Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Природно породување - со или без епидурална анестезија?

Дискусија во 'Бременост' започната од kleopatra11, 3 декември 2009.

1. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Имаш некоја во Санте што се пораѓала? Како поминала и сл. дали знаеш?
    Иначе пушти линк ако најдеш.^_^

2. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.777
    Допаѓања:
    53.159
    Не знам колку е точно, да не биде да шириме дезинформации :)
    Иначе да, и по групиве многу се фалат од Санте. Таму имам и блиска која е сестра и она мн ми ги препорачува..
    45AA80F6-A661-4436-8120-AF58465D5831.jpeg

На buba4e89 и thelittle17 им се допаѓа ова.
  3. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    5.378
    Има епидурал во Чаир.
    За во Чаир ти требаат само јаки, јаки врски или директ анестезиологот да си го фатиш, ама има да знаеш.

На IJAE, mssuniquee и thelittle17 им се допаѓа ова.
  4. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.256
    Допаѓања:
    112.364
    Не се плаши воопшто од епидуралната, колку инекција обична ете толку боли.
    Ништо не ми е на кичмата.
    Ти за прв пораѓај штом си истрпила отворање до 10cm и раѓање без епидурална, нема смисла да и се плашиш, пошто ем не боли и боцкањето е прекратко - колку инекција обична.
    Со лесно.

На Brpbrp, mKdevojce, mssuniquee и 2 други им се допаѓа ова.
  5. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Леле како ме фатил некој страв, не ни мислев на тоа воопшто, не ми ни беше страв, сега последниве денови само на тоа мислам, па болка, па да не ни се случи нешто.. затоа и за епидуралов почнав да се распрашувам.:sweat::doh:

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.777
    Допаѓања:
    53.159
    Навистина ли? Со првото кога се пораѓав анестезиологот ме будеше откако ме шиеја, и ептен се спријателивме и на фб го имам. Баш ќе му пишам. А за врски имам нели зборев директорот ми е врска.
    Сестра од таму прашав рече ептен тешко. Ај баш сеа ќе му пишам на анестезиологот и ќе ви кажам

7. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.777
    Допаѓања:
    53.159
    Женски има епидурал и во Чаир!
    Анестезиологот веќе не е во Чаир туку на Гак, и ми рече доколку навистина има индикација побарај му на Исмаили ќе ти ја даде. Само и рече полека, чим првиот пат си се отворила 10цм сега може и полесно ќе ти биде.
    Баш се расположив сега :inlove::inlove:

На Ava.84, Fatalnata и buba4e89 им се допаѓа ова.
  8. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    5.378
    Мора да има епидурал во секоја болница ама тоа што мора да платиш јако за да добиеш и да имаш соодветни луѓе што ќе ги бараш како последно да ти е, не е ама ич на место ни па хумано.

Немаат сите пари да се пораѓаат приватно, скоро сите веќе и имаат кредити па не се во можност да земат друг за да се пораѓаат приватно, епидуралот треба да е достапен на секоја жена што ќе се пораѓа природно или бар на оние што се со индикации како што рекол анестезиологот како на пример што се отвараат тешко, што се знае дека повеќе часа ќе има до пораѓајот, и бар некаква анестезија на крај кога се шијат.

Јас лично сметам дека за оваа проблематила треба малку да се дигне прашина низ јавноста, и по медиумите, сите го знаат ова ама ништо не се превзема и пораѓајот за секоја жена е како играње руски рулет, незнејќи како ќе помине, страв и паники од болките и шиењето.
    Дури и мислам после коронава може и протест да се организира.

На Majra, ivance.., thelittle17 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.777
    Допаѓања:
    53.159
    Точно. Мора да се превземе нешто во врска со тоа. Ете имале епидурал но не давале, не сум слушнала на некој да дадат. Дури овој сам ми кажа; Кажи му јас те пратив"
    Никој нема ни мерак ни вишок пари за фрлање за по доктори, но кога се работи за мој живот и животот на моето дете е тука не гледам.
    Патем тука ни следува на сите ист третман а не да се плашиме за помислиме на второ дете. Некогаш за жал си приморан да бараш чаре( врски)
    И не е само за породување, само ние знаеме што трпевме лани кога снемаа хемотерапии за свеки, а мораше да ги прима.
    Кога мм фати врски, терапијата си ја доби уште утредента :)

На thelittle17, buba4e89 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.666
    Допаѓања:
    18.305
    Се зезате ли? Видовте ли какви услови има во болницата во Битола? Со месеци се чека за снимка, за физикална, за специјалистички преглед.
    Една сестра е на 20 30 кревети, кој ке запосли толку анестезиолози за секоја жена што раѓа да има епидурал? Во некои болници ни доктори нема, од други градови одат.

11. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Кога ќе фатат болки ич не мислиш на епидуралот едвај чекаш да почне ефект и да си се одмориш :doh::rofl:

На IJAE и fana им се допаѓа ова.
  12. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Што ќе се дигне прашина со грото што сум зборела што се породиле по ГАК ми кажале дека сум будала што ќе примам епидурална таа била штетна и жени останувале инвалиди (facepalm)
    Некој прај добар маркетинг за женј да ќутат и да не бараат ништо по државниве

На IJAE и Nefertiti. им се допаѓа ова.
  13. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Не е дека нема епиридурал. Има секаде. Нема анестезиолози. Ако жена се пораѓа со епидурал треба анестезиологот да е цело време присутен. Тоа може да трае и со часови.
    По државниве едвај да имаат по еден анестезиолог, кој е зафетен при операции и итни случаеви. Нема анстезиолози за родилки. Тука е проблемот

14. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    15.454
    Во мојот случај анестезиологот не беше цело време присутен. Ја намести анестезијата и на апататот на кој беше приклучена имаше копче за кое тој ми кажа дека јас можам сама да си пуштам нова доза по потреба. Најмалиот временски интервал на кој реагираше копчето беше 15 минути. Откако ја намести анестезијата не го видов повеќе.

15. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.012
    Види, реално си носи ризици. Можам да ти кажам од блиско искуство на снаа. Не можеше да стане, а камо ли да оди. Татко и и маж и ја префрлаа од кревет на кревет. Таква ја пуштија од болница, не знаеа што да и прават. После одеа на некакви терапии со струја, среќа се среди работата.

На MilaSs12 и mssuniquee им се допаѓа ова.
  16. AlicaInWonderland

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Каде ова?

17. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    15.454
    Германија

18. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.408
    Исто беше и кај мене во Систина.
    Ми ја наместија анестезијата околу 2ч по полноќ и ме оставија да спијам.
    Сабајлето околу 7 и нешто кога кажав дека осеќам болки и напони, ме однесоа на бокс тогаш дојде анестезиолог. Во 8 се породив.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AlicaInWonderland

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Верувам :)
    Овде се збореше дека во чаир и на гак не давале епидурал па се надворзав на тој мубает.
    Мислам, јасно е дека немаме услови ние тука за такво нешто.

@TeddyGrey
    Тоа е веќе друг муабет. И јас супер поминав во систина. Ама како што знаеш таму ако некој повика анестезилог, тој се појавува за 2мин.
    На државно ако е еден и едиствен и е зафатен на друг случај, ќе се породиш додека го дочекаш :)

Муабетот ми беше дека: да може, да епидурал има. Ама нема доволно вработени за да го нудат тоа регуларно. Затоа ако си фатиш врски може и ќе ти средат. Тоа сакав да објаснам зашто функционира така.

На Dust, tina2018, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.408
    Јас па помислив цело време требало да е до мене (facepalm).... али да, секако треба да е достапен.