање на карлицата. Некое искуство ве молам?

15. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Феминки, а тоа епидуралната кога ја ставаат еве конкретно во Систина? Може ли сама да си ја побарам кога ќе почуствувам потреба или докторот одлучува? Ова го прашувам зашто често читам дека многу на крај од пораѓај ја добивале. Тогаш веќе болките горе-доле завршувале, а самиот чин на излегување на бебето не бил толку болен колку што бил периодот на контракции и отварање на карлицата. Некое искуство ве молам?

16. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Бидејки присуствувам на предавањата од систина за трудници ,имаше предавање за епидурална или спинална анестезија ,мислам дека рекоа дека докторот одлучува кога да ти биде даден епидуралот ...ама ако неможеш да ги трпиш болките можеш и сама порано да си побараш да ти дадат епидурал или доколку ти е поставен да ти ја појачаат дозата на лекот .

На eli25 и Natasa. P им се допаѓа ова.
  17. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.850
    Допаѓања:
    13.468
    Ме интересира. Во ГАК не ставаат анестезија за време на пораѓај?

18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.038
    Допаѓања:
    40.377
    Јас две девојки што ги знам што се пораѓаа на ГАК со епидурална ги пораѓаа. Ама мислам дека со врски беа и двете.

19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.944
    Допаѓања:
    123.520
    И јас сум слушнала со врски за анестезија на гак.

20. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.850
    Допаѓања:
    13.468
    Претпоставував дека со врски, така ни функционира здравството. Ама братучетка ми имаше врски па трпела јаки болки со саати. На
    Една пријателка и спомнав дека сакам еве со анестезија и таа ми одговори :па така како ќе осетиш дека раѓаш(facepalm) Размислувањава на луѓево се(facepalm)