Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Природно породување - со или без епидурална анестезија?

Дискусија во 'Бременост' започната од kleopatra11, 3 декември 2009.

1. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.038
    Допаѓања:
    40.377
    Непотребни коментари секогаш ќе има. Само не им е место, ама за жал неможеме да ги избегнеме. Затоа јас игнорирам се што не ми одговара.
    Ако си бараме анестезија не не прави помалку мајки исто како што не не прави помалку мајки ако се породиме царски наместо природно.
    Ти си знаеш најубаво како се осеќаш.
    Мене последно другарка што се пораѓаше само ми рече, да не се будалам и да одбивам анестезија. Зошто таа до краен стадиум одбивала и на крај од премор заврши на царски.

На eli25, karibian и janickaskopje им се допаѓа ова.
  2. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.944
    Допаѓања:
    123.520
    Леле тие муабети, не ги можам повеќе. Јас па кога реков дека сакам царски сите другарки вака беа :worried::worried::worried:. Знаев шо сакаат да кажат :D

3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    На клиника анестезија само со врски. Снаа ми се пораѓаше само дека фатија врска инаку пак на приватно ќе одеше. И тоа врската седела со неа дур не и ставиле анестезија затоа што и рекла отидов ли јас, ти остана без анестезија :)

На iki26 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    205
    На почетокот се си ставав на срце. Прв пат бремена, не ни знаев како луѓето можат да бидат, да не речам, бесчуствителни. Непотребни (и непобарани) мислења за тоа како стомакот не ми се зголемувал напред, туку од страните, многу сум се здебелила, требало да движам многу повеќе, сум читала многу од интернет, ќе те прашаат за име, ќе им кажеш и тоа нема да им се свиѓа. Свашта :) решив да не се замарам. Мое бебе, моја бременост, мое тело. Ако сакам и десет анестезии ќе побарам. И така веќе не слушам коментари од никој, дрско одговарам на дрски прашања, без разлика кој е "коментаторот"

На iki26, janickaskopje, lilipus и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    Врски обавезно. Другарка го почастила(побарал) анестезиологот 50е оти и пуштил уште малку од епидуралот за да ја сошијат...

6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.343
    Допаѓања:
    113.068
    Мене нештo не ми е јaснo oвде ... Дa фaкaш врски зa aнестезијa. Вo кoј век живејме? Кaкo се пoнaшaт сo тaa aнестезијaтa кaкo нa aнестезиoлoгoт oд џебoт пaри дa му земaш. Ќе си плaтaм aкo требa пoбoгу, сaкaм aнестезијa и гoтoвo не гледaм зoштo требa врски и луѓе 100 дa се нaјдaт зa нештo хумaнo :sweat: зa кoментaрите кoн трудници несaкaм ни дa пoмислaм oти ми се гaди:envy:

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Мислам дека не е за парите, туку проблем со персонал. Мора да те следи нон стоп анестезиолог, а знаеме дека на државно е најголема гужвата, па најверојатно немаат толку персонал. Друго е на приватно.

8. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    Не мора да те следи цело време. Ја става анестезијата, чека да фати дава совети и си оди. По потреба секако би дошол

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Јас се пораѓав со епидурална
    Вистина е многу олеснително
    Мене ме зезнаа дека ми ставија индукција (или како се вика,не се отварав никако)
    И покрај епидуралната Господ го имам видено
    И уште нешто,овде ме советуваа пред да ми ја стават дека нема да имам осет за напон и дека може да треба со вакум да се пораѓам
    На крај така и беше :|
    За следен пат би размислила за епидурална :?:

10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.850
    Допаѓања:
    13.468
    Епа тоа ми е. Да не сум отворена ич и да ми стaват провокација, зарем со саати да трпам јаки болки? Ама некои луѓе просто размислуваат. Треба да се вратиме во тоа време кога раѓале по ниви. (facepalm)

Абе реков јас дека треба да се вратиме во 80-тите години кога раѓале тогаш. И после оделе приватно. Па како да не одиш. Само што е многу скапо тоа е друга работа.Еве јатрва ми и ставиле провокација без анестезија на ГАК и помодрела, повраќала од болки и под итно на царски. Значи ужас. Не знам веќе кај да одам. Од една страна сакам приватно, ама мм ме убедува дека е скапо ако излезе на крај царски, а за природно имаме. И сега имам трема, не знам веќе.

Последна измена од модератор: 3 јуни 2017
    На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Не би рекла. Ако е епидурал мора да ја дозира правило, а со тоа треба да те следи. И да нема анестезиолог, тогаш има анестетичар.

12. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    Кажувам како беше. Само 1 доза добив јас. Немаше потреба од повторно

13. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    На мојот пораѓај анестезиологот седеше до крај. Дури и за шиење.

На kukla21 и iloveyou29 им се допаѓа ова.
  14. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.850
    Допаѓања:
    13.468
    Ахх, тоа на државно тешка работа.

15. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Речиси невозможно, за жал. Роднина отиде со врски, кога побара епидурал и рекоја ааа тоа за 4 часа ќе почне да дејствува, а ти ќе се породиш дотогаш :x Какви 4 часа само не знам, за 10 минути веќе си обезболен. Кој може да земе - мој совет.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  16. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    Затоа мене само една доза ми ставија и пораѓајот го осеќав. Цтг остана на мене само за пулс и ми рекоа тоа што ти го осеќаш е поверодостојно од цтг

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  17. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Море не да осеќав напони, мислев ќе излетам низ прозор :sweat: А на раката имав белегзија за дозирање, неколку пати додадов додека се отворав, на пораѓај дозирањето му го препуштив на анестезиологот и осеќав се, си давав напони. А цтг то кај мене не покажуваше болки, само слаби контракции:x Го пратеа бебуш на него, за мене не им служеше. Колку се нервирав кога ќе прашаа "боли" јас " да", а цтг речиси мирно. Убедени беа дека лажам:P

18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.285
    Два пати раѓав со епидурал, се прашувам за што ми беше и тој... трета среќа најверојатно би одела и без него.

На mariz и kukla21 им се допаѓа ова.
  19. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    264
    Не ти делувал ?

20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.285
    Првиот не делуваше и имав општо лошо искуство. Вториот беше прекасно, бев претпоставувам веќе 8-9 прсти отворена, се породив после околу 10 минути.
    Беше многу многу тешко за време на најјаки болки и контракции да седнам во полу наведната положба плус и да не мрдам за да можат да ме боцнат во рбетот.

На mariz и janickaskopje им се допаѓа ова.