Живеам во Австрија и нема шанса овде да се направи царски доколку не постои причина. Јас се породив со епидурална, која за да ја пуштат мора минимум 4см да си отворена, на крај ја исклучуваат за да можеш да ги осеќаш напоните. Секоја жена има право на неа. Царска работа е. Жената која лежеше со мене, 3 дена се мачеше и не се отвараше и покрај вагиналетите за провокација и дури третиот ден заврши царски, за да веднаш после царскиот ја донесат во кревет со бебето врз неа. Бебињата се 24/7 со нас, како и за природно породените, така и за тие со царски. Се чудев како жената, веднаш после операција, која сеуште е зашеметена од анестезијата, ќе мора да стане веднаш и да се грижи за бебето. Царски само ако има индикација за него, епидуралната е многу подобар избор.
Посебно за жените породени со царски, не дозволуваат мажите да спијат со нив во соба, за да се грижат за малото додека мајката закрепнува??
Не, собите се двокреветни, а една или две трокреветни. Ние бевме во двокреветна. Јас на едниот, таа на другиот. Маж и баш праша дали ќе го земат бебето, а доби одговор дека не е пракса, ако и треба нешто да ѕвони тие ќе дојдат.
Во мојот случај, маж ми спиеше со мене. Собата имаше брачен кревет. Јас тешко се движев првите денови така да не знам што ќе правев да не беше он со мене 24/7. Бебето беше воглавно со нас, но имавме и можност, ако сакаме малку да поспиеме, да го земат и да ни го донесат кога ќе биде време за цицање
Kaj mene fati no ne celosno, ne osekjav bolki ama osekjav kontrakcii. Ama super pominav, bezbolno I lesno.
И јас сум задоволна навистина никаква болка не осетив,само како притисок некој ги осеќав. Туку,имал ли некој после анесетезијата отечени нозе? Моите 4 ден после пороѓај,огромни ми се
Јас би опет природно, освен ако нема некој проблем па да мора царски. Секоја жена си има право на избор како би се пораѓала.
И мене ми беше чудно, затоа што не отеков во бременоста, а после пораѓај ми отекоа нозете. Неколку дена бев така.
Jas nemav otoci, ama doktorkata mi rece mozelo da se sluci posle poragjaj da imas. Sestrami posle carski rez potece cela, taka beshe nekolku dena.
За да може да се породиш, мора да ги осеќаш контракциите. Во спротивно нема да знаеш кога да напнеш. Ама убавото е што нема болка. Ако има болка, тогаш може да се каже дека не фатила анестезијата. Тоа зависи од анестезиологот, и од анатомијата. Не сме сите исти.